Šport
16 ogledov

Velenškova bronasta v Bakuju

 Ana Velenšek EPA
Slovenska judoistka Anamari Velenšek je na evropskih igrah v Bakuju osvojila bronasto medaljo v kategoriji do 78 kg.

V boju za tretje mesto je s končnim prijemom ugnala Britanko Natalie Powell, ki je dvoboj po dobrem prijemu Slovenke predala.

Britanka je imela dvoboj praktično že dobljen, saj si nobena od tekmovalk ni uspela priboriti čiste tehnike in v vsem poteku borbe prav tako ni kazalo, da bi katera od tekmic imela prednost na tatamiju. Slovenka je zaostajala zaradi dveh kazni. V samem izteku borbe, 12 sekund pred koncem, pa je Velenškova v parterju pripravila končni položaj, izkoristila edini trenutek v borbi in sodniki niso dočakali vseh potrebnih 20 sekund, saj je Powellova dvoboj takoj predala.

"Prijela sem jo v končni prijem. Z nogami sem ji tako močno stisnila glavo in roko, da je predala. Obenem sem ji naredila še vzvod na rami," je povedala sobotna slovenska junakinja v Bakuju. Tekmovalka, ki ji je šlo v končnici že precej za nohte, na koncu pa ji ni bilo treba počakati, da ura določi zmagovalca je hudomušno pristavila: "Tudi meni so se že malo v glavi odštevale sekunde in bilo je že malo panike."

Za mlado reprezentantko, ki je ena najboljših tekmovalk v svoji kategoriji, je to že šesta medalja z velikih tekmovanj, peta z merjenja moči najboljših Evropejcev, v zbirki odličij pa ima tudi bron z lanskega svetovnega prvenstva v ruskem Čeljabinsku.

Dopoldan je varovanka Marjana Fabjana najprej suvereno predčasno ugnala Španko Marto Merino Tort. Po začetnem uvodu je prevzela pobudo in hitro opravila s tekmico. Manj nevarna je bila nato v četrtfinalu proti Ukrajinki Viktoriji Turks, kjer je napredovala zaradi dveh kazni tekmice, Celjanka pa je v tem dvoboju lahko prihranila nekaj moči za polfinale. Taktika se tam z Nemko Luiso Malzahn ni izšla. Nemki je na polovici borbe uspel met za vazari, Velenškova pa zaostanka do konca ni nadoknadila.

"Po eni stani sem zelo vesela medalje, po drugi pa malo razočarana zaradi poraza v polfinalu. Od te borbe sem pričakovala več, a me je Nemka presenetila s tehniko, na katero nisem bila pripravljena in prednost je obdržala do konca. Na koncu sem osvojila medaljo in seveda sem vesela zaradi tega, saj se medalj nikoli ne navadiš," je še povedala Štajerka, ki ji je medaljo podelil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

Zmagala je Nizozemka Marhinde Verkerk pred Nemko Luiso Malzahn, drugo bronasto medaljo pa je osvojila še ena Nizozemka Guusje Stenhuis.

Premor za tekmovalke, tudi za Velenškovo, bo kratek. Po prespani noči jo čaka ekipna tekma, nato se nadaljujejo mednarodna tekmovanja in že čez dva meseca bo v Astani tudi svetovno prvenstvo. Časa za pripravo bo malo: "Dopusta tako ali tako ne poznamo in trenirali bomo naprej. Naš trener ve kaj dela in tudi za SP bomo maksimalno pripravljeni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.