Šport
4 ogledov

"Ves čas bo treba biti v ospredju"

Mezgec  Giant Shimano Ferrari dirka po Kataloniji Mataro Girona EPA
Svetovno kolesarsko prvenstvo se bo v nedeljo končalo s člansko cestno dirko. Seznam favoritov je tako kot ponavadi zelo širok.

V prvi vrsti se bodo domačim gledalcem želeli dokazati domači kolesarji, ki na nov naslov čakajo že od leta 2004, ko je bil tretjič prvak Oscar Freire. V zadnjih letih so sicer beležili lepe rezultate, toda zmagali niso, tudi zaradi domnevnih nesoglasij v ekipi, zato bodo naredili vse, da se okitijo z zlatom prav na domačih cestah. Že nekaj časa je jasno, da bo njihov kapetan Alejandro Valverde, kolesar, ki ima v svoji zbirki uspehov s svetovnih prvenstev že dve srebrni in tri bronaste kolajne, v ožji krog favoritov pa spada tudi Joaquim Rodriguez, ki je bil na zadnjih dveh prvenstvih drugi in tretji.

Podoben motiv kot Valverde in nenazadnje tudi Rodriguez ima tudi Švicar Fabian Cancellara. Štirikratni svetovni prvak in v zadnjih letih kralj nekaterih spomladanskih klasik je letos vse podredil cestni dirki svetovnega prvenstva, odrekel se je kronometru v nameri, da postane svetovni prvak. "To je eden mojih še neuresničenih ciljev. Mislim, da imam letos za to lepe možnosti. Proga mi ustreza, ni pretežka, ni prelahka. A kandidatov za zmago je veliko, poleg dobre forme pa moraš imeti na takih dirkah tudi veliko sreče. Spomnite se samo na olimpijske igre v Londonu, kjer se bil v odličnem položaju, a sem nato padel," meni Cancellara.

V širši krog favoritov zagotovo spadajo Belgijca Philippe Gilbert, nekdanji svetovni prvak, in Greg Van Avermaet, Avstralec Simon Gerrans, Slovak Peter Sagan, Nizozemec Tom Domoulin, Nemec John Degenkolb in še mnogi drugi. Tudi Italijanov ne gre odpisati.

Proga slovenskim kolesarjem ne leži

Kaj pa Slovenci? "S samim nastopom sem dolgo časa okleval, ker sem menil, da nisem dovolj dobro pripravljen. V drugem delu sezone praktično nisem dirkal, toda na zadnjih preizkušnjah v Italiji sem videl, da sem boljši, kot sem si mislil. Vseeno pa najbrž nisem tako dober, da bi se lahko boril za vrh," je dejal Grega Bole, ki letos ni tekmoval z najboljšimi, saj je njegova ekipa Vini Fantini v drugem kakovostnem razredu.

Poleg Boleta naj bi bili v ekipi (selektor Gorazd Štangelj je še ni dokončno oznanil, a se nagiba, da v hotelu pusti Mateja Mohoriča) še Kristjan Fajt, Kristijan Koren, Jure Kocjan, Jan Polanc in Luka Mezgec. Na prvi pogled to niso posebej močni posamezniki, a z ekipnim delom se da marsikaj storiti in mogoče tudi presenetiti. Zato naj bi imela največ možnosti Polanc in Mezgec, čeprav bi si oba želela nekoliko drugačno progo. Polanc, lani v svojem debiju najboljši Slovenec, težjo, Mezgec pa nekoliko lažjo. Idealen scenarij za Slovence bi bil, če bi lahko Mezgec v zaključek prišel z najboljšimi.

"Proga ni zame, ni za sprinterje. A upam na dobro dnevno formo in dobro taktično vožnjo. Vprašanje, kdo bo naš glavni adut, je še odprto, videli bomo, kako bodo dirkali drugi in kdo se bo najbolje počutil. Prepričan sem, da bomo fantje dobro sodelovali, bo pa proga zahtevna tudi glede timske pomoči. Dejstvo je, da je treba biti na klancu v ospredju in ne tako, kot je značilno za nas sprinterje, da na klancu popustimo, na ravnem delu pa se vrnemo v ospredje. Ko ni klanca, so na tej progi ovinki, zato se bo potrebno ves čas držati v ospredju. Toda tako razmišljajo tudi drugi, zato bo dirka še posebej zahtevna," razmišlja Mezgec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.