Šport
4702 ogledov

Velika smola za Rogliča, sanje splavale po vodi

primož roglič
Najboljši slovenski kolesar Primož Roglič je zaradi tehničnih težav ostal brez možnosti za zmago na predzadnji etapi dirke po Franciji.

Poljak Maciej Bodnar (Bora Hansgrohe) je nekoliko presenetljivi zmagovalec 20. etape kolesarske dirke po Franciji, kronometra v Marseillu. Poljak je na 22,5 kilometra dolgi progi za sekundo premagal rojaka Michala Kwiatkowskega, tretje mesto pa je z zaostankom šestih sekund zasedel Chris Froome.

Britanski kolesar Skyja je s tem razblinil še zadnje upe tekmecev in bo v nedeljo po paradi zmagovalcev v Parizu še četrtič domov odnesel rumeno majico najboljšega v skupnem seštevku.

V skupni razvrstitvi je prišlo do spremembe na drugem mestu, Kolumbijec Rigoberto Uran je prehitel Francoza Romaina Bardeta, ki pa je za las ubranil tretje mesto, Španec Mikel Landa bo za njim zaostal le sekundo.

chris froome | Avtor: EPA EPA
Froome slavil brez etapne zmage

"Fantastičen občutek. Pred kronometrom so bile razlike majhne, praktično je bilo še vse odprto. To je zagotovo najtesnejši Tour, ki sem ga dobil, tako hudega boja za zmago nisem pričakoval. Čutil sem pritisk, a to je zame dobro, to me še bolj motivira," je bil na cilju navdušen Froome, čeprav letos ne bo zabeležil niti ene etapne zmage. Na kronometru je bil prvi favorit, a sta ga kar nekoliko presenetljivo ugnala Poljaka Bodnar in moštveni kolega Kwiatkowski.

"Fantastičen občutek. Pred kronometrom so bile razlike majhne, praktično je bilo še vse odprto. To je zagotovo najtesnejši Tour, ki sem ga dobil, tako hudega boja za zmago nisem pričakoval. Čutil sem pritisk, a to je zame dobro, to me še bolj motivira." - Chris Froome

"Neverjetno. Lani sem bil tu v eni izmed etap zelo blizu zmage, letos mi je uspelo. Startal sem na začetku, potem tri ure čakal na cilju, vse do trenutka, ko je v cilj prišel Froome, nisem verjel, da se mi bo posrečilo," je dejal Bodnar, čigar zmage pa vendarle ne gre opisovati kot senzacijo. Poljak je namreč odličen tekmovalec v uri resnice, lani je bil četrti na svetovnem prvenstvu in šesti na olimpijskih igrah.

Primož Roglič je veljal za enega izmed glavnih favoritov vožnje na čas, na kar je pred etapo opozoril tudi kasnejši zmagovalec Toura.

chris froome tour de france Froome o Rogliču Šport Takšen status ima slovenski junak

Toda Roglič je imel tako kot na uvodnem kronometru dirke spet veliko smolo. Že na začetku se mu je namreč pokvaril menjalnik, dolgo časa je vozil v eni prestavi, pred vzponom pa je kolo zamenjal. Na koncu je z zaostankom 49 sekund zasedel 14. mesto. Vseeno pa je bil daleč najboljši med četverico slovenskih kolesarjev.

primož roglič kronometer Po 500 metrih Šport Roglič: Takšne reči se ne bi smele dogajati

Vožnja na čas se je začela in končala na nogometnem stadionu Velodrome v Marseillu, po podatkih organizatorjev naj bi bil objekt razprodan. Na trasi so se kolesarji spopadli s 1,2 kilometra dolgim vzponom z 9,5-odstotnim naklonom, zaradi česar so poznavalci Rogliča uvrščali v sam vrh favoritov za etapni uspeh.

geraint thomas Tour Šport Slovenski adut padel na prologu

V nedeljo bo na sporedu 103 kilometre dolga etapa, namenjena bo sprinterjem, v skupnem seštevku pa bi do sprememb prišlo le v primeru kakšnega nepredvidenega dogodka.

maciej bodnar | Avtor: EPA EPA
Dirka po Franciji, 20. etapa, izidi:

1. Maciej Bodnar (Pol/Bora-Hansgrohe) 28:15
2. Michal Kwiatkowski (Pol/Sky) + 0:01
3. Christopher Froome (VBr/Sky) 0:06
4. Tony Martin (Nem/Katjuša-Alpecin) 0:14
5. Daryl Impey (Jar/Orica-Scott) 0:20
6. Alberto Contador (Špa/Trek Segafredo) 0:21
7. Nikias Arndt (Nem/Sunweb) 0:28
8. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale-Drapac) 0:32
9. Stefan Küng (Švi/BMC Racing Team) 0:34
10. Sylvain Chavanel (Fra/Direct Energie) 0:37
...
14. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 0:49
99. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida) 2:54
123. Jani Brajkovič (Slo/Bahrain Merida) 3:22
140. Borut Božič (Slo/Bahrain Merida) 3:38

Skupni vrstni red:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 83:55:16
2. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale-Drapac) 0:54
3. Romain Bardet (Fra/AG2R) + 2:20
4. Mikel Landa (Špa/Sky) 2:21
5. Fabio Aru (Ita/Astana) 3:05
6. Daniel Martin (Irs/Quick-Step Floors) 4:42
7. Simon Yates (VBr/Orica-Scott) 6:14
8. Louis Meintjes (JAR/UAE Emirates) 8:20
9. Alberto Contador (Špa/Trek-Segafredo) 8:49
10. Warren Barguil (Fra/Sunweb) 9:25
...
38. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo) 1:39:49
45. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida) 2:00:38
144. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 3:55:29
62. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida) 4:18:41

Komentarjev 2
  • miha31 00:35 23.julij 2017.

    "ničesar ne prepuščamo naključju" my ass. Servisiram kolesa, pa se mi še ni zgodilo, da bi dal stranki kolo, ki mu nisem preveril nastavitve menjalnika. Pizda, če bi bil Rogličev serviser, bi vse verižne člene na rentgen dal, da ni ...prikaži več kje mikro razpoke. Res upam, da je kuhna, ker v nasprotnem primeru je totalna bruka.

  • franke 18:10 22.julij 2017.

    MISLIM DA ROGLIČ NI SMEL ZMAGATI,TU JE BILA PO SREDI SABOTAŽA SERVISERJEV. KDO VE KOLIKO JE ZASLUŽIL SERVISER KI JE TO NAPAKO ZAKRIVIL ŽE PRED STARTOM.

Sorodne novice