Šport
24 ogledov

Veliki fantje s težko roko

Adrian Peterson Reuters
Ameriško nogometno ligo NFL sta v zadnjem času pretresli aferi, povezani z vpletenostjo zvezdnikov tega športa v družinsko nasilje.

Vodstvo lige je bilo zaradi medijske odmevnosti prisiljeno suspendirati najprej tekača Raya Ricea, ki je premikastil svojo zaročenko, na stranskem tiru pa se je pod pritiskom medijev znašel tudi Adrian Peterson. Moštvu Minnesota Vikings ni preostalo drugega, kot da slednjega odstrani z igrišč, potem ko se je znašel v medijih zaradi nasilnih prijemov pri vzgoji štiriletnega sina.

Ameriška policija je zvezdniškega športnika, leta 2012 so ga izbrali za najboljšega igralca lige NFL, aretirala zaradi maltretiranja sina z obtožbo, da je iz malomarnosti in brezobzirnosti sinu prizadejal več poškodb. Po plačilu varščine so ga izpustili na prostost.

Suspenz je zahteval pokrovitelj

Devetindvajsetletnik se je odločil, da bo neposlušnega sina prijel bolj na trdo ter ga je pretepel z vejo. Udarci so pustili vidna znamenja na otrokovem telesu, fotografije prebičanega fantka pa so se znašle na očeh javnosti. Bolj kot plačilo varščine, nakazati je moral za njega skromnih 15.000 ameriških dolarjev, bo Petersona prizadela odločitev moštva, da ga suspendira in mu prepove udeležbo na tekmah, dokler njegov primer ne bo doživel epiloga. Kar pomeni, da bo lahko zelo dolgo na stranskem tiru.

Javnost je pričakovala, da bo klub nemudoma kaznoval zvezdniškega igralca, a so ga Vikingi najprej le zadržali na klopi na nedeljski tekm, že kmalu pa so ga nameravali znova poslati na igrišča. Vodstvo kluba se je tako znašlo pod hudim javnim pritiskom o premilem obravnavanju primerov družinskega nasilja, z razdrtjem pogodbe je zagrozil tudi sponzor, hotelska veriga Radisson, zato so bili prisiljeni sprejeti novo, tršo odločitev ter igralca za dlje časa oddaljiti od profesionalnega športa.

Nerodno pa je svoje početje v javnosti opravičeval tudi Peterson sam, češ da je bil menda takšnih vzgojnih metod deležen kot otrok. Zato po njegovem mnenju pri pretepanju sina z vejo nikakor ne gre za obliko zlorabe ali namernega izživljanja.

Doživljenjski suspenz lige

Liga NFL se je znašla pod drobnogledom še pri obravnavi enega primera. Gre za nekdanjega igralca Baltimore Ravens Raya Ricea, ki je brutalno pretepel tedaj še zaročenko, zdaj ženo, kar so posnele nadzorne kamere v enem od hotelov. Nazorni posnetki so se pojavili v javnosti, še zlasti zgovoren je bil posnetek, kako Rice vleče zaročenko iz dvigala, potem ko je po udarcu izgubila zavest.

Javnost je bila zgrožena. Ravens so z igralcem razdrli pogodbo, doživljenjsko pa ga je suspendirala tudi liga. Zaporni kazni se je izognil, potem ko se je strinjal, da se bo vključil v posebni program za brzdanje nagle jeze in nenasilno komunikacijo.

Pritožba združenja igralcev

S precej hudo kaznijo pa se ne strinjajo v združenju igralcev v ligi NFL, ki se je v torek odločilo vložiti pritožbo, s katero bodo izpodbijali ukrep, ki je pomenil konec kariere za Ricea. "Prepričani smo, da je bila odločitev o suspenzu sprejeta na podlagi nepoštene in pristranske sodbe. Zahtevamo, da o primeru odloči nepristranski razsodnik, o katerem se bosta strinjali obe strani, kajti komisarja lige in njegove sodelavce bomo povabili kot priče, zato jih ne moremo obravnavati kot nepristranske razsodnike," so zapisali pri igralskem združenju.

Primera nista osamljena. Igralec moštva Carolina Panthers Greg Hardy je bil obsojen zaradi napada na nekdanje dekle, branilec ekipe San Francisco 49ers Ray McDonald pa je obtožen, da je udaril svoje noseče dekle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.