Šport
84 ogledov

V Münchnu spomenik za žrtve napada na OI 1972

Touven Rivlin Frank-Walter Steinmeier EPA Touven Rivlin in Frank-Walter Steinmeier sta si pred spomenikom stisnila roki.
V Münchnu so danes ob prisotnosti nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja in njegovega izraelskega kolega Touvena Rivlina v spomin na žrtve napada palestinskih teroristov na izraelske športnike v času olimpijskih iger leta 1972 odprli spominsko obeležje.

"Ta dan je zapustil globoke in žalostne sledi pri družinah žrtev v Izraelu, Münchnu in vsej Nemčiji. Žalostno je, da se mesto spominov na tragični dogodek odpira šele 45 let po njem," je na mestu spominov ugrabitve in atentata med drugim dejal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in dodal, da v Nemčiji še obstajajo ljudje, ki v sovraštvu do Izraela ohranjajo načela antisemitizma: "Teroristična nevarnost je velika, toda velika je tudi naša odločnost, da ubranimo demokracijo, stil življenja in odprtost. Leta 1972 Nemčija ni bila pripravljena na izzive terorizma. Želela se je pokazati kot odprta in mirna država, a je ta poskus tragično propadel."

Pred 45 leti, 5. septembra 1972, so pripadniki teroristične organizacije Črni september v olimpijski vasi vdrli in napadli sobe izraelskih športnikov. Ugrabili so 11 ljudi, dva so ubili takoj. Teroristi so zahtevali, da Izraelci in Nemci izpustijo njihove člane iz zaporov. Potem ko so Izraelci zahteve odbili, je nemška policija pripravila akcijo osvoboditve, ki pa ni bila uspešna, saj so umrli vsi športniki, poleg njih pa še policist ter pet teroristov.

Dogodek je pustil globok pečat v nemški politiki. Takratni župan Münchna in kanclerski kandidat Hans-Jochen Vogel je dogajanje ocenil kot najtemnejše obdobje njegovega življenja: "Izraelska ekipa je kljub svežim spominom na strahote nacionalizma v drugi svetovni vojni dopotovala v München, mesto, kjer je nacionalizem zrasel, mi pa jih nismo bili v stanju zaščititi," je dejal Vogel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice