Šport
62 ogledov

V finalu Španija in Nemčija

Španskirokometaši, EP Poljska EPA
V finalu evropskega prvenstva bosta zaigrali slovenski tekmici iz predtekmovalne skupine Španija in Nemčija.

Španski rokometaši so se po današnji polfinalni zmagi nad Hrvaško s 33:29 (18:14) uvrstili v nedeljski finale evropskega prvenstva na Poljskem. V tekmi za zlato odličje jih čaka obračun z Nemčijo, ki je na prvi polfinalni tekmi v Krakovu po dveh podaljških ugnala Norveško s 34:33.

Španija bo po treh neuspešnih naskokih v letih 1996, 1998 in 2006 v nedeljo v Krakovu četrtič naskakovala rokometni Mont Blanc, na nasprotni strani igrišča pa ji bo stala vroclavska znanka  Nemčija, sicer evropska prvakinja s sklepnega turnirja v Sloveniji leta 2004. Veliki finale med Španijo in Nemčijo se bo v nedeljo pričel ob 17.30, tekma za tretje mesto med Norveško in Hrvaško pa ob 15. uri.

Ob koncu prvega polčasa preobrat

Španci so dolgo časa potrebovali, da so dosegli pravo delovno temperaturo. V uvodnih petnajstih minutah so Hrvati vseskozi imeli prednost treh golov, druga polovica prvega polčasa pa je minila v absolutni prevladi izbrancev Manuela Cadenasa. V 23. minuti so izenačili na 13:13, tri minute kasneje prvič povedli s 14:13, na polčas pa odšli z zalogo štirih golov (18:14).

Rokometaši s Pirenejskega polotoka so imeli v drugem polčasu bolj ali manj škarje in platno v svojih rokah. Hrvati so jih skušali ujeti, nekajkrat so se približali na gol zaostanka, v 55. minuti pa so jim Španci ušli na 30:26 in rešili vprašanje o zmagovalcu. Najbolj učinkovita španska igralca sta bila Valero Rivera in Antonio Garcia, v hrvaški izbrani vrsti pa Ivan Slišković, vsi so dosegli po šest golov.

Odločitev po dveh podaljških

V prvem polčasu današnje prve polfinalne tekme so si na tem prvenstvu zelo zdesetkani, a neverjetno srčni Nemci že priigrali štiri gole prednosti (9:5), a se Skandinavci, ki so pravi hit letošnjega sklepnega turnirja na Poljskem, niso predali. Nemce so tik pred velikim odmorom ujeli, v drugi polovici pa bili vseskozi v prednosti. V 52. minuti so vodili s 24:22, a so vztrajni Nemci izsilili podaljšek.

V dveh petminutnih podaljških je bilo več modrosti in moči na strani izbrancev islandskega strokovnjaka na nemški klopi Dagurja Sigurdssona, odločilni gol pa je šest sekund pred koncem telesno in psihološko izjemno napornega dvoboja dosegel Kai Häfner.

V nemški ekipi se je poleg junaka Häfnerja izkazal še Tobias Reichmann z desetimi goli, v skandinavski pa sta odstopala Kristian Bjornsen z osmimi goli in vratar Ole Erevik s 17 obrambami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.