Šport
88 ogledov

Sledi boj za prvo mesto v skupini

 Jure Zdovc,  Miha Zupan
1/11
EPA
Slovenski košarkarji so tudi v drugem kolu skupine D prišli do zmage. Tokrat so z 89:68 premagali Mehiko.

Druga tekma in druga zmaga ter s tem odprta pot do (najmanj) drugega mesta v predtekmovalni skupini. Slovenci so proti Mehiki odigrali zelo solidno tekmo in bodo lahko jutri zasluženo uživali v dnevu počitka.

Slovenska navijaška brigada je pred tekmo proti Mehičanom dobila nekaj okrepitev, tako da je bila Arena Gran Canaria bistveno bolj okrašena s slovenskimi trobojnicami kot na prvi tekmi proti Avstralcem, za dodatno popestritev pa je poskrbel še bobnar navijaške skupine nogometnega kluba Las Palmas, ki je Slovencem posodil svoje delovno orodje. 

Nalet, ki so ga Mehičani še ustavili

Slovenci so silovito odprli tekmo, nezaustavljiv je bil s tremi zadetimi trojkami Zoran Dragić, in povedli s kar 20:4. A Mehičani kljub visokemu zaostanku niso obupali, v drugi četrtini pa jim je rezultat uspelo celo izenačiti na 26:26. Sledilo je pet točk Gorana Dragića, slovenski košarkarji pa so nato korak pred mehiško izbrano vrsto držali do konca tekme. Do glavnega odmora je prednost narastla na devet točk razlike, tolikšna pa je bila tudi dve minuti pred koncem tretje četrtine (59:50).

Slovenija v višji prestavi

Slovenija, Mehika | Avtor: EPA EPA
Kasneje so Mehičanom pošle moči, četa Jureta Zdovca pa je ohranjala visok tempo in naposled le zmlela tekmeca. Košarkarji iz Srednje Amerike so prvi koš v zadnji četrtini dosegli šele ob koncu četrte minute, a medtem je Slovenija že povedla s 76:50. Z vzkliki "Ne se šparat!" so navijači svoje ljubljence spodbujali k zavzeti igri do zadnjih sekund, kar se je na parketu tudi uresničilo.

Prve sekunde je zabeležil tudi debitant Aleksej Nikolić, s skandiranjem "Šampioni, šampioni!" in sedaj že tradicionalnim poskakovanjem na sredini igrišča pa se je zaključilo še drugo zmagovalno popoldne v Las Palmasu, ki se bo s skupnim druženjem navijačev in članov reprezentance v slovenskem lokalu v centru mesta nadaljevalo še dolgo v noč.

Odločitev v četrtek

Slovenija je po zmagah proti Avstraliji in Mehiki že na dobri poti proti enemu izmed prvih dveh mest v skupini. Jutri bodo imeli Slovenci na SP prost dan, kasneje pa jim večjih težav ne bi smeli predstavljati na papirju šibkejši Južna Koreja in Angola. Za prvo mesto v skupini se bo tako Slovenija najverjetneje v četrtek pomerila z Litvo.

Brata Dragić sta dosegla skupno 40 točk, nekoliko uspešnejši pa je bil tokrat strelsko Zoran, ki je v svojo statistiko vpisal 22 točk, iz igre pa je zadel vseh osem metov. Tako za dve kot za tri točke je imel met 4/4, k temu je dodal še dva uspešno izvedena prosta meta. Slovenci so izgubili devet žog manj kot Mehičani (11:20), imeli sedem asistenc več (19:12), skok pa je pripadel Srednjeameričanom (25:20). 

Slovenija : Mehika 89:68 (24:18, 46:37, 65:50)

Slovenija: Balažić 9, Slokar 4 (0:2), Murić 3, Blažič 2, Zupan 6 (4:4), G. Dragić 18 (5:7), Z. Dragić 22 (2:2), Lorbek 3 (1:2), Klobučar 10 (3:3), Omić 12.
Mehika: Stoll 2 (2:2), Ramos 6, J. Gutierrez 8 (2:2), Ayon 23 (5:9), Cruz 13 (2:2), Meza 2, Hernandez 6, Mendez 6, Parada 2.
Prosti meti: Slovenija 15:20, Mehika 11:15.
Met za dve točki: Slovenija 22:32, Mehika 21:34.
Met za tri točke: Slovenija 10:21 (Z. Dragić 4, Balažić 3, Klobučar, G. Dragić, Murić), Mehika 5:13 (Hernandez 2, Mendez 2, Cruz).
Skoki: Slovenija 20 (14 + 6), Mehika 25 (17 + 8).
Osebne napake: Slovenija 21, Mehika 23.
Pet osebnih: /.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.