Šport
10 ogledov

Wiggins preživel pirenejski pekel

Kriterij Douphine je osvojil Bradley Wiggins, Jani Brajkovič je bil deveti. (Fot Žurnal24 main
Francoz Thomas Voeckler je na 99. dirki po Franciji osvojil še drugo etapno zmago. Po uspehu v deseti je bil kolesar ekipe Europcar najhitrejši tudi v kraljevski, 16. etapi, potem ko je bežal od začetka do konca 197 kilometrov dolge preizkušnje.

Na cilj v Luchonu je Thomas Voeckler prišel minuto in 40 sekund pred Dancem Chrisom Ankerjem Soerensenom, pri tem pa si je priboril tudi pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Tretje mesto je osvojil Španec Gorka Izaguirre Insausti.

Za Voecklerja je bila to že četrta zmaga na Touru, etapi je dobil že leta 2009 in 2010, zanimivo pa je, da lani, ko je v skupnem seštevku zasedel četrto mesto, etape ni dobil. Za Francijo je bila to peta letošnja zmaga na dirki.

Britanec Bradley Wiggins (Sky) je za zmagovalcem zaostal sedem minut in devet sekund in je brez težav ubranil skupno vodstvo, ravno tako je svoj položaj, osmo mesto, ubranil tudi Jani Brajkovič. Kolesar Astane je sicer imel nekaj težav, zaostal za skupino okrog rumene majice, toda 21. mesto in zaostanek osmih minut in 48 sekund je bil dovolj, da bo tudi 17., še eno zahtevno pirenejsko etapo, začel z osmega mesta.

Poraženec etape je gotovo lanski zmagovalec Avstralec Cadel Evans, ki je za Brajkovičem zaostal tri minute in s četrtega nazadoval na sedmo mesto. Kristijan Koren in Borut Božič tudi tokrat nista bila v ospredju, Grega Bole pa je zaradi prehlada odstopil.

Nibali ni uspel pobegniti

Po dnevu premora je kolesarje čakala prva od dveh izredno zahtevnih pirenejskih etap, po mnenju mnogih tudi najtežja na dirki. Štirje vzponi na 197 kilometrov dolgi progi, v katerih je bilo treba skupno premagati več kot 5000 metrov višinske razlike, in tudi spusti z njih so ponujali eno zadnjih možnosti za napad na rumeno majico oziroma izboljšanje uvrstitev.

Po mirnih prvih dveh vzponih, na katerih je imela glavno besedo velika skupina 38 ubežnikov na čelu z najbolj aktivnim Francozom Thomas Vocklerjem, ki je zbiral točke na gorskih ciljih in si priboril tudi pikčasto majico, so se glavne stvari začele odvijati na vzponu na Aspin. Na njem je ekipa Liquigasa na čelu z Ivanom Bassom močno pospešila ritem, lanski zmagovalec Cadel Evans pa je bil prvi izmed favoritov, ki se je znašel v težavah. Na spustu je Avstralec, ki naj bi imel želodčne težave, sicer ujel priključek, toda na zadnjem vzponu je spet začel popuščati.

Na vzponu na Peyresourde pa so sledili pričakovani skoki Italijana Vincenza Nibalija, ki pa vendarle niso obrodili sadov. Tretjeuvrščeni v skupnem seštevku si je dvakrat privozil nekaj metrov prednosti, toda Chris Froome in Bradley Wiggins, ki sta edina lahko sledila ritmu Italijana, se nista pustila ugnati.

Wiggins blizu končne zmage

"Prestali smo še en dober test. Nekoliko smo se bali etape, saj po prostem dnevu nikoli ne veš, kako bo reagiralo telo. Izredno težka etapa pa nam ni prišla do živega, ekipa je spet delovala fenomenalno. Zdaj lahko rečemo, da Evans ni več nevaren, jutri bomo morali paziti predvsem na Nibalija, ki je odličen kolesar. Smo blizu končnega uspeha, a vseeno še zelo daleč. Še bomo morali garati," je zadovoljen Wiggins.

Po Evansu, ki je na koncu precej zaostal in v skupnem seštevku s četrtega nazadoval na sedmo mesto, je bil eden prvih, ki je odpadel iz skupine favoritov, Slovenec Jani Brajkovič. Očitno je, da so Belokranjcu moči začele popuščati, toda z borbenostjo je na zaključnem spustu vendarle ujel Pierra Rolanda, ki je grozil, da ga prehiti v skupnem seštevku. Na koncu je Slovenec za zmagovalcem zaostal osem minut in 48 sekund, v etapi je zasedel 21. mesto.

Izidi:
  1. Thomas Voeckler (Fra/Europcar)                       5:35:02
  2. Chris Anker Soerensen (Dan/Saxo Bank)               +  01:40
  3. Gorka Izaguirre Insausti (Špa/Euskaltel Euskadi        03:22
  4. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana)                   isti čas
  5. Brice Feillu (Fra/Saur-Sojasun)                        03:58
  6. Jens Voigt (Nem/Radioshack-Nissan)                     04:18
  7. Daniel Martin (Irs/Garmin)                             06:08
  8. Simone Stortoni (Ita/Lampre-ISD)
  9. Giampaolo Caruso (Ita/Katjuša)                      isti čas
 10. Laurens Ten Dam (Niz/Rabobank)                         06:11
...
 21. Jani Brajkovič (Slo/Astana)                            08:48
110. Borut Božič (Slo/Astana)                               27:33
124. Kristijan Koren (Liquigas-Cannondale)                  33:04

Skupno:
  1. Bradley Wiggins (VBr/Sky)                      74:15:32
  2. Christopher Froome (VBr/Sky)                   +   2:05
  3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas Cannondale)          2:23
  4. Jurgen van den Broeck (Bel/Lotto Bellisol)         5:46
  5. Haimar Zubeldia (Špa/Radioshack)                   7:13
  6. Tejay van Garderen (ZDA/BMC Racing Team)           7:55
  7. Cadel Evans (Avs/BMC Racing Team)                  8:06
  8. Jani Brajkovič (Slo/Astana)                        9:09
  9. Pierre Rolland (Fra/Europcar)                     10:10
 10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ)                           11:43
...
110. Kristijan Koren (Slo/Liquigas)                  2:20:47
137. Borut Božič (Slo/Astana)                        2:43:48
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.