Šport
10 ogledov

V Londonu drama dram, PSG naprej

Zlatan Ibrahimović
1/12
EPA
V osmini finala je na povratnih tekmah Chelsea gostil PSG, Šahtar je gostoval pri Bayernu. Obe prvi tekmi sta se končali brez zmagovalca, v Lvovu je bilo 0:0, v Parizu 1:1. Bavarci so tokrat s kar 7:0 odpravili rudarje, v Londonu pa so si po 120 minutah napredovanje zagotovili Parižani.

Londončani so že v minuli sezoni zakrivili izpad Parižanov iz Lige prvakov, ko na povratni tekmi ni igral Zlatan Ibrahimović. Šved je sicer tudi tokrat preživel precej manj časa na zelenici kot je bilo mišljeno.

Tokrat so sicer prvi zapretili nogometaši francoskega kluba, ko je že v drugi minuti John Terry v petercu Chelseaja v zadnjem hipu blokiral poizkus Edinsona Cavanija. Izbranci Laurenta Blanca so tako iztržili le kot. 

Sodnik najbolj aktivna oseba na zelenici

Kasneje se je tekma odvijala po načrtih domačih, nobena od ekip pa ni prišla do resnejših priložnosti. Za prvo pravo razburjenje je pravzaprav poskrbel šele oster start Ibrahimovića nad Oscarjem. Brazilec jo je v 31. minuti odnesel brez poškodbe, švedski zvezdnik pa je bil (pre)strogo izključen. Sodnika Björna Kuipersa so takoj po prekršku sicer obstopili skoraj vsi igralci Chelseaja in zahtevali rdeči karton, NIzozemec pa jih je uslišal. 

Prvi strel na tekmi, mimo ali v okvir gola, je šele v 41. minuti sprožil Oskar, a je vratar Salvatore Sirigu zanesljivo ujel Brazilčev poizkus. Le dve minuti kasneje je zelo zadišalo po enajstmetrovki, a je Kuipers še enkrat storil napako. Diego Costa je nanizal kar nekaj gostujočih igralcev, Cavani ga je udaril po nogi, sodnikova piščalka pa je ostala nema.  

Cavani blizu zadetka

Na začetku drugega polčasa so si domači priigrali nekaj kotov, po enem izmed njih pa je v 58. minuti sledil hiter protinapad Parižanov. Cavani je prišel sam pred Thibauta Courtoisa, ga preigral, a nato precej z leve strani žogo poslal le v vratnico. 

Gostje so bili kljub igralcu manj nevarnejši. V 71. minuti je v kazenskem prostoru streljal Javier Pastore, a je bil Courtois znova na mestu. Sodniki bi sicer morali dosoditi nedovoljeni položaj Blaisa Matuidija, ki je sodeloval v akciji, vendar tega niso storili.

Chelsea povedel, Luiz izenačil

V 80. minuti so naposled zagrozili tudi modri. Ramires je prodrl po desni strani in iz težkega kota nevarno streljal, Sirugu pa je žogo poslal v kot. Po njem je Chelsea povedel. Parižani niso uspeli žoge izbiti iz svojega kazenskega prostora, ta je padla pred Costo, ki pa jo je povsem zgrešil, vendar je srečno prišla do Garyja Cahilla. Branilec jo je zanesljivo poslal v mrežo.

Na drugi strani bi lahko hitro izenačil Ezequiel Lavezzi, a je bil Courtois na mestu. Je pa visoki Belgijec klonil v 86. minuti. Po kotu je najvišje skočil nekdanji nogometaš Chelseaja David Luiz in zadel pod prečko za 1:1. Le nekaj trenutkov pred tem je želel Mourinho še nekoliko zapreti igro, na zelenico je poslal branilca Kurta Zoumaja.

Silva od bedaka do junaka

Svojo taktiko je portugalski strateg spremenil pred podaljškom, Ramiresa je zamenjal napadalec Didier Drogba, Chelsea pa je hitro povedel. Po zračnem dvoboju v kazenskem prostoru Francozov je Kuipers ocenil, da je Thiago Silva igral z roko. Sledila je enajstmetrovka, ki jo je izkoristil Eden Hazard. V 101. minuti je znova streljal Luiz, Courtois pa je žogo potisnil preko svoje prečke.

V 113. minuti je po novem kotu Silva odlično streljal, a je belgijski čuvaj mreže z izjemno obrambo preprečil izenačenje, žogo je odbil v kot. A po tem je brazilski branilec dobil še eno priložnost, spet je bil najvišji, tokrat pa je žoga v loku le končala v mreži Londončanov. Chelsea si kasneje ni pripravil resnejše priložnosti.

Bavarci na sprehodu

Če sta se moštvu v Londonu mučili 120 minut, je Šahtar proti Bayernu zdržal le tri minute. Takrat je Olexandr Kucher dobil rdeči karton, Thomas Müller pa je izkoristil enajstmetrovko po prekršku nad Mariom Götzejem. Šlo je sicer za najhitreje prejeti rdeči karton v zgodovini Lige prvakov. Četa Pepa Guardiole je nato povsem dominirala, do polčasa pa se je med strelce vpisal še Jérôme Boateng. Gostujoči vratar je še zaustavil strel Roberta Lewandowskega, a je nato Boateng le še potisnil žogo v mrežo.

Nogometaši Bayerna | Avtor: EPA EPA
V drugem polčasu je sledil potop Ukrajincev. Najprej je Franck Ribéry zadel v dolgi kot napsrotnikovih vrat, Müller pa je že v 52. minuti poskrbel za 4:0. Znova je Andrij Pjatov prvi strel zaustavil, nemški reprezentant pa je čez golovo črto pospravil odpadek po strelu Riberyja.

Kasneje je Holger Badstuber z glavo zabil svoj prvi zadetek po letu 2009 in šele drugega v dresu Bayerna, piko na i k visoki zmagi pa sta dodala še Lewandowski in Götze.

"Bili smo dominantni. Šahtar je kakovosten, še zlasti v napadu. Tega sem se zavedal. Seveda je vse skupaj postalo lažje, ko smo imeli igralca več. Tekma se je končala po 90 minutah in ne po štirih, a resnično smo igrali zelo dobro. V Ligi prvakov je sicer vselej zelo težko," je po tekmi dejal Guardiola.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Chelsea : PSG  2:2 (0:0) /1:1/
Cahill 81., Hazard 96./11-m; Luiz 86., Silva 114.

Bayern : Šaftar  7:0 (2:0) /0:0/
Müller 4./11-m, 52., Boateng 34., Ribéry 49., Badstuber 63., Lewandowski 75., Götze 87.

/.../ - izida prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.