Šport
23 ogledov

Valjavec zaključil s profesionalnim kolesarstvom

Tadej Valjavec Dirka po Sloveniji Anže Petkovšek
Slovenski kolesar Tadej Valjavec se je danes uradno poslovil od poklicnega kolesarstva.

Zadnja dirka Tadeja Valjavca je bila domača 45. velika nagrada Kranja - Memorial Filipa Majcna, na kateri je zasedel deseto mesto. Matični klub Sava je 36-letnemu kolesarju pripravil slovesnost in se mu, tako kot predstavniki Mestne občine Kranj, zahvalil za vse.

Mnogi pravijo, da je za Besničanom odlična kariera, spet drugi menijo, da ni dosegel tistega, kar bi lahko. Njegov seznam vrhunskih dosežkov je obsežen, toda na njem manjka tisto, kar si športniki najbolj želijo: zmage. Teh v tujini niti ni bilo, edini profesionalni zmagi sta prišli na domačih cestah, in še to ne v tuji konkurenci, ampak na državnem prvenstvu (leta 2003 v Gabrjah in 2007 v Polhovem Gradcu).

Ima pa Valjavec "v žepu" drugo mesto v etapi na Giru in drugo mesto v etapi na Vuelti. Je tudi eden od dveh Slovencev, ki je dirko po Franciji končal med najboljšimi desetimi, leta 2008 je Tour končal na desetem mestu. Dvakrat je bil med najboljšimi desetimi na dirki po Italiji, enkrat je bil osmi in enkrat deveti. Trikrat je nastopil na olimpijskih igrah, bil je stalen član slovenske reprezentance za svetovno prvenstvo.

Leta 2010 šok za navijače

Leta 2010 pa so njegovi navijači doživeli šok. Mednarodna kolesarska zveza Uci ga je zaradi nepravilnosti v biološkem potnem listu obtožila zlorabe dopinga. Tekmovalec je to zanikal, trdil, da so nepravilnosti posledica bolezni, a verjelo mu ni niti Mednarodno športno razsodišče (Cac). Tako je moral dve leti počivati, bolj ali manj pa je to tudi pomenilo, da je zanj vrhunskega kolesarstva konec. Vrnil se je lahko le v Savo, kjer so še zaupali vanj in na letošnji dirki Po Sloveniji želeli zmago, a do nje vendarle ni mogel.

Tadej Valjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Oče dveh otrok sicer ni bil razočaran, a je že takrat napovedal, da se bliža konec kariere, kar je na VN Kranja le še potrdil. "Še bi želel tekmovati, a na najvišji ravni. Še imam motiv, šel bi tudi za pomočnika, a prave ponudbe za naslednjo sezono ni bilo. Tako sem se po dolgem premisleku odločil, da končam kariero. Zdaj se bom posvetil drugačnemu življenju. Posvetil se bom vodenju hotela na Pokljuki, dobra stvar pa je, da bom lahko več časa z družino," je dejal Valjavec.

Zmaga v Avstrijo

Na dirki druge kategorije, dolgi 163,8 kilometra, ki je bila na tradicionalnem Bašeljskem krogu na sporedu po enoletnem premoru, sta bila najboljša Avstrijec Lukas Pöstenberger in Slovak Matej Jurčo, s tretjim mestom pa je najboljšo slovensko uvrstitev zabeležil Kristijan Fajt (Adria Mobil), bil je član ubežne skupine petih kolesarjev.

Sprint zasledovalne skupine je dobil Rado Rogina, med deseterico pa se je poleg Valjavca uvrstil še Jan Polanc (Radenska), zasedel je osmo mesto.

VN Kranja, izidi:

1. Lukas Pöstlberger (Avt) 4:00:04
2. Matej Jurčo (Slk)
3. Kristjan Fajt (Slo/Adria Mobil) isti čas
4. Christian Grazian (Ita) + 0:47
5. Matteo Marcolin (Ita) 0:57
6. Rado Rogina (Hrv/Adria Mobil) 2:48
7. Hans-Jörg Leopold (Avt) 2:57
8. Jan Polanc (Slo/Radenska)
9. Patrik Tybor (Slk) isti čas
10. Tadej Valjavec (Slo/Sava) 3:05
11. Jure Bitenc (Sava) 3:43
12. Boštjan Rezman (Sava)
13. Matej Mohorič (Sava) isti čas
...
17. Marko Kump (Slo) 5:35
19. Tim Mikelj (Slo/Sava) 5:37

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.