Šport
92 ogledov

V Laškem gostijo največji turnir na svetu

Luka Trtnik Sportida
V Laškem se danes začenja eno največjih tekmovanj za športnike invalide na svetu.

Najboljši namiznoteniški igralci se bodo do sobote merili na tradicionalnem tekmovanju Slovenia Open Thermana Laško, ki ga bodo tokrat izvedli že 16. To tekmovanje velja za eno največjih na svetu za športnike invalide, letos bo na njem sodelovalo 450 igralk in igralcev iz 45 držav.

Uvodoma bodo na vrsti posamični obračuni, sledile bodo še ekipne tekme. Slovenske barve bodo branili Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Bojan Lukežič, Primož Kanlcer in Luka Trtnik. Vsi se bodo uvodoma pomerili v posamični konkurenci, potem pa še v ekipnih obračunih.

Prireditelji v Laškem vabijo na ogled v živo štirih dni zanimivih športnih bojev, vstop v dvorano Tri Lilije bo prost, vsak dan bodo tekmovanja potekala od 9. do 21.30 ure.

Začetki tega tekmovanja segajo v leto 2004. Sprva je turnir organiziralo Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine. Takrat je v Laškem sodelovalo 176 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. Turnir je rasel, vmes za eno leto dni gostoval tudi v Kranjski Gori, ki je leta 2007 pred evropskim prvenstvom gostila še turnir. Potem se je karavana vrnila v Laško, kjer je še danes. Leta 2008 je bilo prvič preseženih 30 držav udeleženk, leta 2015 pa je padel nov mejnik 40 držav.

športniki invalidi | Avtor: Sportida Sportida

Letos je krovna zveza ITTF omejila število nastopajočih, kot je poudaril direktor tekmovanja Gorazd Vecko, bi bilo sicer lahko v Laškem tudi več kot 600 udeležencev. "Še vedno ne moremo sprejeti vseh, Kitajci, Japonci in Korejci imajo 75 tekmovalcev, sicer bi jih bilo iz teh držav več kot 110. Turnir je najmočnejši na svetu v zgodovini, mislim, da takšnega turnirja ni bilo še nikjer. Moč mu daje tudi to, da je v vsaki kategoriji po deset najboljših na svetu, tako da je tekmovanje močnejše kot lansko SP. Tekmovalci se k nam radi vračajo, k nam pridejo z vsega sveta," je pred začetkom tekmovanj v laškem dejal Vecko.

"Vsi vemo, da je tu zelo huda konkurenca, srečujemo se s tekmovalkami, ki počnejo samo to in nič drugega. Jaz pa hodim v službo, sem mama in igram namizni tenis, ker ga imam rada. Zdi se mi, da sem naredila to, kar sem v tem trenutku lahko, težko pa je govoriti o pričakovanjih. Verjamem, da bom odigrala kakšno dobro partijo, dala pa bom vse od sebe," pa je vtise pred začetkom strnila izkušena slovenska tekmovalka Andreja Dolinar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.