Šport
12 ogledov

Schalke trikrat povedel, Real enkrat

Christian Fuchs, Klaas-Jan Huntelaar
1/12
EPA
Na prvih povratnih tekmah osmine finala je bil Schalke na pragu senzacije, kljub zmagi pa so napredovali nogometaši Reala. Porto je odpihnil Basel.

Branilci naslova so na prvi tekmi v Gelsenkirchnu z 2:0 ugnali Nemce, po porazu v domačem prvenstvu proti Athletic Bilbau (0:1) pa četa Carla Ancelottija tudi tokrat ni veliko pokazala v uvodnih minutah tekme na stadionu Santiago Bernabeu.

Do prve lepše priložnosti so tako prišli gostje, ki so precej hrabro vstopili v dvoboj. Max Meyer je z leve strani lepo podal v kazenski prostor, s kakšnih 14 metrov pa je vtekajoči Eric Maxim Choupo-Moting s kar dobrega položaja poslal žogo mimo leve vratnice gola Ikerja Casillasa. A ta je klonil že v 20. minuti. Tranquillo Barnetta je podajal z desne, Mayer je stekel mimo žoge in tako zmedel domačo obrambo, na levi strani pa je v kazenskem prostoru povsem sam ostal Christian Fuchs. Avstrijec je močno sprožil, Casillas se je dotaknil žoge, a ji ni uspel preprečiti poti v mrežo.

A vodstvo Nemcev ni dolgo zdržalo. Cristiano Ronaldo je svoj 74. zadetek v Ligi prvakov dosegel po podaji iz kota, ko je bil najvišji v kazenskem prostoru gostov. Vendar se muke domačih tu še niso končale. Klaas-Jan Huntelaar bi lahko rudarje znova popeljal v vodstvo po napaki Raphaëal Varaneja, žoga se je po Casillasovem izbijanju odbila od Nizozemca, a za las odšla mimo gola. Nizozemski napadalec je nato z 18 metrov z volejem zadel prečko, še v isti minuti pa zadel za 1:2. Meyer je ustrelil z roba kazenskega prostora, Casillas je slabo odbil žogo naravnost predse, Huntelaar pa jo je le še poslal v mrežo.

Gostje so bili tako le še gol oddaljeni od četrtfinala, a jim je nato znova načrte prekrižal Ronaldo, ki je do svojega osmega gola na osmih tekmah prišel po izjemnem predložku rojaka Fábia Coentrãa. Prvi zvezdnik domačega moštva je pobegnil čuvaju in na petih metrih znova z glavo pričakal žogo ter jo še enkrat poslal za hrbet mladega Timona Wellenreutherja. Takoj zatem je slovenski sodnik Damir Skomina zapiskal za konec polčasa, na stadionu pa so nezadovoljni domači navijači izžvižgali evropske prvake.

A ti so po prihodu iz slačilnice povedli že v 53. minuti. Karim Benzema je pred gostujočimi vrati nanizal nekaj Schalkejevih nogometašev, nato pa zadel za prvo vodstvo Reala, ki pa ni dolgo zdržalo, saj so se tokrat zelo hitro v igro vrnili tudi Nemci. Rezervist Leroy Sané je izvrstno ustrelil s 16 metrov, meril proti dolgemu kotu, žoga pa je švignila mimo Casillasa, ki bi morda znova lahko bolje posredoval.

Po nekaj polpriložnostih na obeh straneh je v 70. minuti nevarno streljal Toni Kroos, a se je z obrambo izkazal 19-letni Wellenreuther, enako kot štiri minute kasneje, ko je poizkusil Gareth Bale. Na drugi strani zelenice je Casillas zaustavil strela Leona Goretzke in Fuchsa, nemočen pa je bil ob strelu Huntelaarja, ki je izjemno streljal izven kazenskega prostora in žogo poslal v prečko, od nje pa se je žoga odbila čez črto.

Rudarjem je za izjemno presenečenje znova manjkal le en zadetek. Nevarno je streljal Sané, domači vratar je žogo uspel odbiti, v 90. minuti pa bi lahko zadnji žebelj v krsto domačih zabil kapetan Benedikt Höwedes, a je njegov udarec zaustavil Casillas. Nogometaši Reala so zdržali do konca, nato pa se je na njih vsul plaz žvižgov.

Porto zelo prepričljiv

Na povsem drugačni tekmi si je četrfinalni nastop priigral tudi Porto. Portugalci so že na gostovanju v Baslu iztržili ugoden izid (1:1), na domači zelenici pa so bili prepričljivo boljši od švicarskega kluba. 

Carlos Casemiro | Avtor: EPA EPA
Porto je bil od začetka tekme nevarnejši, že v 14. minuti pa je tudi povedel. S prostega strela je žogo preko živega zidu in pod prečko poslal Alžirec Yacine Brahimi. Poškodba Danila, ki so ga po trku s svojim vratarjem prepeljali v bolnišnico, je bila edina slaba reč za gostitelje v prvem polčasu, že na začetku drugega dela pa se je na semaforju izpisal rezultat 2:0.

Brahimi je lepo potegnil v kazenski prostor in s povratno žogo našel Hectorja Herrero, Mehičan pa se je vpisal med strelce. To je nato z novim fantastičnim prostim strelom uspelo še Casemiru, piko na i k zanesljivi zmagi pa je kasneje postavil še Kamerunec Vincent Aboubakar. Tudi njegov zadetek je bil lep, sprožil je v zgornji kot z 20 metrov.

Osmina finala, povratni tekmi:

Real Madrid : Schalke  3:4 (2:2) /2:0/
Ronaldo 25., 45., Benzema 53.; Fuchs 20., Huntelaar 40., 85., Sané 57.

Porto : Basel  4:0 (1:0) /1:1/
Brahimi 14., Herrera 47., Casemiro 56., Aboubakar 76.

/.../ - izidi prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.