Šport
783 ogledov

Velik uspeh mlade slovenske športnice

Tyra Barada Instagram
Slovenska tekmovalka v kikboksu, 18-letna Tyra Barada, je osvojila zlato kolajno na evropskih igrah v lahkem kontaktu v kategoriji do 50 kg. V finalu v Myslenicah je premagala Bolgarko Kristino Nikolova s 3:0. Pred tem je Barada že osvojila srebro v boju na točke.

Tyra Barada je bila edina na tekmovanju v kikboksu, ki si je priborila dva finalna boja, čeprav je bila najmlajša. Zlato je osvojila v svojem drugem finalu.

V prvi rundi je bila Barada prepričljivo boljša po ocenah vseh treh sodnikov. Še večja je bila razlika v točkah v drugi rundi, v kateri sta si borki izmenjali nekaj močnih udarcev. Po minuti in pol tretje runde, v kateri je na obeh straneh padalo še več udarcev, so v tehničnem premoru oskrbeli krvavitev Baradi, ki pa je odločno nadaljevala in na koncu ubranila zmago.

Po njej se je znašla v objemu z očetom Tomažem Barado, ki je bil med borbo na mestu trenerjev ob tatamiju. Nedolgo zatem je sledila podelitev medalj in med igranjem slovenske himne so jo tako kot dopoldne oblile solze, le da so bile to tokrat solze sreče.

"To sta dva moja najboljša občutka v življenju doslej. Z očetom si v objemu nisva izmenjala besed, čista tišina je bila, objem, občutek topline in varnosti. Na zmagovalnem odru pa sem le uživala v svojem trenutku, v himni, ponosna nase in na to, da predstavljam Slovenijo," je občutke opisala Barada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tyra Barada (@tyrabarada)

Mariborčanka bo po končani gimnaziji odšla na mariborsko fakulteto, da postane poklicna trenerka. Seveda pa je pred tem, kot je dejala, še veliko let tekmovanj. Sredi popoldneva je imela zadnji nastop na tretjih evropskih igrah, ki pa je bil veliko težji, kot je pričakovala.

"Bolgarka je tokrat prikazala zelo dober nastop, boljši kot na prejšnjih borbah, in se je tudi dobro pripravila name. V tretji rundi je bilo najtežje, trda, krvava runda je bila. Tudi kri mi je tekla iz nosa. A sem ubranila zlato," je strnila drugi finalni obračun Barada.

Dve uri in pol pred tem je osvojila srebrno medaljo. V boju na točke jo je v finalu s 17:6 premagala Italijanka Federica Trovalusca. "Velik pritisk je, da sem v dveh finalih. Velik korak sem že naredila in sem zelo ponosna nase, saj sem najmlajša med vsemi tukaj v kikboksu," je pojasnila Barada.

Slovenska tekmovalka v kikboksu Urška Gazvoda je v finalu v lahkem kontaktu do 60 kg osvojila srebrno medaljo na evropskih igrah. V finalu v Myslenicah jo je po točkah z 2:1 ugnala Italijanka Luna Mendy.

V svojem prvem finalu na igrah je 18-letna Barada že v prvi rundi hitro zaostala za osem let starejšo Italijanko. Po prvi rundi je Trovalusca vodila z 8:3, po drugi pa že s 13:6. Dvoboj je dobila predčasno še pred iztekom tretje runde z zadnjo točko za 17:6.

Trovalusca, svetovna in evropska prvakinja, je Barado premagala že na prejšnjem EP in je prva na svetovni lestvici.

"Imela sem velika pričakovanja, saj si vedno na tekmovanjih želim osvojiti zlato medaljo. Vedno ciljam na zmago. A sem vedela, da je Italijanka veliko bolj izkušena in boljša od mene. Sama ne treniram veliko boja na točke, to je moja druga disciplina in sem prišla v njej zelo daleč," je po prvi podelitvi odličij, na kateri je danes sodelovala, povedala Barada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.