Šport
25 ogledov

"Vedno bomo igrali na zmago"

Andrej Žakelj, Aleš Pipan Saša Despot
Pred novo sezono košarkarksega kluba Union Olimpija je svoja pričakovanja in razmišljanja predstavil trener Aleš Pipan.

"V bistvu treniramo že kar nekaj časa, na žalost pa smo bili prvi mesec v nekoliko okrnjeni zasedbi. Po SP sta se nam pridružila Alen Omić in Sasu Salin, šele zadnji pet, šest dni smo kompletni. Zdaj je podpisal še Mirza Begić. Mislim, da je ekipa konkurenčna vsem ostalim moštvom v tekmovanjih, kjer bomo igrali. Potrebujemo še nekaj časa, da igro dvignemo na raven, ki si jo želim in pričakujem, s tako dobrimi treningi pa zelo hitro napredujemo. Igrali bomo boljše in boljše. Vsaka tekma je za Olimpija pomembna. V vsakem tekmovanju, to sem poudarjal že lani. Vedno bomo šli na zmago," je dejal trener ljubljanskih košarkarjev Aleš Pipan. Ta je tokrat z ekipo od začetka priprav, v minuli sezoni je imel septembra še obveznosti na klopi makedonske reprezentance. "Vse je veliko lažje," pravi strokovnjak.

Ekipa narejena v okviru finančnih sredstev

Aleš Pipan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaradi ne preveč dobrega finančnega stanja kluba bo ekipa v tej sezoni nekoliko cenejša. "Želim, da bi čim dlje ostali skupaj. Ekipa je takšna, kot pač je, sredstva so takšna, kot so – manjša kot lani. Moštvo smo sestavili po mojih željah, a glede na to, kakšna sredstva imamo. Vsak si želi čim boljše igralci, a dobri košarkarji pač precej stanejo in takšnih si Olimpija ne more privoščiti. Vseeno smo nabavili igralce, ki lahko dajo vsaj toliko kot dražji košarkarji, treba se bo potruditi in dati na vsakem treningu in tekmi še nekaj več kot sto odstotkov," je o finančnih zagatah kluba dejal prvi mož na klopi zmajev in dodal: "Plačilna disciplina mi veliko pomeni. Tega zagotovila nimam, s klubsko politiko se ne ukvarjam. Moje delo je na igrišču, drugi pa morajo poskrbeti, da zadeve tečejo tako kot v vsakem normalnem klubu."

"Če so igralci nezadovoljni, je težko delati. Pogoji za trening so sicer izjemni. Tisti, ki želijo napredovati, tisti, ki jim je na prvem mestu napredek in ne zaslužek, še vedno želijo priti v Olimpijo. Za tiste, ki želijo tu le nekaj zaslužiti, pa je bolje, da sploh ne pridejo," še meni Pipan.

Težek razpored

Ljubljančane 30. septembra čaka najprej superpokalni obračun s Krko, v prvih štirih kolih jadranske lige pa se bo Olimpija pomerila v gosteh s Cibono (4.10.), doma s Cedevito (7.10), v Beogradu s Crveno zvezdo (11.10.) in v Stožicah s Partizanom (18.10.). Prav vse štiri ekipe so ob koncu minule sezone zaigrale na zaključnem turnirje lige ABA. "Razpored je pač takšen, nanj ne moremo vplivati. Na vsako tekmo se bo treba maksimalno pripraviti. Težki pa ne bodo le ti dvoboji, vsaka tekma bo zahtevna. Nihče si seveda ne želi, da bi se ponovil scenarij iz minule sezone. Poskušali bomo iztržiti, tudi na teh prvih štirih tekmah, čim več."

"Cilji igralcev, ekipe, moji so enaki. Želimo osvojiti čim več zmag v jadranski ligi in EuroCupu, kaj nam pa bo to prineslo, bomo šele videli," pravi nekdanji slovenski selektor, za Olimpijo pa bo na začetku sezone igral tudi reprezentant Mirza Begić, ki pa lahko klub zapusti vsak trenutek ob boljši ponudbi. "O tem ne razmišljam. Manj kot se bomo s tem obremenjevali, bolje bo. Treba je razmišljati v to smer, da bo ostal celo sezono."

Mirza Begić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kakovostna centra, o Prepeliču le govorice 

Center bo imel sicer zelo pomembno vlogo pri igri zmajev. "Imamo dva kvalitetna igralca pod košem. Našo igro mora krasiti agresivna obramba, dober skok v obrambi in hitri prehod v napad. Vsak košarkar ima lahko občutek, da mu hrbet zadaj krijeta Mirza Begić in Alen Omić, zato jim bo morda še lažje igrati bolj agresivno. V napadu moramo biti raznovrstni. Žoga bo šla tudi pod koš, kjer se bosta morala izkazati omenjena igralca. Dobro, da ima Omić neko konkurenco. Vsega mu ne bo treba opraviti, imel bo manj pritiska. Počasi menim, da bo dozorel, saj je še mlad."

V zadnjem času se je kot morebitna okrepitev zmajev omenjal tudi Klemen Prepelič. Je kaj na tem? "Prepelič je izvrsten igralec, ki si ga vsak želi v ekipi, a do mene še ni prišla informacija, da bi bil rad član Olimpije. Vse se omenja le preko medijev, igralca se skuša nekam poriniti. Na tem položaju imamo že tri košarkarje pod pogodbo, ki jih ne moremo kar odsloviti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.