Šport
45 ogledov

Valverde četrtič osvojil Valonsko puščico

Alejandro Valverde Valonska puščica 2016 EPA
Alejandro Valverde (Movistar) je zmagal na eni klasičnih preizkušenj, Valonski puščici. V letošnji že 80. izvedbi dirke od Marche-en-Famenna do Mur de Huya, dolge 196 km, je premagal člana ekipe Etixx - Quick-Step Juliana Alaphilippa in Daniela Martina.

Za Alejandra Valverdeja je to tretja zaporedna zmaga na teh dirkah, skupno pa že četrta v karieri, priboril pa si jo je z napadom v zadnjih nekaj sto metrih vzpona.

Obenem je zdaj Španec tudi rekorder te dirke: postal je prvi s štirimi zmagami, potem ko si je doslej delil skupno prvo mesto s še četverico tekmovalcev, ki so zmagali po trikrat, z Morenom Argentinom, Eddyjem Merckxom, Marcelom Kintom in Davidejem Rebellinom.

Valonska puščica slovi predvsem po zadnjem vzponu; zaradi 1300 metrov ceste z 9,6 % vzponom je to izjemno težka preizkušnja, toda za Valverdeja že postaja domača dnevna soba. Pred tem je glavnina na zadnjih ravninskih kilometrih opravila delo in izničila vse pobege, zadnja sta poskušala Bob Jungels in Tim Wellens, tako da je o zmagi odločal zadnji del trase. Nekaj časa je kazalo, da bo junak Joaquim Rodriguez, potem je vlogo prvega prevzel Daniel Martin in videti je bilo, da ima lepe možnosti, da končno pride tudi do prestižne zmage, saj ima na tej dirki že več uvrstitev tik pod vrhom, zmage pa še ne.

Toda potem ko je prvi vlekel v klanec, je nekaj sto metrov pred ciljem napadel lanski in predlanski zmagovalec. Valverde ni imel več tekmeca, ki bi se mu lahko postavil po robu, tako da je lahko že nekaj metrov pred ciljem zmagoslavno dvignil roke. Martin se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Wout Poels (Sky) je s štirimi sekundami zaostanka končal na četrtem mestu, še sekundo več je v prvi večji skupini kolesarjev prikolesaril skozi cilj zmagovalec dirke Amstel Gold Race Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert).

"To je res moja dirka. Bil sem bolj nervozen kot običajno, čutil sem, da se mi ponuja lepa priložnost. Bil sem pravi ob pravem času, hvala pa tudi moji ekipi, ki mi je omogočila napad," je dejal 35-letni kolesar, ki ima tako zmage na tej dirki iz let 2006, 2014, 2015 in 2016.

"Lepo je, da sem po lanskem padcu spet na vrhu. Toda nisem povsem zadovoljen, v zadnjih nekaj sto metrih se z Julianom nisva mogla uskladiti o taktiki, te priložnosti pa Valverde ni izpustil iz rok. Vsako leto se pred dirko tolažim, da je Valverde še eno leto starejši, pa se mu nič ne pozna," je tekmeca pohvalil Martin.

Na dirki je nastopil en slovenski tekmovalec, Jan Polanc iz ekipe Lampre Merida je bil na koncu 111. (+ 5:58).

Na Hrvaškem Cavendish vrnil Nizzolu

V drugi etapi dirke po Hrvaški od Plitvic do Splita v dolžini 240 km je slavil britanski kolesar Mark Cavendish (Dimension Data), ki je bil v ciljnem sprintu močnejši od Italijana Giacoma Nizzola (Trek-Segafredo), zmagovalca uvodne torkove etape. Tretji je bil Avstralec Mark Renshaw (Dimension Data). Slovenskih kolesarjev ni bilo med prvih deset.

Tudi druga etapa se je odločala v ciljnem sprintu. Največ moči je imel Cavendish, svetovni prvak iz leta 2011, ki je s kar 26 etapnimi zmagami na dirki po Franciji, 15 na dirki po Italiji in tremi na Vuelti tudi najbolj znano ime dirke. Britanski sprinter je na ta način Nizzolu vrnil za poraz v uvodni etapi. Premoč ekipe Dimension Data je s tretjim mestom potrdil Renshaw.

V skupnem seštevku je prvi Cavendish, drugi je z istim časom Nizzolo, tretji pa Renshaw, ki za vodilno dvojico zaostaja deset sekund.

Slovenskih kolesarjev, ob Adrii Mobilu in Radenski na drugi dirki po Hrvaški nastopata še Matej Mugerli (Synergy Baku) in Marko Pavlič (Cycling Academy), ni bilo med prvo deseterico.

V četrtek bo na sporedu tretja etapa od Makarske do Šibenika v dolžini 189,8 km.

Sky umaknil Henaoa

Iz kolesarskega moštva Sky so sporočili, da so svojega kolumbijskega kolesarja Sergia Henaoa za tri mesece umaknili s kolesarskih dirk. Klubski interni protidopinški testi so bili sumljivi, kot pravijo pri Skyju, pa na testu ni padel, ampak so ga umaknili iz preventivnih razlogov.

Valonska puščica, izidi:

1. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 4:43:57
2. Julian Alaphilippe (Fra/Etixx-Quick-Step)
3. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step) vsi isti čas
4. Wouter Poels (Niz/Sky) +0:04
5. Enrico Gasparotto (Ita/Wanty-Groupe Gobert) 0:05
6. Samuel Sanchez Gonzalez (Špa/BMC) 0:05
7. Michael Albasini (Švi/Orica-GreenEdge) 0:05
8. Diego Ulissi (Ita/Lampre-Merida) 0:05
9. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin) 0:05
10. Rui Costa (Por/Lampre-Merida) 0:05
...
111. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 5:58

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.