Šport
50 ogledov

Med 12 tudi Panterji in Krokarji

(Seattle Seahawks - Denver Broncos) Super Bowl EPA
Za nami je še zadnje kolo rednega dela sezone v ligi NFL. Tako kot vsako leto se je sezona končala za 20 ekip, 12 najboljših pa se bo pomerilo v v končnici.

Že pred zadnjim kolom rednega dela je bilo sicer znanih deset udeležencev končnice, v noči iz nedelje na ponedeljek pa smo dobili še zadnja dva. V konferenci AFC so se kar štiri ekipe še borile za zadnje prosto mesto. V najboljši poziciji so bili San Diego Chargers, ki bi v gosteh morali premagati Kansas City Chiefs. Toda ob bledi predstavi Philipa Riversa (dve prestreženi podaji, brez touchdowna) so bili poraženi z 19:7. Tudi zmagovalci tega dvoboja so še upali na uvrstitev v play-off, a se preostale tekme niso končale po njihovih željah. 

Poraz Chargersov so namreč izkoristili Baltimore Ravens, ki so si z zmago nad Cleveland Browns (20:10) zagotovili končnico, potem ko so dobili zadnjo četrtino s 17:0. Upe na končnico so gojili tudi Houston Texans, ki so premagali Jaguars s 23:17. Znova je blestel J.J. Watt, ki je dosegel tri sacke ter celo en safety. Toda ob zmagi Ravensov niti to ni bilo dovolj.

New England brez prave motivacije

Denver Broncos so z lahkoto potrdili naziv drugega nosilca v končnici, saj so premagali Oakland Raiderse s kar 47:14, Indianapolis Coltsi pa so v diviziji AFC Jug z zmago odpravili Tennessee Titans (27:10), ki so si kot druga najslabša ekipa lige priborili drugi izbor na naboru. Mesto prvega nosilca v konferenci AFC so sicer že pred zadnjim kolom imeli zagotovljeno pri ekipi New England Patriots, zato niti ne preseneča poraz proti Buffalo Bills, ki so z 9:17 odpravili rezerviste Patriotsov.

New York Jets so še eno slabo sezono končali z dokaj presenetljivo zmago nad Miami Dolphins s 37:24. Na tekmi sta blestela napada obeh ekip, saj je tekač Delfinov Lamar Miller pretekel 178 jardov, podajalec Jetsov Geno Smith pa je postavil osebni rekord za 358 jardov ter 3 touchdowne. Blestel je tudi lovilec Eric Decker, ki je ujel 10 žog za 221 jardov. Lahko se sicer zgodi, da sta oba trenerja tokrat zadnjič sedela na klopi svojih ekip. Rexu Ryanu se je že lani močno tresel stolček, a je dobil novo priložnost, ki pa je z izkupičkom 4-12 ni izkoristil. Joe Philbin pa se v nobeni izmed treh sezon, ki jih je preživel na klopi Dolphinsov, ni uspel uvrstiti v končnico in le malokdo verjame, da bo dočakal novo sezono v Miamiju.

V zadnji tekmi kola sta se za naslov AFC Severa pomerili ekipi Pittsburgh Steelersov ter Cincinnati Bengalsov. Zmagali so Jeklarji s 27:17. Tekmo sta zaznamovali poškodbi dveh ključnih igralcev. Pri Steelersih so z igrišča odnesli odličnega mladega tekača Le'Veona Bella, ki si je poškodoval koleno, pri Bengalsih pa je močan nalet utrpel A.J. Green, ki je igrišče zapustil s pretresom možganov.

Carolina Panthers | Avtor: EPA EPA
Panterji kot zadnji v končnico

V konferenci NFC je bilo že pred zadnjim krogom znanih pet potnikov v končnico, manjkal je le še zmagovalec letos porazne Južne divizije. Jasno je namreč bilo, da se bo kot zmagovalka divizije v končnico prebila ekipa z več porazi kot zmagami. Za zadnje prosto mesto sta se v medsebojni tekmi pomerili ekipi Carolina Panthers in Atlanta Falcons. Panterjii so tekmo prepričljivo dobili z rezultatom 34:3. Zdaj upajo, da bodo ponovili uspeh Seahawksov izpred štirih let, ki so se prav tako uvrstili v končnico z negativnim razmerjem, a so se nato speli prebiti preko prvega kola končnice.

