Šport
20177 ogledov

Veliki Pogačarjev in Rogličev rival z izjavo šokiral kolesarski svet

Miguel Angel Lopez Profimedia
Kolumbijski kolesarski zvezdnik je spregovoril o številnih pritiskih ter o tem, kako bi skorajda odšel po Dumoulinovih stopinjah.

Kolesarski "Superman" Miguel Angel Lopez je nedavno spregovoril o temačni strani kolesarstva ter o tem, kako malo je manjkalo, da bi zapustil profesionalni svet kolesarstva ter se odpravil po sledeh Toma Dumoulina.

27-letni Kolumbijec je sicer pred letošnjo sezono zamenjal ekipo in se iz Astane preselil v ekipo Movistarja, s katero si želi končno poseči na sam vrh katere izmed velikih treh tritedenskih dirk. A ni veliko manjkalo, da bi se namesto borbe za najvišja mesta popolnoma umaknil iz sveta kolesarstva.

Miguel Angel Lopez | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolumbijec je namreč v intervjuju za El Tiempo razkril, da je bil podobnih misli kot izjemni Nizozemec Dumoulin, ki je preprosto potreboval odmik od športa in se je za nedoločen čas umaknil iz kolesarstva.

"Vse skupaj je zelo zakomplicirano. Zlahka začnete razmišljati kot Dumoulin. Tudi sam sem, priznam, razmišljal o tem, da bi pustil vse skupaj ter se umaknil. Znajdeš se namreč v številnih neprijetnih situacijah, zaradi katerih postaneš žrtev pritiska, žrtvovanja, izčrpanosti, poškodb..." je intervju nepričakovano začel kolesar, katerega so sotekmovalci poimenovali kar "Superman".

Lopez je sicer znan kot eden najbolj nekonstantnih kolesarjev, saj je sposoben naravnost spektakularnih voženj, kot je bila lanska zmaga na kraljevski etapi Dirke po Franciji, ko je premagal celo Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, obenem pa se mu prepogosto ponavljajo tudi predstave, kot je bila na odločilnem kronometru, ko je za Pogačarjem zaostal za več kot 6 minut, v skupnem seštevku pa je zdrsnil z zanesljivega tretjega mesta na komaj šesto.

Miguel Angel Lopez | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegovo kariero ter vzpon so oklestile tudi številne nezgode in poškodbe, kot je bil zlom noge leta 2016, zaplet s slovenskim navijačem na Giru leta 2019 ter padec na lanski Dirki po Italiji, zaradi katerega je tudi predčasno zaključil lansko sezono ter imel težave v začetku nove, saj poškodbe še ni popolnoma saniral.

A Lopez se kljub temu lahko pohvali s številnimi zavidljivimi uspehi, kot so stopničke na največjih tritedenskih dirkah, saj je leta 2018 na tretjem mestu zaključil tako Giro, kot tudi Vuelto, obenem pa je na Grand Tourih zabeležil še štiri dodatne uvrstitve v prvo deseterico, a vedno je ostal neprijeten priokus, da je bil sposoben ter ustvarjen za dosti večje stvari.

Najlepše njegovo zgodbo opiše prav lanskoletni Tour, ko je dolgo časa veljal za edinega konkurentoma obema Slovencema ter edinega kolesarja, katerega bi se morala resnično bati... Nato pa je z enim kronometrom uspel pokvariti vse, kar je v prejšnjih devetnajstih etapah ustvaril.

Miguel Angel Lopez | Avtor: Profimedia Profimedia

A kljub številnim zapletom ter temačnim mislim, zaradi katerih se je skoraj odločil za konec kariere, je našel razlog, da nadaljuje: "Naprej me žene poželenje, strast, da si želim doseči največje stvari in slediti svojim sanjam. Nesreče ter okvare so del naše službe. Preprosto se moraš prebiti čez to. Moraš nadaljevati. Kolesarstvo je kot življenje. Čakajo te številne ovire. Toda moraš verjeti vase in najti pravo motivacijo."

Lopez je na srečo uspel najti to vero vase ter prepotrebno motivacijo, saj bi drugače kolesarski svet izgubil enega najbolj spektakularnih ter napadalnih kolesarjev zadnjih let. Tako pa se je Kolumbijec preselil v novo ekipo, s katero bi po njegovih besedah moral biti še močnejši, saj je v Astani ves pritisk uspeha slonel na njegovih ramenih, medtem ko naj bi se v španski ekipi ob boku Enrica Masa, Alejandra Valverdeja in Marca Solerja dosti lažje znašel.

"Zame je zelo pozitivno, da sem se pridružil takšnim kolesarskim imenom, saj bo pritisk manjši. V Astani sem bil vedno edini kapetan ekipe, vsa ekipa je morala delati zame. Zdaj pa sem v ekipi, ki ima še ostale kapetane in pritisk izgine. Če si dober, si še vedno lahko uspešen, le da tokrat nate ni nobenega pritiska. Kot ekipa bomo imeli veliko več priložnosti" je pojasnil kolesar, ki še celi lansko poškodbo, obenem pa je nedavno še zbolel za koronavirusom.

Miguel Angel Lopez | Avtor: Profimedia Profimedia

Izjemni Kolumbijec naj bi tako sezono v svoji novi ekipi začel šele 19. aprila, ko se bo udeležil Dirke po Alpah (Tour of the Alps), kateri naj bi sledila Dirka po Romandiji. Kot veliki cilj sezone se bo znova preizkusil na Dirki po Franciji, kjer naj bi mu bilo letos dosti lažje, saj se bo dirke lotil kot so-kapetan z Enricom Masom.

Brez temačnih misli, ki so ga preganjale v zadnjem času ter v popolnoma novi ekipi... Lopez bo na Touru še kako nevaren obema slovenskima favoritoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.