Šport
546 ogledov

"Verjamemo, da lahko medaljo pripeljemo domov"

Primož Roglič Epa
V tej sezoni najboljši slovenski kolesar in tudi eden najboljših na svetu Primož Roglič bo kapetan slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. Od julijske dirke po Franciji je treniral in garal za čim boljši uspeh na cestni dirki. Traso je že dobro naštudiral, osredotočenosti pa mu ne manjka.

Primož Roglič si je prvič trase SP v družbi selektorja Andreja Hauptmana ogledal v začetku maja, a je takrat več pozornosti namenjal pripravi na julijsko dirko po Franciji. "Zdaj sem povsem osredotočen na SP. Nekaj dela me še čaka. Dirk do takrat nimam. Naredil bom še nekaj zelo, zelo intenzivnih kilometrov. Skušal se bom čim bolje pripraviti na 30. september," so misli Rogliča v sklepni fazi priprav na SP.

Med pripravami je iskal čim bolj podobne klance tistim, ki tekmovalce čakajo v Innsbrucku. Zaveda se, da je pred njimi in vsemi drugimi zelo zahtevno delo, tudi tako dolgih enodnevnih dirk v svoji karieri ni odpeljal veliko.

"Trasa je daleč najtežja v zadnjih nekaj letih. Tudi zame. Enodnevna dirka je velik izziv. Sem specialist za etapne dirke. To bo moje drugo SP, lani je bilo prvo. Nimam izkušenj. Kaj bi se zdaj obremenjeval s tem ... Na kar lahko usmerjam osredotočenost, je pripravljenost," se ne obremenjuje preveč Zasavec.

primož roglič | Avtor: Epa Epa

Za razliko od denimo Jana Polanca ali Mateja Mohoriča pred SP ne bo imel nobene dirke več. Čeprav si je Hauptman potiho želel, da bi 28-letnik pred odhodom v Innsbruck še odpeljal kakšno dirko, slovenski šampion razmišlja drugače. "Po pogovoru s trenerjem in med temi treningi, si še zdaleč ne želim tega. Imam težje treninge, kot so dirke. Tudi na misel mi ne pride, da bi šel na dirko. Verjamem v program in načrt, ki ga imamo."

Ne razmišlja niti o tem, kateri kolesarji se lahko borijo za najvišja mesta. Konkurenco seveda spremlja, a ga bolj ali manj posrečeni nastopi tekmecev ne zmotijo preveč. "Neumno je, da razmišljam o tem in se obremenjujem. Čez glavo imama 'težav' sam s seboj, čez glavo imam treninge. V to usmerjam energijo, na tem delam. Bomo videli, kako se bo odvijalo," pravi Roglič.

Njegovi reprezentančni kolegi Simon Špilak, Matej Mohorič, Jan Polanc, Grega Bole, Domen Novak, Luka Pibernik in Jan Tratnik obljubljajo, da bodo v Innsbrucku pustili na cesti vse, kar imajo v nogah, da ga pripeljejo v čim boljši položaj in čim bolj svežega.

Primož Roglič Matej Mohorič | Avtor: Kolesarska zveza Slovenije Kolesarska zveza Slovenije

Nato bo moral pokazati, kaj ima v nogah. "Smo zelo dobri prijatelji. Vsi se zavedamo, kje je od koga domet, kam kdo sodi. To je kolesarstvo, nihče ne ve, kako bo šla dirka. Bomo videli, kako se bo dirka razpletala. Glavno je, da se optimalno pripravimo in damo vse od sebe," sporoča Roglič.

Sam bi si želel, da v ospredju prikolesari šele v zadnjih kilometrih, ko bo šlo za najvišja mesta, do takrat pa se kot kapetan "skriva" za hrbti reprezentančnih kolegov, skrit v skupini. "Do zadnjega kroga, dokler dirka ne gre h koncu, bi se želel čim bolj skrivati. V primeru, da najboljši napadejo, je moja skrb, da sem v trenutku tam. Da dirkam tako, da dosežem najboljši rezultat," je jasen letos eden najboljših kolesarjev sveta.

Primož Roglič Matej Mohorič SP v kolesarstvu Šport "Gremo pokazat, kdo smo Slovenci"

Čeprav bo Slovenija v Innsbrucku prvič v zgodovini SP imela na startu osem kolesarjev, se Roglič ne ukvarja preveč s tem. "Sami smo si to zakuhali, to so sladke skrbi. Lahko gremo ponosno na SP, za nami je skoraj sanjska sezona, zaključek je SP. Tja lahko gremo ponosni, samozavestni in pokažemo, da Slovenci lahko konkuriramo najboljšim in največjim ekipam," je samozavestno zaključil Roglič.

Roglič bo sodeč po rezultatih v letošnji sezoni med favoriti za najvišja mesta. Zmagal je dirki svetovne serije po Baskiji in Romandiji, na dirki po Franciji pa se je povsem enakovredno kosal z najboljšimi hribolazci. Po Touru je vse misli preusmeril v SP in celoten preostanek poletja garal s to mislijo. Vmes je sporočil, da zaradi težav s komolcem ne bo mogel braniti srebra, ki ga je lani osvojil v vožnji na čas v Bergnu.

primož roglič SP Šport Roglič vztraja pri prvotni odločitvi: "Srebra ne bom branil"

Kot poudarja Hauptman, je krog favoritov za mavrično majico zelo širok, saj je veliko kolesarjev v formi, mednje pa uvršča tudi Rogliča. V nov uspeh Zasavca verjamejo tudi njegovi reprezentančni kolegi, ki obljubljajo, da bodo na cesti zanj pustili 110 odstotkov.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Primož lahko računa na močno in homogeno ekipo, ki ima v mislih samo, da ga pripelje v zaključek čim bolj svežega. Na koncu mu moramo omogočiti, da pokaže, česa je zmožen. Tri mesece dirka in trenira, da bo tisto nedeljo v Innsbrucku čim boljši. Verjamem, da se lahko bori za zmago. Verjamem, da je fizično dovolj dobro pripravljen. Odločala bo motivacija, samozavest, taktika. Verjamem, da je dovolj izkušen, da ve, kako reagirati v zaključku. Verjamemo, da lahko medaljo pripeljemo domov," je samozavesten Matej Mohorič.

Nič manj ni optimističen Jan Polanc: "Primož je večkrat dokazal, da je najboljši. Lahko se kosa za najboljšimi. Glede na to, je povsem zasluženo, da računamo nanj. Ekipa bo podrejena njemu."

Jan Polanc | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice