Šport
18 ogledov

Večno rivalstvo v večnem mestu

rafael nadal
1/8
Reuters
V finalu teniškega mastersa v Rimu se bosta pomerila Španec Rafael Nadal, ki je s 6:2, 6:4 premagal Čeha Tomaša Berdycha, in Švicar Roger Federer, ki je s 7:6 (5), 6:4 ugnal Francoza Benoita Paireja. To bo že jubilejni 30. spopad največjih teniških rivalov vseh časov, z 19:10 pa vodi Nadal.

Rafael Nadal in Roger Federer sta finalista zadnjega peščenega mastersa sezone v Rimu. Španec in Švicar sta v zadnjem desetletju tvorila eno izmed najbolj zanimivih športnih rivalstev vseh časov, finale v večnem mestu pa bo že njun 30. medsebojni obračun. V finalu turnirja Internazionali BNL d’Italia sta se že pomerila, in sicer leta 2006, ko je epski dvoboj v petih nizih s 6:7 (0:7), 7:6 (7:5), 6:4, 2:6, 7:6 (7:5) dobil Nadal. Takrat so se namreč finala mastersov igrala na tri dobljene nize.

Berdych brez prave rešitve

Nadal je v polfinalu teniškega mastersa v Rimu, kjer Španec brani lanskoletni naslov, premagal Čeha Tomaša Berdycha in nadaljuje svoj pohod proti sedmi zmagi na turnirju Internazionali BNL d’Italia.

Nadal je imel v osmini finala ogromno težav z Latvijcem Ernestsom Gulbisom, ki ga je premagal v treh nizih, včeraj pa ga je v četrtfinalu namučil rojak David Ferrer, ki se je dolgo upiral ''Kralju peska'', a v tretjem nizu tako kot že ničkolikokrat doslej ostal brez goriva v rezervoarju.

rafael nadal | Avtor: EPA EPA
Nadal je polfinalni obračun z Berdychom začel udarno in že v prvi igri povedel z brejkom prednosti. Španec je bil na svoj začetni udarec zelo prepričljiv, saj Čehu ni ponudil nobene brejk priložnosti. V sedmi igri je zadal še drugi udarec izgubljenemu Berdychu, sicer krvniku Novaka Đokovića, in prvi niz dobil s 6:2.

Drugi niz je bil nekoliko bolj izenačen, Berdych pa si je na Nadalov servis celo uspel priigrati brejk priložnost. A Španec je bil ves čas trdno v sedlu in z izjemnim odstotkom dobljenih točk tako na prvi kot na drugi začetni udarec počasi načenjal Čehov odpor. Ta se je zlomil v deveti igri in Nadal je na svoj servis obračun samo še pripeljal do konca. ''Kralj peska'' je dobil 77% točk na svoj prvi začetni udarec in kar neverjetnih 100% na svoj drugi servis. Skupno je zbral 20 winnerjev in 11 neizsiljenih napak in se še osmič uvrstil v finale turnirja v Rimu.

''Osem finalov zapored je super,'' je povedal Nadal in dodal: ''Pred petimi meseci si kaj takega ne bi mogel zamisliti. Upam, da bom igral dobro. Vsak rezultat bo uspeh.''

Nadal odkril Ahilovo peto

Nadal in Berdych sta odigrala že 17 obračunov, s 14:3 pa vodi Španec. Čeh je dobil tri od prvih štirih srečanj, Nadal pa je od leta 2006 nanizal 13 zaporednih zmag. Neuradno se govori, da naj bi Nadal skrivnost, kako premagati Berdycha, delil z Italijanom Fabiom Fogninijem, ki je nato Čeha gladko premagal v Monte Carlu.

Federer prvič letos v finalu

Roger Federer se je prvič v letošnji sezoni uvrstil v finale ATP turnirja. Z zmago proti Benoitu Paireju, ki je bila že njegova tretja proti 24-letnemu Francozu, si je maestro priigral zmenek s starim znancem in velikim rivalom Rafaelom Nadalom.

Paire, ki je šele prvič zaigral v polfinalu turnirja serije masters, je obračun začel prepričljivo in si že v prvih igrah priigral nekaj brejk priložnosti. Federer je vztrajal in igra se je kmalu prevesila v podaljšano igro, kjer je Paire pri vodstvu s 5:4 napravil dve napaki in FedEx je z novo osvojeno točko hitro pobegnil z nizom.

V drugem je Švicar hitro odvzel servis svojemu nasprotniku, ki je imel v šesti igri priložnost, da rezultat poravna, a Federer je imel odgovore na vsa vprašanja in prednost uspešno zadržal do konca. Švicar je dobil 77% točk na svoj prvi servis in 50 % na drugega. Ubranil je pet od šestih brejk priložnosti Francoza - servis je oddal samo v sedmi sedmi igri prvega niza.

ATP Masters 1000, Rim, polfinale:

Rafael Nadal (Špa/5) : Tomaš Berdych (Češ/6) 6:2, 6:4

Roger Federer (Švi/3) : Benoit Paire (Fra) 7:6 (5), 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.