Šport
53 ogledov

Tina ubranila vodstvo: 24. zmaga v karieri

Maze Lenzerheide ženski slalom
1/11
EPA
Najboljša slovenska smučarka je na slalomu v Leviju deklasirala vse tekmice in prišla do prve zmage v sezoni. Črnjanki se je najbolj približala Švedinja Frida Hansdotter (+0,34), tretja je bila Avstrijka Kathrin Zettel (+0,52).

Črnjanka Tina Maze je na uvodnem veleslalomu v Söldnu osvojila zanjo skromno 22. mesto, a je dejala, da to ni porušilo dobrega vzdušja v njeni ekipi in to potrdila s svojo prvo zmago v Leviju.

Na Finskem, kjer so se temperature tokrat gibale okrog -10 stopinj Celzija, je Mazejeva lani osvojila tretje mesto, zmagala je Američanka Mikaela Shiffrin, ki pa tokrat ni bila med najboljšimi, končala je na 11. mestu (+2,07).

Proga v Leviju ni bila zahtevna. Razmaki med vrati so bili dolgi, v zgornjem in srednjem delu je teren zelo položen, tudi zaključna strmina ni bila posebej težka, kar je botrovalo majhnim razlikam. Tekmovalke je na prvi progi motila le megla, ki se je pojavila v zgornjem delu.

Slab nastop Shiffrinove ...

Tekmo je odprla Frida Hansdotter in dobro opravila svojo nalogo. Za Švedinjo je nastopila njena rojakinja Maria Pietilae-Holmner in zaostala za 30 stotink. Skoraj sekundo počasnejša od vodilne Skandinavke je bila Bernadette Schild (+0,85), povsem pa je razočarala prva favoritinja in lanska zmagovalka Levija Shiffrinova, ki je za Hansdotterjevo zaostala za 1,32 sekunde. Na manj kot pol sekunde sta se Švedinji približali Kanadčanka Marie-Michele Gagnon (+0,36) in Avstrijka Kathrin Zettel (+0,46). Kot prva je za Shiffrinovo zaostala Veronika Velez Zuzulova (+1,41).

... odličen Mazejeve

Do nastopa Mazejeve se nobena tekmovalka ni več uspela prebiti med najboljše. Črnjanka je smučala odlično in imela v zgornjem in srednjem delu rahlo prednost pred Hansdotterjevo, na zaključni strmini pa je svoj naskok konkretno povečala in v cilj prišla z 39 stotinkami prednosti.

Naslednje tekmovalke se niso uspele prebiti v ospredje, čeprav so bili pogoji zelo ugodni za tiste z višjimi startnimi številkami. Prvi odstop smo videli šele pri številki 29, ko proge ni končala Kanadčanka Erin Mielzynski. Do konca prve vožnje nismo več videli večjega presenečenja.

"Z uvrstitvijo sem zadovoljna, s smučanjem ne. Vedela sem, da dobro smučam in uživam v slalomu," je za TV Slovenija po prvi vožnji povedala Mazejeva. "Druga vožnja bo čas za uživanje," je dodala Tina.

Druga vožnja: Tina ubranila prednost

Ob nastopu Mikaele Shiffrin, 14. po prvi vožnji, je vodila Italijanka Manuela Moelgg, ki je v finalu pridobila veliko mest. Američanka je uspela prevzeti vodstvo, pred Moelggovo si je priborila 23 stotink prednosti. A na prvem mestu ni ostala dolgo, kmalu jo je prehitela Avstrijka Alexandra Daum, 11. po prvi vožnji, in sicer za šest stotink. Nato pa je na sceno stopila mlada Švicarka Michelle Gisin in si prismučala skoraj pol sekunde prednosti pred predhodnicami (-0,48). Za njo je zaostala tudi Avstrijka Nicole Hosp.

Gisinovo je s prvega mesta izrinila Norvežanka Nina Loeseth (-0,36), tik pred njo se je zvrstila tudi Čehinja Šarka Strachova (+0,35). Nov standard je postavila nato postavila petouvrščena po prvi vožnji, Kathrin Zettel, ki je odsmučala najboljši čas finala in suvereno prevzela prvo mesto (-0,65). Marie-Michele Gagnon ji ni mogla do živega in je izgubila dve mesti (+0,84), za Avstrijko je minimalno (+0.07) zaostala tudi Maria Pietilae-Holmner. Bolj uspešna je bila njena rojakinja Frida Hansdotter, ki je prevzela vodstvo (-0,18) pred nastopom Tine Maze.

Črnjanka je suvereno ubranila naskok (-0,34), nekaj časa je izgubila le v srednjem delu, pred ciljem pa spet našla zmagovalni ritem in prišla do svoje 24. zmage v karieri, s čimer se je, med slovenskimi zimskimi športniki, izenačila s tekačico Petro Majdič.

Ženski slalom (Levi), izidi:

1. Tina Maze (SLO) 1:55,15 
2. Frida Hansdotter (ŠVE) +0,34   
3. Kathrin Zettel (AVT) +0,52  
4. Maria Pietilae-Holmner (ŠVE) +0,59   
5. Nina Löseth (NOR) +1,17   
6. Marie-Michele Gagnon (KAN) +1,36   
7. Šarka Strachova (ČEŠ) +1,52   
8. Michelle Gisin (ŠVI) +1,53   
9. Nicole Hosp (AVT) +1,82   
10. Alexandra Daum (AVT) +2,01
...

Skupni vrstni red: 

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 124 točk
2. Kathrin Zettel (Avt) 110
3. Tina Maze (Slo) 109
4. Anna Fenninger (Avt) 100
5. Frida Hansdotter (Šve) 95
6. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 82
7. Eva-Maria Brem (Avt) 60
8. Michelle Gisin (Švi) 46
9. Federica Brignone (Ita) 45
 . Nina Löseth (Nor) 45
...

Komentarjev 2
  • smejka 17:38 15.november 2014.

    čestitke

  • Lavdan 14:05 15.november 2014.

    Bravo TINA.Novinar da.b. preveri številke preden jih pišeš.