Šport
11 ogledov

V bazenu dva svetovna rekorda

Dana Vollmer EPA
Drugi dan olimpijskih iger v Londonu smo dobili štirinajst novih olimpijskih prvakov. V bazenu sta zablestela Cameron van der Burgh in Dana Vollmer s svetovnima rekordoma, začela pa so se tudi tekmovanja v košarki in rokometu.

V londonskem Aquatics Centru je padel še drugi svetovni in olimpijski rekord. Zanj je v plavanju na 100 metrov prsno poskrbel Južnoafričan Cameron van der Burgh, nova rekordna znamka pa znaša 58,46. Drugo mesto je zasedel Avstralec Christian Sprenger (58,93), tretje pa Američan Brendan Hansen (59,49). V tej disciplini je največji slovenski plavalni up v Londonu, Damir Dugonjić, zasedel končno 18. mesto.

Američanka Dana Vollmer je z novim svetovnim rekordom zmagala v finalu na 100 metrov delfin. Američanka je razdaljo preplavala v času 55,98. Srebrno kolajno je osvojila Kitajka Ying Lu (56,87), bronasto pa Avstralka Alicia Coutts (56,94).

Francoska moška plavalna štafeta je zmagala v preizkušnji na 4 x 100 metrov prosto. Francoska postava Amaury Leveaux, Fabien Gilot, Clement Lefert in Yannick Agnel je zlato kolajno osvojila s časom 3:09,93. Drugo mesto so zasedle ZDA (3:10,38), tretje pa Rusija (3:11,41).

Francoska plavalka Camille Muffat je nova olimpijska prvakinja na 400 metrov prosto. Francozinja je razdaljo preplavala v času novega olimpijskega rekorda (4:01,45). Srebrno kolajno je osvojila Američanka Allison Schmitt (4:01,77), bronasto pa Britanka Rebecca Adlington (4:03,01).

Drakšičev krvnik poražen v finalu

Gruzijec Laša Šavdatuašvili je bil najboljši v judu v kategoriji do 66 kilogramov. V finalu je ugnal lanskega evropskega prvaka Madžara Miklosa Ungvarija, ki je bil v osmini finala usoden za slovenskega borca Roka Drakšiča. Olimpijski bron sta si priborila Japonec Masaši Ebinuma in Južnokorejec Cho Jun-Ho.

Judoistka Am Kum-ae iz Severne Koreje je osvojila zlato kolajno v kategoriji do 52 kilogramov. Srebro si je priborila Kubanka Yanet Bermoy, bronasti pa sta bili Francozinja Priscilla Gneto in Italijanka Rosalba Forciniti. Am Kum-ae je na prejšnjih olimpijskih igrah v Pekingu osvojila srebro.

Prva kolajna za Veliko Britanijo

Nizozemska Marianne Vos je nova olimpijska kolesarska prvakinja v cestni preizkušnji. V Londonu je dvakratna svetovna prvakinja po 140 kilometrih v sprintu ubežne trojke ugnala domačo adutinjo Elizabeth Armitstead in Rusinjo Olga Zabelinsko. Slovenska predstavnica Polona Batagelj je v cilj prišla v glavnini, zasedla je 22. mesto. Za Vosovo je to druga zlata olimpijska kolajna, v Peking je najžlahtnejše odličje osvojila na stezi (vožnja na točke), Armistaedova pa je osvojila nasploh prvo britansko kolajno na domačih igrah.

Sedmo zaporedno zlato Južne Koreje

Ekipa lokostrelk iz Južne Koreje je zabeležila izjemen dosežek. V finalu ekipne tekme je osvojila zlato kolajno, kar pomeni, da ima Južna Koreja v lasti prav vse zlate kolajne v tej disciplini, ki je bila olimpijskemu programu priključena leta 1988. Sedmo zaporedno zlato kolajno so osvojile Ki Bo Bae, Lee Sung in Choi Hyeonju, ki so v finalu z 210:209 premagale Kitajsko. Bron je v deževnem vremenu in močnem vetru pripadel lokostrelkam z Japonske.

Kitajki He Zi in Wu Minxia sta osvojili zlato kolajno v sinhronih skokih v vodo s trimetrske deske. Drugi sta bili Američanki Kelci Bryant in Abigail Johnston, tretji pa Kanadčanki Jennifer Abel in Emilie Heymans.

Kitajka Wenjun Guo je drugič zapored osvojila naslov olimpijske prvakinje v streljanju z zračno pištolo. Drugo mesto je po dodatnem razstreljevanju v velikem finalu zasedla Francozinja Celine Goberville, tretje pa Ukrajinka Olena Kostevič.

Ameriška strelka Kimberly Rhode je osvojila zlato kolajno v skeetu. Američanka je tekmo končala z novim olimpijskim rekordom, potem ko je zadela 99 glinastih golobov. Srebro je osvojila Kitajka Wei Ning (91), po dodatnem razstreljevanju za bronasto kolajno pa je Slovakinja Danka Bartekova (90) premagala Rusinjo Marino Belikovo.

Dvigovalka uteži iz Kazahstana Zulfija Činšanlo je osvojila zlato kolajno z novim svetovnim rekordom v kategoriji do 53 kilogramov. Drugo mesto je zasedla Hsu Shu-ching s Tajvana, tretje pa Cristina Iovu iz Moldavije. Zmagovalka je s potegom dvignila 131 kilogramov, skupno pa s sunkom 226 kilogramov.

Severna Koreja je osvojila olimpijsko zlato v dviganju uteži v kategoriji do 56 kilogramov. Za presenečenje je poskrbel Om Yun Chol. Srebro si je priboril svetovni prvak, Kitajec Wu Jiangbiao, evropski prvak Valentin Hristov iz Azerbajdžana pa si je priboril bron. Zmagovalec Um, ki je dopoldan tekmoval v “slabši”, B-skupini, je postavil tudi olimpijski rekord, ko je s sunkom dvignil 168, skupno pa 293 kilogramov. Um je tudi eden redkih dvigalcev uteži, ki se lahko pohvalijo, da so s sunkom dvignili trikrat več, kot sami dejansko tehtajo.

Madžarski sabljač Aron Szilagyi je osvojil zlato kolajno s sabljo. V nedeljskem velikem finalu je premagal Italijana Diega Occhiuzzija s 15:8. V dvoboju za bronasto odličje je Rus Nikolaj Kovalev ugnal Romuna Raresa Dumitrescuja s 15:10.

Pregled kolajn na olimpijskih igrah v Londonu po 26 od skupaj 302 končnih odločitev.

država                  zlato    srebro   bron    skupno
---------------------------------------------------------
  1. Kitajska             6        4        2       12
  2. ZDA                  3        5        3       11
  3. Italija                 2        3        2        7
  4. Južna Koreja      2        1        2        5
  5. Francija             2        1        1        4
  6. Severna Koreja   2        0        1        3
  7. Kazahstan         2        0        0        2
  8. Avstralija           1        1        1        3
   . Brazilija             1        1        1        3
   . Madžarska         1        1        1        3
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.