Šport
95 ogledov

Vinales v Silverstonu do prvenca

Maverick Vinales EPA
21-letni Španec Maverick Vinales si je na motociklistični veliki nagradi Velike Britanije privozil premierno zmago v razredu motoGP.

Nekdanji svetovni prvak razred moto3 Maverick Vinales je na progi v Silverstonu za seboj pustil domačina Cala Crutchlowa na drugem in Italijana Valentina Rossija na tretjem mestu.

Razlogov za veselje Španca v Silverstonov na koncu ni manjkalo. Prišel je do premierne zmage, ob tem Suzukiju pridirkal prvo zmago po povratku v motoGP, zadnji na Suzukiju je zmagal Chris Vermeulen leta 2007, sebi pa edinstven dosežek: postal je prvi motociklist s prvim mestom na dirki v razredu moto3, moto2 in in motoGP. Vinales je prvič na zmagovalnem odru v najmočnejšem razredu stal na letošnji VN Francije.

"Uresničile so se mi sanje. Mislil sem si, da so sanje možen ta konec tedna. Upam, da bom Suzukiju še naprej uresničeval sanje, saj ekipa dela res trdo," je v cilju razložil Vinales.

Vinales je bil pravzaprav danes razred zase. Kmalu po startu se je odpeljal naprej, si privozil nekaj prednosti, ki jo je brez težav zadržal. Bolj zanimivo je bilo v boju za preostali mesti na zmagovalnem odru. Zanju so se borili Crutchlow, Rossi, vodilni v skupnem seštevku Španec Marc Marquez, njegov rojak Dani Pedrosa in Italijan Andrea Iannone. Po številnih prehitevanjih, pa tudi napakah, se je prvi iz boja izločil Iannone, ki je padel pet krogov pred ciljem.

Napaka Marqueza za četrto mesto

Marquez je sprva prehitel Rossija in se podal v lov na Crutchlowa, a zapeljal s proge, ob tem ni padel, izgubil pa stik z Britancem in Italijanom. Marquez se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, Pedrosa je bil peti. Branilec naslova svetovnega prvaka Španec Jorge Lorenzo je bil osmi.

Sicer pa se je dirka nepričakovano podaljšala, saj sta v drugem zavoju prvega kroga trčila Loris Baz in Pol Espargaro, oba sta padla, motociklisti si zavili v bokse, na stezo pa reševalno vozilo. Z obema dirkačema je vse v redu, po nekaj minutah premora pa so prireditelji dirke dirko začeli znova.

VN Velike Britanije:

1. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 39:03,559
2. Cal Crutchlow (VBr/Honda LCR) +3,480
3. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 4,063
4. Marc Marquez (Špa/Honda) 5,992
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 6,381
6. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 12,303
7. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki) 16,672
8. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 19,432
9. Danilo Petrucci (Ita/Ducati Pramac) 25,618
10. Alvaro Bautista (Špa/Aprilia) 32,084
...

Skupni seštevek SP:

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 210 točk
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 160
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 146
4. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 125
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 120
6. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 96
7. Andrea Doviziosio (Ita/Ducati) 89
8. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 86
9. Pol Espargaro (Ita/Yamaha) 81
10. Hector Barbera (Špa/Ducati) 78
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.