Šport
57 ogledov

Vsi v boj za redkobesednega Špilaka

Simon Špilak EPA
Kolesarje že v soboto čaka olimpijski boj na 237,5 kilometra dolgi progi s startom in ciljem v Fort Copacabani.

Za razliko od svetovnih prvenstev bodo ekipe sestavljene le iz petih oziroma štirih tekmovalcev, zato bo dirka specifična in nepredvidljiva. Slovenijo bodo na njej zastopali Matej Mohorič, Jan Polanc, Primož Roglič in Simon Špilak.

Čeprav Slovenci ne sodijo v krog favoritov, pa menijo, da lahko s složnostjo, pravo taktiko in nekaj sreče pridejo do odmevne uvrstitve, po tihem računajo, da bi lahko prišli tudi blizu petega mesta, ki ga je leta 2004 v Atenah zasedel Andrej Hauptman in kar je doslej najboljša slovenska olimpijska kolesarska uvrstitev.

"Upam, da se bomo vsi štirje dobro počutili, da bomo vsi dirkali do konca. Nekdo bo obremenjen na začetku, drugi na koncu, jasno pa je, da je Špilak naš prvi adut, upam, da bo na koncu zmožen postaviti piko na i. Sam se dobro počutim, grem na dirko brez strahu, menim, da je tako tudi pri drugih, tako da vsi komaj čakamo, da se dirka začne. Osebnih ciljev nimam, želim dati svoj maksimum, če bo Simon dosegel tisto, kar si vsi želimo, je meni prav vseeno, katero mesto bom dosegel," je dejal Polanc, ki poudarja, da je proga težka, še posebej naj bi bil zahteven prvi del klanca, ki ga bodo morali kolesarji premagati trikrat.

Da je proga zahtevna, poudarja tudi Roglič, opozarja pa še na en del proge, ki bi lahko bil odločilen. "Zadnji trije krogi bodo res težki, a ne samo zaradi vzponov, ampak tudi zaradi spustov. Tudi spust bo zahteven, je zelo tehničen in bo samo še otežil vse skupaj. A mi se ničesar ne bojimo, če bomo stopili skupaj in če bomo imeli še malo sreče, nam lahko uspe. Kakšna pa bo moja osebna oziroma uvrstitev našega najboljšega, pa bo odločala tudi konkurenca. Na nas je, da damo svoj maksimum, če ga bomo dali, bomo zadovoljni. Menim, da smo vsi dobro pripravljeni," meni Roglič, ki je svoj nastop v kronometru, v katerem bo meril visoko, zaenkrat postavil na stranski tir: "V mislih imam le cestno dirko, o kronometru se bomo pogovarjali pozneje."

Zadnje enotedenske priprave so Štangljevi izbranci opravili 90 kilometrov izven Ria v hribih. Kot zatrjujejo, so opravili dobro delo in da so na dirko maksimalno pripravljeni. "Ne samo pripravljeni, tudi motivirani ne bi mogli biti bolj. Za večino nas je to doslej največja dirka, z izjemo Špilaka smo vsi debitanti in tako pomembne dirke še nismo vozili. Menim, da smo izven Ria opravili dobro delo, se privadili na časovno razliko in podnebje, bivanje v hribih nam je zagotovo koristilo. Danes smo si tudi ogledali najpomembnejši del proge, zaključni vzpon, ki bo najbrž odločil zmagovalca. Jaz sem sem prišel le z eno nalogo, v prvi vrsti pomagati Špilaku in Rogliču, če bo potrebno pa tudi Polancu," je svojo nalogo na dirki opisal Mohorič, sicer najmlajši v ekipi.

Po mnenju velikega slovenskega talenta in tudi strokovnjakov so favoriti dirke tisti, ki so igrali glavne vloge tudi na Touru. Ne samo tisti, ki so bili pri vrhu skupne razvrstitve, kot so Britanca Chris Froome in Adam Yates, Francoz Romain Bardet, Kolumbijec Nairo Quintana, Nizozemec Bauke Mollema, Španca Alejandro Valverde in Joaquin Rodriguez, ampak tudi tisti, ki so dobivali etape, v prvi vrsti Kolumbijec Jarlinson Pantano in Poljak Rafal Majka. Vsekakor pa do uspeha ne more nekdo, ki mu vožnja v klanec ne gre, tako da je kar blizu prepričanje, da bo olimpijska dirka nadaljevanje Toura.

"Ali so v prednosti tisti, ki so nastopili na Touru, zdaj še ne morem reči, lahko pa nekaj takega predvidevam. Doslej je dirka, ki je bila Touru najbližje, to je klasika v San Sebastianu, vedno pokazala, da so do uspeha prišli tisti, ki so na dirki po Franciji nastopili. Vsekakor pa upam, da to ni pravilo in da se bodo lahko za vrh borili tudi tisti, ki so letos ostali brez nastopa na največji večdnevni preizkušnji," se nadeja Mohorič.

Morda bo po dirki bolj zgovoren

Špilak, glavni adut slovenske ekipe, se je novinarjem uspel izogniti. "Vemo, vsi, da nerad daje izjave. Moje mnenje je, da ima pravico biti zadržan, čeprav se zavedam, da javnost od njega pričakuje kakšno spodbudno besedo. Poskušajmo ga razumeti in upati, da bo v primeru dobrega rezultata bolj zgovoren," je v bran svojemu izbrancu stopil selektor slovenske reprezentance Gorazd Štangelj.

Špilak v prvem delu sezone ni bil tako dober kot v preteklih letih. Kot naj bi sam povedal, ni bil slabši zaradi načrtovanja forme za olimpijske igre v drugem delu sezone, a dejstvo, da je sploh sprejel povabilo Štanglja, daje vedeti, da je bolj motiviran kot pretekla leta, ko je zavračal vabila za nastope na svetovnem prvenstvu.

"Simon trdi, da je njegova pripravljenost ista kot lani, da je opravil isti program, a da so drugi boljši, tako da rezultatov ni. Upam, da bo uspeh prišel, ko bo to najbolj potrebno. Do zdaj mu je manjkala malenkost do priključka, a to ni podatek, da bi metali puško v koruzo pred olimpijsko dirko," si želi selektor.

Prekmurec je bil do zdaj znan po tem, da ne mara tekmovati v vročini, da ima raje nižje temperature oziroma dež. Za soboto, ko bo na sporedu cestna dirka, je napovedano sonce, pričakujejo se tudi višje temperature, kot so bile v zadnjih dneh, ko sončnega vremena ni bilo v izobilju.

"Zagotovo je vreme dejavnik, ki lahko vpliva na športnikov rezultat, a moje mnenje je, da je zdaj povsem zmotno razmišljati, kakšno bo vreme, bolje je, da se posvetimo progi, poteku dirke in možnim scenarijem. Proga je tako težka, da dobesedno kliče izrek reši se, kdor se more, in glede na to, da smo seznanjeni z vsemi pastmi, verjamem, da se bomo znašli na progi," je na pol "odvetniško" vlogo končal Štangelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.