Šport
18 ogledov

Danska ''ukradla'' tri točke Nizozemski

krohn dehli
1/20
EPA
Danci so zmagovalci prvega obračuna v skupini B na letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu. Tekmo, ki jo je sodila slovenska sodniška ekipa na čelu z Damirjem Skomino, se je končala z enim zadetkom, ki je zadostoval za prve tri točke danske reprezentance.

Tekma se je začela po pričakovanjih, saj so Nizozemci hitro prevzeli pobudo in si v prvem delu priigrali večje število priložnosti. Prvi so do prostega strela po prekršku Nigela De Jonga prišli Danci, vendar je strel Daniela Aggerja z glavo vratar Maarten Stekelenburg ubranil. Že v četrti minuti je bilo spet vroče v kazenskem prostoru Dancev, vendar je strel Nizozemcev poletel mimo vrat.

Tulipani so še naprej kazali svojo premoč in prevzemali pobudo, vendar jim v prvem polčasu premoči na zelenici ni uspelo okronati z zadetkom. Še naprej so igrali potrpežljivo in čakali na napako danske obrambne vrste. Povsem nepričakovanko pa je danska reprezentanca kar naenkrat prešla v vodstvo. Po hitrem prodoru po levi strani in podaji do Michaela Krohn-Dehlija, ki je žogo poslal med noge nizozemskega vratarja, so v 23. minuti povedli nefavorizirani Danci.

Po prejetem zadetku so vajeti ponovno prevzeli Nizozemci, vendar jim danskemu vratarju ni uspelo zagotoviti večjega dela. Oranžni so veliko napadali in puščali prostor za protinapade, a zadetka jim nikakor ni uspelo doseči. V 35. minuti je nevarno zapretil Arjen Robben, vendar je njegov strel zaustavila vratnica. Takoj zatem je streljal še Ibrahim Affelay, ki se na žalost ni odločil za podajo Robbnu, ki pa prav tako ni našel poti v mrežo nasprotnikov.

Zlato priložnost je v 42. minuti imel še Robin van Persie, ki je že prej nekajkrat sprožil na vrata Danske, a gola ponovno ni bilo. Sprožil je tudi Wesley Sneijder, a zaman. V zadnji minuti so s pomočjo Aggerja zapretili še Danci, a je njegov poskus zlahka ubranil Stekelenburg.

Nizozemci čakali na žvižg Skomine

Drugi polčas se je začel udarno, s pravim bombandiranjem danskih vrat. Že v drugi minuti je po desni ponovno napadal Robben, Van Persie pa je dve minuti kasneje s svojo levico povsem zgrešil dokaj uporabno žogo. Proti vratom Stephana Andersena je v 50. minuti iz približno dvajsetih metrov sprožil Van Bommel, vendar se je danski vratar izkazal. Oranžni so v prvih štirih minutah uprizorili pravo obstreljevanje, saj so ustrelili kar štirikrat. Prosti strel v korist Nizozemske je bil dosojen v 58. minuti, iz njemu dobro poznanega položaja pa je sprožil Sneijder, vendar je zadel živi zid.

Še eno lepo priložnost je v 62. minuti po dobri podaji Sneijderja zapravil Robben. Prvi rumeni karton na tekmi je v 65. minuti Skomina pokazal nizozemskemu kapetanu Van Bommlu in dosodil prosti udarec Dancem. V 70. minuti sta v igro pri Nizozemski vstopila Rafael van der Vaart, ki je zamenjal De Jonga, in Klaas-Jan Huntellar, ki je nadomestil Afellaya.

Na igrišče je namesto Gregoryja van der Wiela stopil še Dirk Kuyt. Danski selektor pa je v 83. minuti na igrišče namesto Denisa Rommedahla poslal Tobiasa Mikkelsena. Kmalu po njegovem vstopu je dolgo podajo sprejel Huntelaar, kar se je izkazalo za odlično priložnost, ki pa je nogometaš Schalkeja ni uspel izkoristiti. Nad danskim vratarjem je nato prekršek storil Van Persie.

Skomina - slovenska sodniška ekipa je uspešno opravila svoje naloge - je odločil, da bomo gledali tri minute podaljška. Prav pred koncem so Nizozemci v kazenskem prostoru zahtevali enajstmetrovko, vendar se slovenski sodnik ni pustil zmesti. Pred zadnjim žvižgom je po podaji Sneijderja še enkrat streljal Van Persie, a kot tolikokrat prej, ponovno žogo poslal mimo vrat.

Čeprav je slovita tiskovna agencija Reuters (spet) poročala o "slovaškem" sodniku, je Skomina skupaj z rojaki Primožem ArharjemMatejem Žuničem (oba stranska sodnika), Matejem JugomSlavkom Vinčičem (oba sodnika ob golovi črti) in Čehom Pavlom Kralovcem v prvem polčasu prikazal dobro sojenje, ki mu bo zagotovo prineslo dovolj prepoznavnosti, da bo naslednjič prepoznan kot Slovenec.

EP v nogometu, skupina B, rezultati:

Nizozemska : Danska 0:1 (0:1) (Harkiv)
Krohn-Dehli (23)

Nemčija : Portugalska 1:0
Gómez (73)

Lestvica: 1. Nemčija 3 točke, 2. Danska 3, 3. Nizozemska 0, 4. Portugalska 0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.