Šport
6 ogledov

Valenčič za las ob stopničke, zmaga Ivici

Ivica Kostelić Deville Hirscher Beaver Creek slalom EPA
Mitja Valenčič je bil na slalomu v Beaver Creeku po prvi vožnji na 12. mestu, tudi v drugo pa je odpeljal vrhunsko in v cilju prevzel vodstvo. Najboljši slovenski slalomist je bil do konca v igri za stopničke, a je bil njegov čas preslab za zmagovalca Ivico Kostelića, drugouvrščenega Cristiana Devilla in tretjega Marcela Hirscherja. Valenčič je na koncu zasedel peto mesto.

Najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič je odlično odprl slalomsko sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev. Valenčič je bil na slalomu v Beaver Creeku peti, kar je njegov drugi najboljši izid v karieri. Zmagal je skupni zmagovalec svetovnega pokala minule sezone Hrvat Ivica Kostelić. Valenčič je bil edini Slovenec na tekmi, za zmagovalcem slaloma Kostelićem je zaostal 85 stotink sekunde. Drugo mesto je zasedel Italijan Cristian Deville (+0,14), tretji pa je bil Avstrijec Marcel Hirscher (+0,48).

"Res sem si želel zmagati, sploh glede na to, da s preostalimi tekmami v Beaver Creeku nisem bil najbolj zadovoljen, zato sem prvega mesta še toliko bolj vesel. Na progi nisem bil le sproščen, ampak tudi zelo osredotočen, saj nisem želel narediti kakšne napake na snegu, ki je zelo drugačen od tistega, ki smo ga vajeni v Evropi. Moja prednost je bila zagotovo tudi dolga proga," se je v ciljni areni zmage razveselil Kostelić. Slednja je že njegova 19. v svetovnem pokalu.

Valenčič je že v prvi vožnji potrdil dobro formo in si z 12. mestom zagotovil odlično izhodišče za napad v finalu. Na prvi progi se mu je posrečila slalomska vožnja zlasti na zgornjem strmejšem delu, v ravninskem delu pa je nato pridelal sekundo zaostanka. Kot edini Slovenec na startu s številko 22 je bil najhitrejši ob prvem merjenju vmesnega časa, ob drugem je vpisal drugi čas, nato pa je v ravninskem delu zapravil prednost, ki bi ga lahko pripeljala v družbo najboljših. Tudi drugo vožnjo je začel zelo pogumno in napadalno, kar se je seveda obrestovalo. Že ob prvem merjenju vmesnega časa je bil hitrejši za 66 stotink sekunde, nato mu je ta razlika do cilja sicer skoraj v celoti skopnela, vendar pa je v cilju še vedno za dve stotinki sekunde prehitel Italijana Patricka Thalerja za prevzem vodstva.

Triintridesetletni Gorenjec je vodstvo ohranil tudi po napadu sedmih slalomistov in takšnih slalomskih mojstrov, kot sta denimo nekdanja svetovna prvaka Avstrijca Mario Matt in Manfred Pranger, s katerim je Valenčič treniral in pilil podrobnosti pred začetkom sezone. Prehitel ga je šele Američan Kasper Nolan za 15 stotink sekunde. Nato pa je nov, zmagovalni čas postavil najboljši slalomist minule zime Ivica Kostelić, saj Hrvata nista prehitela Deville in Hirscher, ki je vodil po prvi vožnji. Valenčič napada najboljših po prvi vožnji ni ubranil, zato pa se je veselil zelo dobrega rezultata. Letos v Kranjski Gori je bil šesti, lani v Zagrebu pa četrti, na stopničke še ni stopil. Tokrat jih je zgrešil za 37 stotink sekunde.

"Presrečen sem ob takšnem razpletu. Mislim, da sem pokazal dve zelo solidni vožnji, na koncu so mi šle v prid tudi stotinke, vse se je 'poklopilo' in lep rezultat je tu. Zadovoljen sem, da grem z enim dobrim rezultatom domov s prve tekme. Ker res mi ni bilo najbolj všeč, da moram na tako dolgo pot samo zaradi ene tekme. Žal, tako so se odločili odgovorni na Fis in smo bili prisiljeni priti sem, vendar pa bo pot nazaj domov zdaj dosti lažja," je bil uspeha na uvodnem slalomu vesel Valenčič.

"Kar nekaj časa sem stal na mestu za vodilnega. Lepo je bilo biti videti vsakega, ki je prišel v cilj za mano za nekaj stotink. Vse je šlo zelo na tesno, mi je bilo kar vroče v cilju, zadovoljstvo pa še toliko večje. Kar lepo je stati na mestu vodilnega in gledati, kako se drugi 'matrajo' in te ne morejo prehiteti. Tak uvod v sezono sem si lahko samo zaželel. Seveda bo zdaj dosti lažje. Je pa ta tekma dosti specifična, ker je ta sneg nekaj drugega, kot nas čaka v Evropi. Zato ne želim biti preveč evforičen po tej tekmi, občutek pa je res dober, da sem konkurenčen," je še nekaj vtisov strnil najboljši Slovenec onstran Atlantika.

Trener slovenske ekipe za tehnične discipline Marko Jurjec ni skrival presenečenja in zadovoljstva obenem: "Nekako nismo verjeli, ali bo res tako hiter. Zdaj smo dobili potrditev, da je. Mislim, da je v zelo solidni formi. Dobro se je postavil na smučko in se zelo dobro pripravil na ta poseben severnoameriški sneg. Bali smo, da mu na tem snegu ne bo stekla smučka, zato smo na tem veliko delali, in kot kaže mu je zelo dobro uspelo. Zelo smo veseli. Pred prihodom v ZDA smo si želeli uvrstitev v petnajsterico, potihoma smo upali na deseterico. Vemo namreč, da je toliko rutinerski in dober in da so ti rezultati dosegljivi, ampak v slalomu se nikoli ne ve. Imeli smo srečo z vremenom, dobro progo, ki je bila enakovredna za vse. Prav zato gre za izreden rezultat, ker so vsi tekmovalci imeli enake pogoje."

Svetovni pokal, slalom (M), rezultati druge vožnje:

1. Ivica Kostelić (Hrv) 1:50,20 sekunde
2. Cristian Deville (Ita) +0,14
3. Marcel Hirscher (Avt) +0,48
4. Kasper Nolan (ZDA) +0,70
5. Mitja Valenčič (Slo) +0,85

6. Andre Myhrer (Šve) +0,86
7. Patrick Thaler (Ita) +0,87
8. Manfred Mölgg (Ita) +9,93
9. Manfred Pranger (Avt) +1,04
10. Felix Neureuther (Nem) +1,06
...

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 334 točk
2. Ted Ligety (ZDA) 309
3. Marcel Hirscher (Avt) 280
4. Didier Cuche (Švi) 268
5. Beat Feuz (Švi) 260
6. Hannes Reichelt (Avt) 227
7. Kjetil Jansrud (Nor) 205
8. Bode Miller (ZDA) 203
9. Ivica Kostelić (Hrv) 170
10. Alexis Pinturault (Fra) 163
...
36. Mitja Valenčič (Slo) 45
64. Gašper Markič (Slo) 18

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.