Šport
26 ogledov

Vsi enotni, kriv je Čačić

Ante Čačić Hrvaška Turčija Euro 2016 EPA
Tako hrvaška strokovna kot laična navijaška javnost za poraz proti Portugalski krivita selektorja Anteja Čačića.

Z uspehi in igrami v skupinskem delu so se Hrvatje že videli na odprti široki avtocesti do finala, a je kaj hitro sledil obvoz ter zelo trd in neprijeten pristanek poln razočaranja na makadamskem kolovozuj.

Po rednem delu se je tekma osmine finala med Hrvaško in Portugalsko končala brez zadetkov in sledila sta podaljška, v drugem je Portugalska v eni redkih napadalnih akcij v 117. minuti zrežirala hrvaško usodo (1:0). Šlo je pravzaprav za edina strela v okvir vrat na tekmi, ko je najprej udaril Cristiano Ronaldo, njegov odbitek pa je v mrežo pospravil rezervist Ricardo Quaresma.

Portugalska, ki je iz skupinskega dela v osmino finala na evropskem nogometnem prvenstvu v Lensu napredovala kot tretjeuvrščeno moštvo brez osvojene zmage s tremi remiji proti Islandiji (1:1), Avstriji (0:0) in Madžarski (3:3), tudi v osmini finala ni zmagala po rednem delu tekme. V četrtfinalu se bo v četrtek v Marseillu pomerila s Poljsko.

"Oni so ga dali, mi ne"

Hrvaška se ni najbolje znašla v vlogi favorizirane ekipe ter je doživela še četrti poraz v medsebojnih tekmah proti Portugalcem, ki jih nihče ni imel za favorite in so napadali razbremenjeni iz ozadja. V osmini finala se je Hrvaška kot vodilna ekipa skupine D predstavila v veliko slabši luči kot v predtekmovanju, ko je vzela mero dvakratnim branilcem naslova Špancem (2:1), nadigrala pa je tudi Turke (1:0) in igrala neodločeno s Čehi (2:2). Portugalci so onemogočili prvega hrvaškega zvezdnika, igralca Reala Madrida Luko Modrića, ki po zdravstvenih težavah ni bil optimalno pripravljen, v obrambi so bili bolj disciplinirani, prav tako so ohranili več moči po koncu rednega dela.

"Skoraj 120 minut smo bili boljši nasprotnik, si ustvarjali priložnosti. Portugalci pa so se zgolj branili. Bolj se je tekma bližala koncu, bolj smo bili nevarni, vendar nismo zabili gola in nazadnje so nas znali Portugalci kaznovati za eno napako, ki smo jo naredili na njihovi polovici, sledil je protinapad in dobili smo gol. Pač tako je v nogometu, ni nujno, da napreduje boljša ekipa, zmaga namreč tisto moštvo, ki doseže gol, oni so ga dali, mi ne," je bil razočaran selektor Ante Čačić.

Velik del hrvaške javnosti, spletni "selektorji" po forumih in navijači so glavno krivdo za boleč izpad s prvenstva v "šahovski partiji" s Portugalsko pripisali prav selektorju Čačiću, ki ni izkoristil vsega potenciala "najboljše hrvaške generacije do zdaj", ki se je bodo vsi na Hrvaškem spominjali zgolj po izgubljeni francoski priložnosti.

Medtem ko je v skupinskem delu utišal nergače in kritike na svoj račun, pa se je hitro znova iz junaka spremenil v grešnega kozla. Upokojeni reprezentant Joško Jeličić je za Večernji list povzel razmišljanja številnih hrvaških navijačev, da je selektor zgrešil z menjavami, ker so bile prepozne. Novičarski portal Index.hr pa je na podlagi zbirke spletnih komentarjev anonimnih kritikov navedel, da je Čačić, ki je prvo menjavo opravil v 88. minuti, glavni in edini krivec za izpad. "Ko je sodnik zapiskal konec tekme, se je Čačić odločil za zadnjo menjavo," je bil neprizanesljiv portal.

Kot v finalu

"Počutim se, kot da bi zmagali v finalu. Igrali smo proti res dobri ekipi, v pravem trenutku smo dali gol. Pomembno je bilo, da smo ves čas verjeli, da lahko dosežemo gol. Zdaj se moramo spet zbrati in razmišljati o Poljski," je bil navdušen 32-letni strelec edinega zadetka, nekdanji igralec Barcelone, Interja in Chelseaja, ki si trenutno služi kruh v Bešiktašu. Imel je tudi pripravljeno sporočilo za hrvaške nogometaše: "Nekateri od njih so imeli predolge jezike in so veliko govorili pred tekmo, čeprav se ve kje je treba govoriti - na igrišču."

Portugalski selektor Fernando Santos je bil deležen številnih pohval, da je s taktično postavitvijo in pravimi menjavami omrtvil hrvaško igro, kar je bila voda na portugalski mlin. "Moral sem menjati na bokih, saj ima Hrvaška odlična krila. Treba je bilo biti pragmatičen, to je bila res taktična tekma. Nekako je bilo treba ustaviti ekipo, ki skoraj nima slabih točk. Glavni cilj je bil preprečiti njihove hitre protinapade," je razkril.

Čačićeva ekipa, čeprav po kakovosti nogometa ter zvenečih imenih, označevana za izjemno, bo ostala v senci prve velike generacije hrvaških nogometašev po neodvisnosti države, ki je na svetovnem prvenstvu leta 1998 v Franciji osvojila bron. Takrat je bil najboljši strelec prvenstva s šestimi zadetki zdajšnji predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker, ki pa med mnogimi navijači ni priljubljen zardi povezav s kontraverznim Zdravkom Mamićem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.