Šport
13 ogledov

V ŽIVO: Angleži z nespremenjenih enajst

Rooney napoveduje zmago. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Nedelja bo ponudila prvi veliki evropski derbi osmine finala nogometnega SP v JAR. Na veliko sceno bosta stopili reprezentanci Nemčije in Anglije. Znani že obe prvi postavi!
Angleži kot proti Sloveniji, "Schweini" od prve minute
Selektor Anglije Fabio Capello se je odločil, da zmagovite enajsterice s tekme proti Sloveniji ne bo menjal. V osrčju obrambe bo tako ostal Matthew Upson, v konici napada pa Jermain Defoe. Od prve minute bo za Nemce začel tudi pred tekmo vprašljivi Bastian Schweinsteiger, napad pa bosta vodila Miroslav Klose in Lukas Podolski.

V dvoboju večnih tekmecev, kjer vsaj na nemški strani še ni pozabljen angleški gol s prvenstva 1966 na Wembleyju, ko so Angleži postali svetovni prvaki, obe strani previdno napovedujeta zmago. Skupaj bo to že 32 obračun teh dveh reprezentanc, peti na SP.

Čeprav sta obe reprezentanci reševali uvrstitev v osmino finala na zadnji tekmi, Nemci z Gano (1:0), Angleži s Slovenci (1:0), favorita ni moč napovedati. Statistično gledano je prednost na angleški strani, saj so Angleži dobili 16 od dozdajšnjih 31 medsebojnih tekem, Nemci le 10. Na svetovni prvenstvih je ta izenačena, vsaka od ekip je zmagala dvakrat. V angleškem taboru pa predvsem upajo, da se ne bodo uresničile besede legendarnega Garyja Linakerja, ki je nekoč izjavil: “Nogomet je igra, v kateri 22 igralcev teče za žogo, na koncu pa vedno zmaga Nemčija.”

Anglija na prvenstvu doslej ni prepričala. Še najboljšo igro je pokazala na odločilni tekmi predtekmovanja s Slovenijo, kjer pa je v drugem delu drugega polčasa krčevito branila minimalno vodstvo proti za angleške razmere vendarle “nogometnemu palčku” z južne strani Alp. Nemški mediji so se zato kar posmehljivo odzvali na angleške izjave o dobri igri in spet najdeni formi.

Nogomet je igra, v kateri 22 igralcev teče za žogo, na koncu pa vedno zmaga Nemčija.
Gary Lineker

Tudi izzivanj pred tekmo ne manjka. Doslej eden največjih nemških nogometaše v zgodovini Franz Beckenbauer v svoji kolumni za enega od nemških časnikov praktično že od začetka SP zaradi slabe igre napada angleškega selektorja Fabia Capella. Ta se še predobro spomni časov, ko sta bila z Beckenbauerjem tekmeca na igriščih in ena njegovih najbolj bolečih nogometnih zgodb na SP je zanj prvenstvo leta 1974 v Nemčiji, ko je Italija v predtekmovanju po tekmi s Poljsko (1:2) doživela eno svojih “nogometnih katastrof” in prav Capello je na tej tekmo dosegel častni gol za Azzurre, Beckenbauer pa je Nemčijo pripeljal do naslova prvakov.

Eden največjih angleških zvezdnikov Wayne Rooney si želi igrati in napoveduje: “Z veseljem jih bomo premagali.” Rooney, ki ima še vedno lažje poškodovan gleženj, je to povedal po posmehljivi kolumni poškodovanega nemškega zvezdnika Michaela Ballacka. Bolj previden je selektor Fabio Capello, ki se je pripravil tudi na streljanje enajstmetrovk in praktično že določil peterico, ki bo streljala z bele točke in je to posebej vadila. Ob Rooneyju bodo po pisanju angleškega tiska to še Frank Lampard, Steven Gerrard, Gareth Barry in James Milnar.

Fabio Capello Anglija selektor Joachim Low Franco Baldini | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nemci so bili pri streljanju enajstmetrovk doslej ena najboljših ekip na svetu. Dobili to studi zadnji dve “streljanji” z Angleži – leta 1990 na SP in leta 1996 na EP. Tudi Nemci pa doslej na SP niso prepričali in nepričakovano izgubili s Srbijo, kjer so, kako kontradiktorno, zapravili enajstmetrovko za izenačenje, ki jo je Lukasu Podolskiju ubranil srbski vratar Vladimir Stojković.

V nemškem taboru je selektor Joachim Löw bolj vedro razpoložen, ker lahko spet računa na napadalca Miroslava Kloseje, ki je proti Gani odsedel kazen, dokončno se je v ekipo vrnil dolgo poškodovani Marcel Jansen, zato pa ga skrbi nastop poškodovanega Bastiana Schweinsteigerja, težave ima tudi Jerome Boateng. Previdne napovedi nemškega selektorja so zato razumljive: “Čeprav Angleži doslej niso pokazali nič posebnega, so vražje nevarna ekipa. Tekma bo zelo težka za nas in za njih, pritiski bodo na obeh straneh zelo veliki. Spremeniti bomo morali svojo igro in paziti na presenečenje. Nenazadnje ima Anglija v svojih vrstah Rooneyja, ki doslej še ni dosegel gola, a je nepredvidljiv in vse se lahko hitro spremeni.”

Obe ekipi bi si v osmini finala verjetno želeli lažjega tekmeca, a lahkih tekmecev na SP praktično ni več. Zmagovalca v četrtfinalu namreč čaka naslednji derbi, obračun z zmagovalcem dvoboja dveh doslej prepričljivih ekip Argentine in Mehike.

Prva postava Nemčije (potrjeno): Neuer; Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng;  Khedira, Schweinsteiger, Özil, Müller; Podolski, Klose.

Prva postava Anglije (potrjeno): James; Johnson, A. Cole, Terry, Upson; Barry, Lampard, Gerrard, Milner; Rooney, Defoe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.