Šport
26 ogledov

Rogina zmagovalec kraljevske etape

Radoslav Rogina Dirka po Sloveniji Anže Petkovšek
Hrvaški kolesar Radoslav Rogina, član Adrie Mobila, je zmagovalec kraljevske etape na letošnji kolesarski dirki po Sloveniji s startom v Škofji Loki in ciljem na 1611 metrov visokem Vršiču. Z današnjo zmago bo Rogina, novi vodilni v skupnem seštevku, v nedeljo bržkone tudi zmagovalec dirke.

Drugo mesto na dirki je osvojil mladi kolesar ljubljanske Radenske Jan Polanc z zaostankom dobre pol minute, še nekaj sekund več je zaostal Nemec Patrick Sinkewitz, pred dirko za mnoge prvi favorit. Tadej Valjavec na četrtem mestu je zaostal dobro minuto.

Rogina si je zmago priboril z napadom pet kilometrov pred ciljem, ko je skočil iz vodilne skupine, v kateri so bili še Sinkewitz, Polanc, Valjavec in Italijan Angelo Pagani. Med zasledovalci sta počasi odpadla še Italijan in Valjavec.

Strokovnjaki so vnaprej napovedovali, da bo prav etapa na Vršič s tremi vzponi odločila o zmagovalcu letošnje slovenske kolesarske pentlje. Tega so se zavedali tudi kolesarji, ki so aktivno napadali vse od starta, že pred vzponom na Sorico pa je ušlo 11 kolesarjev, med njimi tudi Matej Mugerli, Primož Roglič, Jure Bitenc, Jan Tratnik in Luka Pibernik. Na prvem gorskem cilju je imel največ moči Mugerli, ki je dobil tudi leteči cilj v Tolminu.

Vodilna skupina je v ostrem ritmu in ob vzponu na Livške Ravne začela razpadati. Na drugem gorskem cilju na Livških Ravnah je imel med vodilno trojko največ moči nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič. V dolini Soče je leteči cilj v Bovcu pripadel Kristijan Fajtu, glavnina pa je pred zadnjim vzponom ujela vodilne. Minimalno prednost je imel le Italijan Matteo Rabottini. Ob vzponu po vršiških serpentinah so se karte pomešale na novo, največ moči v zadnjih petih kilometrih pa je imel zmagovalec Rogina, Sinklewitz, ki mu je sledil najdlje, je porabil preveč moči in moral v zadnjih metrih predse spustiti tudi mladega Polanca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.