Šport
42 ogledov

Velenškova popoldne za kolajno

Ana Velenšek olimpijske igre London 2012 Reuters
Judoistka Anamari Klementina Velenšek se bo na evropskih igrah v Bakuju popoldan borila za bronasto medaljo v kategoriji do 78 kg. Njena nasprotnica bo 24-letna Britanka Natalie Powell.

Velenškova je najprej suvereno predčasno ugnala Španko Marto Merino Tort. Po začetnem uvodu je varovanka Marjana Fabjana prevzela pobudo in hitro opravila s tekmico. Manj nevarna je bila nato v četrtfinalu proti Ukrajinki Viktoriji Turks, kjer je napredovala zaradi dveh kazni, Celjanka pa je v tem dvoboju lahko prihranila nekaj moči za polfinale. Taktika se tam ni z Nemko Luiso Malzahn ni izšla. Nemki je na polovici borbe uspel met za vazari, Velenškova pa zaostanka do konca ni nadoknadila.

Presenečenje v slovenskem taboru pa je bil nedvomno 21-letni Mihael Žgank v kategoriji do 90 kg. Proti Švedu Joakimu Dvarbyju je bil že v zelo težkem položaju, v končnici pa je 21-letnemu Celjanu uspel odločilni met za napredovanje. Njegov naslednji nasprotnik je bil Francoz Alexandre Iddir. Slovencu je po dobrih dveh minutah uspela tehnika za vazari, nato pa je z uspešno obrambo Francozu preprečil vsak resen poskus, da bi izenačil.

Žgank se je dobro boril tudi v četrtfinalu z Gruzijcem Varlamom Lipartelianijem, ki mu je po dobrih dveh minutah uspel odločilni vazari, a Žgank nikakor ni bil v res podrejenem položaju. Podobno je bilo v repasažu z Nizozemcem Guillaumejem Elmontom, ki je tekmo dobil z juko in vazarijem, a dobil tudi tri opomine. "V začetnih bojih sem se počutil zelo dobro in v nadaljevanju pričakoval boj za medaljo. Malo sem razočaran, a v zadnji borbi se je videlo nekaj več izkušenj Nizozemca in njegov izredno močan gard," je dejal tekmovalec in dodal: "Vseeno pa je to ena boljših uvrstitev v moji karieri in gremo naprej."

Matjaž Ceraj  | Avtor: Grega Neuvirt Grega Neuvirt
Za žalostne obraze je v soboto v kategoriji nad 100 kg poskrbel Matjaž Ceraj. S končnim prijemom ga je v prvem krogu predčasno ugnal Azerbajdžanec Ushangi Kokauri. "Moja borba je bila zelo slaba. Verjetno sem slabo pripravljen, čeprav se mi pred prvenstvom ni zdelo tako. Občutki seveda niso dobri, saj sem take in še boljše borce že premagoval z lahkoto. Sem sem prišel z željo po medalji in res sem razočaran. Analiza bo pokazala, kaj sem delal narobe," je po tekmi dejal Ceraj.

Slovenski težkaš je opozoril tudi na nekatere težave, s katerimi se srečuje: "Na treningih sem imel težave s sparingom. Tam smo se trudili z 90-kilogramskimi fanti, tukaj pa me čakajo hrusti. Krivda danes seveda je na meni, a tisti, ki so okrog mene, bodo morali razmisliti, ali se splača ali ne in poklicali in plačali kakšen sparing, saj trenutno v Sloveniji nimam s kom trenirati."

V kategoriji do 90 kilogramov je David Kukovica izgubil z nosilcem dveh olimpijskih medalj Grkom Iliasom Iliadisom, ki mu je 1:17 minute pred koncem uspel še tretji met v dvoboju, drugi za vazari in tekme je bilo predčasno konec. Rusinja Anastazija Dmitrijeva je v kategoriji do 78 kg z iponom predčasno v slačilnico poslala Klaro Apotekar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.