Šport
14 ogledov

Vse bo odločeno v Velenju

Marko Bezjak je bil z desetimi zadetki prvi strelec Gorenja. (Foto: Dejan Mijovi Žurnal24 main
Rokometaši Gorenja po zmagi v predzadnjem kolu proti Mariboru še lahko upajo na naslov državnega prvaka, a morajo v zadnjem kolu Cimos premagati z vsaj šestimi zadetki razlike.
Vse bo odločeno v Velenju
Razlika med Cimosom in Gorenjem na vrhu lestvice pred zadnjim kolom ostaja nespremenjeno - dve točki. Cimos in Gorenje bosta tako prav v zadnjem kolu v neposrednem obračunu odločila, kdo bo slavil naslov prvaka. Srečanje bo 27. maja odigrano v velenjski Rdeči dvorani. Cimos si za svoj prvi naslov prvaka lahko privošči tudi poraz s petimi zadetki razlike. Srečanje v Mariboru pa so bolje začeli domačini, ki so v 4. minuti povedli s 4:1. Gostje so mariborske rokometaše ujeli v 19. minuti (9:9). Ose so nato izkoristile nalet in v 22. minuti z dvema zadetkoma Nika Medveda povedle z 12:10. Dve minuti pred koncem je Janez Gams zadel za 16:13, a sta Gregorc in Borut Mačkovšek poskrbela, da je Branika na odmor odšel z minimalnim zaostankom. Mariborčani so v nadaljevanju takoj izenačili in nato tudi povedli z 20:19. Le minuto pozneje so jim Velenjčani vrnili z enako mero; Nikola Manojlović pa je zadel za 21:20. Od tega trenutka pa rokometaši Gorenja vodstva niso več izpustili. Ob obrambah izvrstnega Ivana Gajića so bili učinkoviti tudi v napadu in na koncu slavili s 33:30.

Že med tednom sta se v dvorani Bonifika v derbiju kola pomerila vodilni Cimos in Celje Pivovarna Laško. Obe moštvi sta igrali v precej oslabljenih zasedbah. Začetek tekme je pripadel Cimosu, ki si je že po desetih minutah priigral tri zadetke prednosti (4:1, 5:2), čeprav so njegovi igralci že v tem delu igre zapravili dve sedemmetrovki. Celjani so se približali le na zadetek zaostanka (4:5), vendar je bil nato izključen njihov igralec Vid Poteko, kar so Koprčani spretno izkoristili in sredi prvega polčasa povedli z 8:4. Toda gostje so zaostanek najprej prepolovili (6:8), v 21. minuti pa so se približali le na zadetek zaostanka (9:10).

Do takrat so domači rokometaši zgrešili vseh pet sedemmetrovk (vse je ubranil odlični vratar Urban Lesjak), kljub temu pa je nato koprska prednost spet začela naraščati. Po treh izključitvah na celjski strani (Carlos Prieto, Gregor Potočnik, pomočnik trenerja Tomaž Ocvirk) so Primorci naredili delni izid 5:0 in si tri minute pred koncem prvega polčasa priigrali najvišjo prednost na derbiju (15:9).

Tudi začetek drugega polčasa je pripadel Cimosu, ki je držal prednost petih zadetkov (18:13, 19:14) ob koncu prvega dela. Toda v domačem napadu je vedno bolj škripalo in Celjani so počasi, vendar zanesljivo začeli zmanjševati zaostanek. Popolnoma so ga izničili pri izidu 22:22 v 43. minuti in takrat se je vse začelo znova. Nato so si Koprčani šestkrat zapored priigrali zadetke prednosti 8od 23:22 do 28:27), a je pivovarjem šestkrat uspelo izenačiti.

O končnem zmagovalcu je tako odločala dramatična končnica, ki se je iztekla v prid vodilnega kluba na lestvici prve slovenske lige, čeprav je Cimos na celotni tekmi zgrešil kar sedem sedemmetrovk od skupno devetih. V 58. minuti je Sebastian Skube gostiteljem znova priigral minimalno prednost, nato pa je zablestel domači vratar Darko Stanić (skupaj 10 obramb).

Kljub drugačnim napovedim in očitni poškodbi je Stanić branil skoraj celotno tekmo, v predzadnji minuti pa je ubranil strel Luka Žvižeja s sedmih metrov. Na začetku zadnje minute je v polno zadel Milorad Krivokapić za 30:28 in Celjani, pri katerih je bil z devetimi zadetki najučinkovitejši nekdanji igralec koprskega kluba Nejc Poklar, so v dvorani Bonifika ostali praznih rok.

Lestvica:
1. Cimos Koper 53 točk
2. Gorenje 51
3. Celje PL 38
4. Loka 37
5. Maribor Branik 32
6. Trimo Trebnje 31

1. SRL, 9. kolo končnice za prvaka:

Cimos Koper : Celje Pivovarna Laško 30:28 (17:12)
Krivokapič 7, Brumen 6; Poklar 9, Marguč 6

Maribor Branik : Gorenje 30:33 (15:16)
Razgor 7, Grm in Kleč 5; Bezjak 10, Manojlović 6, Golčar 5

Trimo Trebnje : Loka 35:31 (18:12)
Skube 9, Gorenac 8; Dujmović 9, Dolenec 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.