Šport
58 ogledov

V drugo smer kot Prevc in Kranjec

Red Bull 400 Planica 2016, tek Samo Vidic
Red Bull 400 sodi med najtežje tekaške dirke na 400 metrov nasploh.

Letošnja izvedba preizkušnje, ki poteka v Planici bo rekordna. Več kot 1000 borcev s strmino, iz kar 24 držav, je pričakovati to soboto pod Poncami.

Prijavljenih je največ tekmovalcev do sedaj, največ moških in največ žensk, pa tudi najbolj mednarodno obarvano bo. "Prijave so zaključene, prostih mest na startnih linijah ni več, pa tudi časa za trening ne. Prihodnje dni je treba noge in roke le dobro spočiti in se nato pravilno ogreti za sobotni naskok na letalnico vseh letalnic, planiško lepotico bratov Gorišek. Tisti, ki vedo kako pomembna je pri ekstremnih naporih pravilna prehrana, na krožnik poostreno gledajo že nekaj dni," je pred planiškim tekaškim spektaklom v imenu organizatorjev sporočil Tomaž Košir.

Na startu bo v soboto tudi veliko tujcev, zato bodo morali slovenski borci tudi letos pošteno zavihati rokave, če bodo želeli stati na stopničkah, še posebej na najvišjih. Kar 40 tekmovalcev pride na tekmoiz Velike Britanije, 37 iz Avstrije, 28 iz ZDA. Slovencev bo seveda še vedno daleč največ. Tekmovalo jih bo kar 421.

"O imenih nima smisla govoriti. Heroji bodo zopet vsi, ki bodo pritekli na vrh, še posebej tisti, ki se bodo uvrstili v finale," dodaja Košir.

Poleg najhitrejših bo tokrat ponovno razglašen tudi tekmovalec dneva po izboru blagovne znamke Salomon. Nagradili bodo tistega, ki se mu bo po preizkušnji posameznikov vrednost laktata v krvi najhitreje znižala. Vsakemu tekmovalcu v kvalifikacijah bodo ob prihodu v cilj vzeli vzorec krvi, meritev pa ponovili čez nekaj minut. Hitro padanje vrednosti laktata je pokazatelj dobre regeneracije, kar je značilnost dobre pripravljenosti. Iskali bodo torej najbolje kondicijsko pripravljenega, ki mu (ali ji) bodo podarili Salomonov tekaški komplet.

Napovedi za ta konec tedna ne obljubljajo povsem poletnih razmer, a tekma bo v vsakem primeru. Tekma se bo začela s kvalifikacijami ob 11.30. Teklo se bo v kategorijah posamezno, moški in ženske, štafetah 4 x 100 m in gasilskih štafetah 8 x 50 m. Ob tem imajo gasilci še posebno nalogo. Teči morajo v polni gasilski delovni opravi.

Urnik tekmovanja in vse ostale informacije najdete na povezavi redbull.si/400.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.