Šport
21 ogledov

V ponos državi in reprezentanci

Irska navijači Euro 2016 EPA
Irski navijači so svoji državi in reprezentanci res lahko v ponos.

Velik del poročil z letošnjega Eura se je nanašal na bojevite navijače, ki so terorizirali ulice Pariza, Marseilla, Lilla, Nice in drugih francoskih mest. Navijaško podobo evropskega prvenstva pa, kot ponavadi, v ravnotežju držijo neverjetni Irci.

Njihova reprezentanca se je z zadetkom v 85. minuti proti Italiji uvrstila v osmino finala, kjer se bo pomerila z gostiteljico Francijo. Irci so v sedmih nebesih, njihovi navijači pa so bili že pred tem več kot upravičeno razglašeni za prvake.

Od serenade do uspavanke

Irska navijaška kultura je nogometnemu svetu sicer dobro znana, a v Franciji so šli otočani še korak dlje. Njihovi odnosi s policijo so odlični. Ob posredovanju mož postave na eni od uličnih proslav Ircev so začeli vzklikati: "Vstanite za francosko policijo (Stand up for the french police, op. a.)," in znani francoski navijaški napev "Naprej, modri (Allez les bleus, op. a.),". Policist jim je z mikrofonom šaljivo odgovoril: "Pojdite domov za francosko policijo (Go home for the franch police, op. a.)," in glej ga zlomka, Irci so se sčasoma res razšli brez priganjanja.

Sledila je množična serenada lepemu francoskemu dekletu, pa duhovna pesem v čast nune, ki je bila sopotnica navijačev na vlaku. Na javnem prevozu v Bordeauxu so Irci zaspanemu otročku celo zapeli uspavanko, čeprav so imeli nekaj težav s prilagoditvijo glasnosti. Starejšemu paru so pomagali zamenjati avtomobilsko gumo, da bi bila slika še lepša, pa po množičnem zborovanju ponavadi za seboj pospravijo vse smeti. 

Čas za maščevanje?

Naslednja tekma Irce čaka v nedeljo popoldne, ko se bodo v Lyonu pomerili z domačini. Mnogi še vedno pomnijo roko Thierryja Henryja, ki je Irski ukradla nastop na svetovnem prvenstvu leta 2010. Morda je prišel čas za maščevanje. Navijači bi si ga več kot zaslužili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.