Šport
191 ogledov

V finalu isti reprezentanci kot na zadnjem SP

Na svetovnem prvenstvu v Latviji sta znana oba finalista. Gre za ponovitev zadnjega finala.

Hokejisti Kanade so v prvem polfinalu premagali ZDA s 4:2 (1:1, 1:0, 2:1). Na SP so v prvem delu sicer več pokazali Američani, ki so tudi dobili prvi medsebojni dvoboj v Rigi. Ker so se v polfinale uvrstile le ekipe iz predtekmovalne skupine B, sta se polfinalista že pomerila, na prvem obračunu so prepričljivo s 5:1 slavili Američani.

Kanadčani so imeli po drugi strani slab začetek SP, ob koncu predtekmovanja so celo trepetali za uvrstitev v izločilne boje, a so jim pomagali Nemci z zmago nad Latvijo, potem pa so finalisti zadnjega SP leta 2019 pokazali zobe. V četrtfinalu so presenetljivo po podaljšku premagali Rusijo, ki se je dotlej v Rigi predstavila kot ena najboljših ekip, ter si priigrali možnost za medaljo.

Pri teh so sicer precej na boljšem Kanadčani; na doslej zadnjem SP so leta 2019 izgubili v finalu, leta 2016 pa so zadnjič osvojili zlato. Američani pa imajo zadnjo medaljo, bron, iz leta 2018.

Letošnje SP se tako za Kanado razpleta sanjsko. Še pred dnevi je reprezentanca trepetala, ali bo sploh prišla iz skupine, zdaj je v petem finalu v zadnjih šestih letih. Kanada je tekmo sicer začela s hitrim zadetkom, že v tretji minuti je bil natančen Brandon Pirri. A njihovi tekmeci so bili v prvem delu vse boljši in pred koncem je Colin Blackwell spretno podstavil palico pred golom Kanade za izenačenje.

V nadaljevanju je Andrew Mangiapane, eden najboljših igralcev tega SP, prav tako spretno zbezal plošček, ki je vratarju Calu Petersenu ušel pod telesom, v mrežo. Pozneje so Kanadčani dosegli še en gol, ki pa so ga sodniki po ogledu posnetka razveljavili, ker so bili hokejisti z javorjevim listom na prsih ob začetku akcije v prepovedanem položaju.

Odločitev je padla tako na začetku zadnje tretjine. Hiter prodor je Mangiapane kronal še s svojim sedmim zadetkom v Rigi.

Andrew Mangiapane | Avtor: Profimedia Profimedia

In čeprav je bil ameriški odgovor hiter, Sasha Chmelevski je zadel v 44. minuti, pa ZDA niso mogle več spremeniti poteka tekme. Ob koncu so Američani seveda poskusili še brez vratarja, toda ni jim uspelo še tretjič premagati Darcyja Kuemperja (končal je pri 36 obrambah), potem pa je Justin Danforth s strelom na prazen gol potrdil zmago.

Finci zdržali nemške nalete

 V drugem polfinalu so Finci z 2:1 (2:0, 0:1, 0:0) premagali Nemce. Aktualni prvaki izpred dveh let so tako dobili priložnost za četrto lovoriko po letih 1995, 2011 in 2019. Nemci so po drugi strani v svojem šele drugem polfinalu po letu 2010 ostali brez prvega finala, za sploh prvo medaljo po srebru daljnega leta 1953 pa se bodo morali potruditi na tekmi za tretje mesto. Ekipi sta se sicer že pomerili tudi v predtekmovalni skupini B, tudi takrat so Finci zmagali z 2:1.

V nedeljo bo tako na sporedu ponovitev finala z zadnjega SP leta 2019, ko so bili Finci boljši od Kanade. Finska je danes, podobno kot proti Češki v četrtfinalu, pokazala predvsem taktično igro, v kateri je tekmecem prepuščala pobudo, a neusmiljeno kaznovala vsako napako.

Že v prvi tretjini so Nemci, ki so v četrtfinalu po kazenskih strelih premagali Švico in prišli do priložnosti generacije, prevladovali. A finski vratar Jussi Olkinuora je bil zbran, njegovi soigralci pa so hladno kaznovali dve napaki Nemcev. Najprej vratarja Mathiasa Niederbergerja v 14. minuti, ko mu je po strelu Iira Pakarinena plošček med nogama ušel v mrežo, drugič pa v 19. minuti, ko so Nemci v svoji obrambni tretjini izgubili plošček, kar so svetovni prvaki kaznovali v dveh potezah z golom Hannesa Björninena za 2:0.

Saku Maenalanen, Hannes Bjorninen | Avtor: Profimedia Profimedia

Nemci pa so v drugi tretjini vrnili udarec. Kljub zaostanku niso popuščali, najprej so tudi zdržali ob drugem finskem "power-playu", pozneje pa so bili tudi aktivnejši v napadu in imeli več strelov. Sredi dvoboja, ko so imeli sami na ledu igralca več, pa so tudi znižali zaostanek. Z zelo natančnim strelom z modre linije je Matthias Plachta poskrbel, da so Nemci ostali v igri za finale.

Tudi v zadnjem delu je bilo razmerje podobno. Nemci so napadali in pritiskali (razmerje strelov je bilo ob koncu 28-17), a trdna finska obramba ni klonila. Še posebej vroče je bilo pred vrati branilcev naslova v zadnjih petih minutah; najprej je lepo priložnost zapravil Marcel Noebels, ki mu je Olkinuora ubranil strel iz bližine, v zadnjih dveh minutah, ko so Nemci igrali brez vratarja, pa so bili Finci tudi nekajkrat v nevarnem položaju.

Podaljšek bi lahko Nemčiji zagotovil Markus Eisenschmid v zadnji minuti, vendar je bil pred golom malenkost prepozen za sprejem ploščka, tako da so se Finci rešili in si zagotovili nov obračun s Kanadčani za zlato medaljo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice