Šport
53 ogledov

V južni Srbiji derbi med Realom in Atletikom

Real Donja Jajina
1/7
Facebook
Donja Jajina v južni Srbiji ima le 2000 prebivalcev, vendar se od letošnje sezone ponaša z vročim vaškim derbijem.

V Donji Jajini, ki se nahaja tik ob Leskovcu, domujeta dva nogometna kluba - Real in Atletiko. Real obstaja že od leta 1955, medtem ko je Atletiko zaživel šele pred letošnjo sezono. "Izključili so me iz kluba, pa sem ustanovil svojega. Z menoj je odšlo osem igralcev Reala, ki sedaj tvorijo okostje našega moštva," je pojasnil Boban Cvetković, ustanovitelj in predsednik Atletika iz Donje Jajine, ki je torej nastal zaradi notranjega spora v taboru starejšega "brata". Real je ime sicer dobil po podjetju iz Leskovca, ki je bilo v preteklosti sponzor moštva in ne po aktualnem evropskem prvaku. 

V kraju ni gostilne, sta pa dve trgovini, tako se navijači in nogometaši obeh klubov pred treningi in tekmami zbirajo pred njima, seveda vsak pred svojo. Pred STR Dani se zbirajo realovci, pred STR Miloš pa privrženci Atletika. "Trgovini sta si zelo blizu, tako da se gledamo preko ograje in si kličemo. Vedno nas nekaj provocirajo," je dejal eden od navijačev Atletika, ki seveda nastopa v enakih barvah, kot veliki Atlético Madrid, a nima enakega vzorca na opremi.

Ne "el Madrileño", ampak "le Klasično"

Konec tega tedna bo na sporedu veliki vaški derbi in sicer v petem kolu Mestne lige Leskovac - zahod. "Živimo za 28. september, ko bomo igrali prvi 'le Klasično', kot se imenuje naš derbi," je dejal Cvetković, ki je pojasnil, da bi ime 'el Madrileño', sicer naziv madridskega derbija, težje prilagodili srbskemu jeziku.

Sezono je bolje začel Real, ki je na prvih štirih tekmah zabeležil tri zmage in poraz ob razliki v golih 14:4. V zadnjem kolu so v gosteh visoko premagali Veternico 1926 (0:4). Atletiko je svojo edino zmago na prvih treh tekmah dosegel prav proti Veternici (4:5), ostali dve srečanji je tesno izgubil. Real je trenutno tretji na lestvici, Atletiko pa sedmi v devetčlanski ligi.

"Skušali so nas destabilizirati"

"Jaz in brat sva igralca Atletika, vendar se razumeva z vsemi igralci Reala, s katerimi smo bili še pred nekaj meseci soigralci," je povedal Nemanja Bojanić, vezist Atletika, ki je dodal še, da napetost pred derbijem v najnižjem, sedmem rangu tekmovanja, stopnjujejo predvsem starejši prebivalci Donje Jajine. 

"Nikoli nismo bili v boljši formi, čeprav so nas poskušali destabilizirati. Zabili bomo najmanj osem golov," je povedal soimenjak slovenskega reprezentanta - Dalibor Stevanović - sicer kapetan Reala, ki ga je očitno navdihnila zadnja zmaga madridskega "belega baleta" proti Deportivu (2:8).

Peticija za spremembo imena v - Madrid

Krajani dobro promovirajo derbi v južni Srbiji, vendar pa so se odločili, da bodo šli še korak dlje. Na dan vaškega derbija bodo zbirali podpise za peticijo, s katero bi ime kraja spremenili v Madrid. S tem bi se spremenil tudi dolgoletni navijaški vzklik navijačev Reala: "Hala, Donja Jajina!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.