Šport
19 ogledov

Z. Dragić: "Morali bomo biti pametni"

Nachbar Dragić Begić Slovenija Italija EuroBasket Stožice Ljubljana EPA
Po zmagi nad Italijo se bo v soboto slovenska košarkarska reprezentanca ob 21. uri pomerila z Grčijo. Zmaga prinaša uvrstitev v četrtfinale.

Slovenski moški košarkarski reprezentanci se je po četrtkovi zmagi nad Italijo (84:77) odvalil kamen od srca, že v soboto pa jih čaka zahtevna preizkušnja z Grčijo, ki iz skupinskega dela evropskega prvenstva ni prenesla nobene zmage, v prvi tekmi drugega dela pa je na kolena položila Španijo. Slovensko-grški dvoboj se bo v Stožicah začel ob 21. uri.

Slovenski košarkarji so na četrtkovem obračunu z Italijani prikazali svoje najboljše lastnosti, z nepopustljivo, bojevito in bržkone najbolj kakovostno predstavo na letošnjem turnirju so našim zahodnim sosedom prizadejali prvi poraz na letošnjem EuroBasketu. Za četrtkov skalp nad Italijani si zasluge lastijo vsi izbranci slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića, saj so bolj ali manj vsi prispevali svoj maksimum, prednjačila pa je silno navdahnjena in učinkovita bratska naveza Dragić. Starejši Goran je v sami končnici zapečatil usodo "azzurrov" ter tekmo končal z 22 točkami in šestimi podajami, njegov mlajši brat Zoran pa se lahko pohvali z dvojnim dvojčkom, saj je dosegel 15 točk, ob tem pa je pobral še deset žog pod obročema.

Nevarni z vseh položajev

V slovenskem taboru se zahtevajo, da so po zmagi nad Italijo izpolnili le enega od etapnih ciljev na poti do najbolj usodnih tekem, njihov naslednji tekmec pa je v silnem naletu. Grčija je - po taktičnih koprskih predstavah - svoj pravi obraz pokazala, ko je na enem od posladkov letošnjega turnirja vzela mero španskemu moštvu, v zadnjih letih absolutnemu kralju košarkarskih igrišč na stari celini.

Za preporod izbrancev italijanskega stratega na grški klopi Andree Trinchierija si morda največje zasluge lasti rekonvalescent Vasilis Spanulis, ki se je po nekoliko težji poškodbi gležnja - zavoljo tega je izpustil dve tekmi v Kopru - v velikem slogu vrnil na igrišče in zablestel v polnem sijaju. A duša in srce grške izbrane vrste sta le eden od členov v silno močni verigi, tu so še mnogi drugi košarkarsko potentni igralci, kot so center Janis Borusis, krilni center Lukas Mavrokefalidis, krilni igralci Kostas Papanikolau, Mihail Bramos in Georgios Printezis ali branilec Nikos Zisis. Grki so pravi mojstri taktičnih zvijač, v tej prvini so daleč pred Slovenci, ki pa ravno tako imajo svoje prednosti, predvsem hitrost in neverjetno slo po uspehu pred domačimi gledalci, znova pa bodo na svoji strani imeli močnega zaveznika - 10.000-glavo armado navijačev.

Murić Dragić Maljković Slovenija Italija EuroBasket Stožice Ljubljana Vidmar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Z. Dragić: "Moramo biti pametni"

Izkušeni Boštjan Nachbar je že "arhiviral" Italijo, na današnjem sestanku pa si je skupaj s soigralci že ogledal del posnetka četrtkove grške zmage nad Španci. "Na dosedanjih tekmah smo dokazali, da se lahko kosamo z vsako reprezentanco, če ji vsilimo našo hitro in agresivno igro. Nič drugače ne bo proti Grčiji, ki ima rada nekoliko počasnejši tempo. V soboto se obeta spopad dveh zelo različnih konceptov igre. Za obe reprezentanci bo to ena najbolj pomembnih tekem, zmaga namreč tako nam kot njim prinaša uvrstitev v četrtfinale," je pred današnjim večernim treningom v ljubljanski dvorani Tivoli dejal 33-letni Nachbar, medtem ko je devet let mlajši Zoran Dragič dodal: "Grki igrajo zelo umirjeno košarko, na tekmah imajo malo izgubljenih žog, napade pa zaključujejo v sami končnici. Dobro se zavedamo njihove moči, ob naši agresivni in hitri igri pa bomo morali prikazati tudi pametno predstavo."

Zmaga prinaša četrtfinale

Slovenija je v skupinskem delu premagala Češko, Španijo in Gruzijo ter izgubila s Hrvaško in Poljsko, v prvi tekmi drugega dela pa ugnala Italijo. Grčija je v skupinskem delu v Kopru opravila s Švedsko, Turčijo in Rusijo ter izgubila s Finsko in Italijo, drugi del pa je odprla z zmago nad Španijo.

V soboto bosta na sporedu še dve tekmi v skupini F: ob 14.30 bo dvoboj med Hrvaško in Italijo, ob 17.45 pa med Španijo in Finsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.