Šport
65 ogledov

Začenja se prvi letošnji vrhunec za slovenske odbojkarje, cilji so visoki!

slovenska odbojkarska reprezentanca EP Ostrava Epa
Slovenci v noči na sredo najprej z Američani.

Slovenske odbojkarje v noči na sredo v Brasilii čaka uvodna tekma lige narodov proti Združenim državam Amerike. Ti v dobrem mesecu in pol trajajočem tekmovanju odbojkarske elite napovedujejo boj za odličje, v slovenskem taboru pa si želijo prve nasprotnike premagati z značilno igro, je v izjavi za javnost sporočila Odbojkarska zveza Slovenije.

Arena BRB Nilson Nelson v brazilski prestolnici bo od srede do nedelje prizorišče prvega turnirja lige narodov. Slovenci se bodo med odbojkarsko elito dokazovali drugič, premierni nastop v ligi narodov so dočakali lani, ko so v Riminiju v Italiji osvojili četrto mesto.

V Brasilii se bodo pomerili z ZDA, Brazilijo, Avstralijo in Kitajsko, na turnirju pa bodo igrali še Japonska, Iran in Nizozemska. Preostale reprezentance bodo tekmovale v Ottawi. V kanadski prestolnici se bodo merile domača reprezentanca, Poljska, Francija, Srbija, Argentina, Italija, Nemčija in Bolgarija.

Po turnirjih v Braziliji in Kanadi se bodo reprezentance pomešale in se med seboj srečale na Filipinih in v Bolgariji, tretja turnirja pa bosta julija gostila Japonska in Poljska.

Slovenci se bodo na prvi tekmi srečali z ZDA, obe zasedbi pa bosta v uvodnem nastopu precej spremenjeni. V slovenski izbrani vrsti ni Tineta Urnauta, Dejana Vinčića, Klemna Čebulja in Alena Šketa, v ameriški pa dolgoletnih reprezentantov Matthewa Andersona, Micaha Christensona, Maxwella Holta in Erika Shojija.

Se bo pa selektor John Speraw lahko zanesel na izkušenega Davida Smitha ter še enega sprejemalca Thomasa Jaeschkeja in korektorja Kyla Ensinga, ki so bili del olimpijske zasedbe iz Tokia. V moštvu pa so ob šestih novincih v ameriškem dresu še Kyle Dagostino, Josh Tuaniga, Jeff Jendryk in Jake Hanes ter izkušeni Aaron Russell.

"Analiza Američanov nas še čaka. Ekipo imajo spremenjeno, tako kot je spremenjena tudi naša. Ampak bolj pomembno bo, kako bomo igrali mi, da bomo čim prej našli in razvili tisto našo značilno igro. Če bomo igrali tako, kot znamo, lahko že proti Američanom računamo na kakšno točko," je po prvem treningu v Brasilii povedal organizator igre Gregor Ropret.

"Američani bodo tudi z nekoliko drugačno postavo, kot smo je vajeni, vseeno zelo zahteven tekmec. Bo pa prva tekma dober pokazatelj, kako pripravljeni smo. Veselim se že, da začnemo tekmovanje in upam, da zmagamo," pa je dodal bloker Jan Kozamernik.

Slovenci so že pred odhodom v brazilsko prestolnico napovedali, da je osnovni cilj v letošnji ligi narodov uvrstitev na zaključni turnir najboljše osmerice, za Američane pa kot vselej pride v poštev le odličje. "Naš cilj je medalja. V zadnjih letih smo jih osvojili veliko. Ne glede na to, kakšno in kako izkušeno reprezentanco imamo, je cilj vselej enak," je za spletno stran Odbojkarske zveze ZDA dejal Speraw. Američani so sicer v lanski ligi narodov zasedli sedmo mesto.

Uvodni obračun v Brasilii bosta reprezentanci igrali v noči z danes na sredo, z začetkom ob 2. uri. Televizijski prenos bo na programu Sportklub.

 

Reprezentanca Slovenije za prvi turnir:
- organizatorja igre:
Gregor Ropret
Uroš Planinšič

- blokerji:
Alen Pajenk
Jan Kozamernik
Danijel Koncilija
Matic Videčnik

- korektorja:
Tonček Štern
Mitja Gasparini

- sprejemalci:
Rok Možič
Žiga Štern
Jan Klobučar
Črtomir Bošnjak

- prosta igralca:
Jani Kovačič
Alan Košenina

- selektor:
Mark Lebedew

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.