Šport
13 ogledov

Nadal osvojil rekordni 22. masters

rafael nadal
1/18
EPA
Španec Rafael Nadal je zmagovalec teniškega turnirja ATP z nagradnim skladom pet milijonov dolarjev v ameriškem Indian Wellsu. V finalu je petopostavljeni Nadal premagal sedmega nosilca, Argentinca Juana Martina Del Potra, s 4:6, 6:3, 6:4 in tretjič po letih 2007 in 2009 zmagal na mastersu v Kaliforniji.

Del Potro je v polfinalu ugnal prvega igralca sveta, Srba Novaka Djokovića, Nadal je bil boljši od Čeha Tomaša Berdycha. Za srbskega teniškega zvezdnika je bil ta poraz prvi po 14 zaporednih zmagah v letu 2013.

Za Nadala je bil današnji uspeh jubilejna 600. zmaga na dvobojih v karieri ter obenem tretja skupna turnirska v Indian Wellsu. Kljub uspehu pa je španski teniški zvezdnik, ki je dolgo prisilno počival zaradi poškodbe kolena, po posvetu z zdravniki odpovedal udeležbo na podobnem mastersu v Miamiju ta teden. "Vse skupaj je zelo čustveno. Veliko se je zgodilo v teh sedmih mesecih in lepo je spet biti v zmagovitem ritmu in premagati tri igralce najboljše deseterice," je po prvem slavju na trdi podlagi po letu dni dejal Nadal.

rafael nadal | Avtor: EPA EPA
Če je bilo pred mesecem dni še nejasno, ali bo Nadal lahko na trdi podlagi še kdaj igral na tako visokem nivoju kot pred poškodbo, je Španec z zmago v Indian Wellsu razblinil vse dvome. Po novem četrti igralec sveta je na poti do tretje lovorike premagal tri igralce prve deseterice, in sicer Rogerja Federerja, Tomaša Berdycha in v finalu Juana Martina Del Potra. Z zmago v Kaliforniji je postal novi rekorder po številu osvojenih turnirjev serije masters (22), ki si ga je pred tem delil s Federerjem (21).

Rafa beleži enega najbolj izjemnih povratkov v zgodovini športa. Od vrnitve na teniška igrišča je nastopil na štirih turnirjih in zaigral v prav toliko finalih. V Čilu ga je na zadnji stopnici presenetil Horacio Zeballos, nato pa je Nadal nanizal prepričljive zmage v São Paulu, Acapulcu in nazadnje v Indian Wellsu. ''Ko ti uspe takšen povratek, se spomniš vseh težkih trenutkov, ki si jih preživel v sedmih mesecih. Spominjam se vseh ljudi, ki so mi v tem času pomagali,'' je povedal čustveni Nadal.

Kot že rečeno, se Španec ne bo udeležil turnirja v Miamiju, kjer bodo manjkali številni zvezdniki vključno s Federerjem, nato pa se v Monte Carlu začenja peščena sezona. Turnir v monaški kneževini je zadnjih osem let neosvojljiva trdnjava za vse tenisače, ki niso Nadal. Španec v Monte Carlu ni izgubil vse od leta 2003 (2004 ni igral, op. a.) in je nanizal osem zaporednih turnirskih zmag.

ATP Masters 1000, finale:

Rafael Nadal (Špa/5) : Juan Martin Del Potro (Arg/7) 4:6, 6:3, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.