Šport
71 ogledov

Podlunška sunek vetra stal osmerice

Red Bull Air Race Chiba Japonska EPA
Slovenski pilot Peter Podlunšek je na tretji dirki svetovnega pokala Red Bull Air Race v japonski Čibi v razredu master po borbi z močnim vetrom zasedel 11. mesto.

"Nekje na polovici proge sem začutil nepričakovan sunek vetra v bok in takoj sem vedel, da bo letalo odneslo v pilon. S tremi sekundami časovnega pribitka se mi je napredovanje med najboljših osem takoj izmaknilo, sem pa s svojim letenjem glede na izredne razmere kljub vsemu zadovoljen," je po dirki dejal Peter Podlunšek.

Vreme krojilo razplet

Na plaži Makuhari v Čibi se je danes zbralo kar petdeset tisoč gledalcev, ki so si prišli ogledati enega največjih spektaklov v svetu motošporta - tretjo dirko svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, že drugič v Čibi, že drugič nad odprtim morjem in že drugič v skrajnih, hitro spremenljivih vremenskih razmerah.

Včeraj so 2,5 metrov visoki valovi, ki jih je povzročil močan veter, preprečili trening in kvalifikacije. Danes je vreme zdržalo, vendar ne za pilote, ki so se na težko progo v prvem krogu podali med prvimi.

Čisto prvi je šel v zrak prav slovenski as s številko 37, osmouvrščeni z dirke v Spielbergu. Podlunška je na progi naenkrat zajel tako močan sunek, da je letalo dobesedno odneslo v pilon, ki se je sesedel tako hitro, kot so se sesedli upi za uvrstitev v naslednji krog.

V napetem finalu je zmagal Japonec Yoshihida "Yoshi" Muroya pred Čehom Martinom Sonko in Američanom Kirbyjem Chamblissom.

Sledijo izboljšave

Podlunšek se z letalom zdaj vrača domov, ekipa pa že komaj čaka, da bo zavihala rokave in uresničila idejo, zaradi katere bo letalo v prihodnosti še dosti hitrejše. 

"Naše letalo se po tej dirki vrača domov in ekipa že komaj čaka, da zaviha rokave: zamenjati bo treba okrov letalnega motorja, ki v trenutnem stanju ne dopušča vrhunskih rezultatov, smo pa verjetno že našli vrhunsko rešitev, s katero se bomo podali v boj v Budimpešti," je optimistično zaključil Podlunšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.