V preostali tekmi divizije so New Orleans Saints "sumljivo" odpravili Tampa Bay Buccaneers z rezultatom 23:20, potem ko so še pred zadnjo četrtino izgubljali s 7:20. Tampa Bay si je s porazom zagotovil prvi izbor na naboru.

Zanimivo je bilo tudi v Severni diviziji konference NFC, kjer sta se za prvo mesto znotraj divizije ter odmor v prvem kolu končnice pomerili ekipi Green Bay Packers in Detroit Lions. Green Bay je povedel s 14:0, a so nato Packersi doživeli šok. Izvrstni Aaron Rodgers je namreč podal na Randalla Cobba za touchdown, si pri tem poškodoval mečno mišico in odšepal v slačilnico. Levi so uspeli rezultat izenačiti na 14, a se je sredi tretje četrtine Rodgers vrnil ter popeljal Packerse do zmage s 30:20. "To je bila še ena Rodgerseva MVP predstava. Da se je po poškodbi meč vrnil na takšen način, odigral tako dobro, je nekaj izjemnega," je svojega podajalca hvalil glavni trener Green Baya Mike McCarthy.

Razočaranje v Chicagu

V dvoboju za prestiž so Minnesota Vikings premagali Chicago Bearse s 13:9. Slednji veljajo za eno izmed največjih razočaranj lige, saj so z napadom, v katerem igrajo Brandon Marshall, Alshon Jeffery, Martellus Bennett ter Matt Forte, računali na končnico. Trenerju Marc Trestman je po dveh neuspelih poizkusih uvrstitve v končnico ostal brez posla, pomagalo mu ni niti dejstvo, da so Medvedi znani po potrpežljivosti s trenerji.

Tony Romo | Avtor: EPA EPA
V diviziji NFC Vzhod so Dallas Cowboys potrdili svojo moč z zmago nad Washington Red Skins s 17:44. Zanimivo je, da je za podajalca Tonyja Roma veljalo, da popolnoma popusti v mesecu decembru, letos pa ima v decembru najvišji rejting med vsemi podajalci. Pri tem sta mu precej pomagala v tej sezoni odlična DeMarco Murray ter Dez Bryant. V drugi tekmi divizije so Philadelphia Eagles s 34:26 premagali New York Giants. Zelo dobro tekmo sta odigrala oba podajalca (Mark Sanchez 292 jardov, 2 touchdowna; Eli Manning 429 jardov, 1 touchdown), še posebej pa je blestel novinec Odell Beckham jr., ki je zbral 185 jardov ter touchdown.

Jim Harbaugh nazaj na univerzo

Jim Harbaugh se poslavlja od klopi San Francisco 49ers ter bo prevzel vodenje univerze Michigana. Poslovil pa se je v stilu, saj je njegova ekipa premagala udeleženca končnice Arizono Cardinals z 20:17. Aktualni prvaki Seattle Seahawks so si zagotovili mesto prvega nosilca konference NFC z zmago nad St. Louis Rams z 20:6.

"To je bil najboljši čas v mojem življenju, veliko stvari mi bo ostalo v spominu. O Michiganu bo kmalu sledila uradna objava. Rad bi se zahvalil navijačem, medijem, vsem v ekipi ... Dosegli smo nekaj velikih stvari," je ob slovesu dejal Harbaugh.

Končnica, 1. krog:

AFC
New England Patriots (1) prost
Denver Broncos (2) prost
Pittsburgh Steelers (3) : Baltimore Ravens (6)
Indianapolis Colts (4) : Cincinnati Bengals (5)

NFC
Seattle Seahawks (1) - prost 
Green Bay Packers (2)  - prost
Dallas Cowboys (3) : Detroit Lions (6)
Carolina Panthers (4) : Arizona Cardinals (5)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.