Šport
105168 ogledov

Zadnje besede šampionke: "Ljubim te, je dejala, in to je bilo to"

Bobana Momčilović Veličković Instagram

V športnem svetu še naprej močno odmeva tragična smrt komaj 30-letne srbske strelke Bobane Momčilović Veličković, ki je umrla zaradi hudih zapletov pri porodu.

Vrhunska športnica, večkratna evropska in ekipna svetovna prvakinja v streljanju z zračno pištolo, je tri tedne po rojstvu sina umrla za posledicami preeklampsije. 

Gre za edinstveno obliko z nosečnostjo povezane hipertenzije, za katero so značilne številne multisistemske nepravilnosti, kot je povišan krvni tlak in visoka vsebnost beljakovin v urinu.

Strelko so zaradi možganskih krvavitev po večdnevnem prigovarjanju moža vendarle preselili iz Zaječarja v bolnišnico v Beogradu, kjer je bila nekaj dni v komi, iz katere se ni več prebudila.

Bobana Momčilović Veličković | Avtor: Instagram Instagram

Njen soprog Miroslav Momčilović, srbski rokometni trener, je prepričan, da so bile med zdravljenjem storjene številne napake, zato je kazensko ovadil zdravnika, ki naj bi bil odgovoren za njeno smrt.

Zdravniki ga niso poslušali

Momčilović je v intervjuju za srbski Kurir podrobno opisal dogodke iz zasebne bolnišnice v Zaječarju. Takoj ko so se pojavili zapleti, je zdravnika prosil, naj soprogo premestijo v Beograd, saj se je bal za njeno zdravje. Ker je bila Veličkovićeva diabetik, je bila njena nosečnost rizična. 

Zdravnik mu je zatrdil, da ni razloga za paniko in da se je v preteklosti že srečeval s podobnimi primeri, zato je ostala v Zaječarju, kjer se je njeno stanje vztrajno poslabševalo.

"Delovala je povsem zmedeno. Lahko sem jo obiskal. Bila je v stanju, ki ga ne morem opisati. Tožila je, da ima glavobol. Še naprej sem vztrajal, da jo preselimo v Beograd. Povedali so mi, da institucija v Zaječarju selitve ne more opraviti na ustrezen način, obenem pa nisem smel delovati na lastno pest. Zdravnik je zavračal moje predloge. Govoril je, da se bo vse rešilo v dnevu ali dveh," je povedal vdovec.

Kmalu zatem so jo prestavili na interni oddelek. "Ko sem prišel v bolnico, so mi povedali, da mora na slikanje možganov. Po nekaj urah sem izvedel, da ima krvavitev možganov in da je stanje resno." Bolnico so nato vendarle odpeljali v srbsko prestolnico, kamor se je z osebnim avtom odpravil tudi njen soprog.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#kefalonia #beatifulgreece #holidays #love #myman

A post shared by Bobana Momcilovic Velickovic (@bobana.velickovic) on

Ob prihodu v bolnišnico Narodni front so bili tamkajšnji zdravniki šokirani. "Pritekli so zdravniki in spraševali, kaj se dogaja, saj niso imeli nobenih informacij, da prihajamo iz Zaječarja. Po samo 15 minutah so jo premestili v ugentni center, ker ni bila pri zavesti."

Kljubovala napovedim

Sledila je borba za njeno življenje. "Dve uri so jo poskušali stabilizrati. To jim je tudi uspelo. Po slikanju glave so jo nastanili na intenzivnem oddelku. Zahvaljujem se zdravnikom za njihov trud, saj so ji podaljšali življenje. Njeno stanje je bilo zelo resno. Razlika med beograjskimi zdravniki in tistimi iz Zaječarja je bila očitna. Po dveh dneh je doživela presnovni šok, padla je v komo in to je bilo to. Intubirali so jo in dejali, da bo težko preživela noč. Ona se je borila in ostala živa še naslednjih sedem ali osem."

"Bobane mi nihče ne more vrniti, vendar ne želim, da se kaj takšnega zgodi še komu. Verjamem v naše pravosodje in zdravstveni sistem. Ne trdim, da so bile storjene napake, vendar menim, da obstaja utemeljen sum, da Bobana ni bila ustrezno zdravljena in da je zdravnik, ki je bil zadolžen zanjo med nosečnostjo, ni ustrezno kontroliral. Nisem strokovnjak, zato sem glede na vse informacije podal kazensko ovadbo. Rad bi izvedel resnico, saj je moj otrok ostal brez mame, jaz pa brez žene," je v solzah dejal Momčilović in razkril še vsebino njunega zadnjega pogovora. 

"Ves čas me je spraševala, kako je otrok. Poslal sem ji slike. V petek sva zadnjič govorila. Povedal sem ji, da mi pes spet kravžlja živce. Nasmejala se je. 'Rada te imam, ljubim te,' je dejala. In to je bilo to."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

💕

A post shared by Bobana Momcilovic Velickovic (@bobana.velickovic) on

 
Komentarjev 3
 • Majazmaja 13:58 29.junij 2020.

  Katastrofa. Preeklampsija in še diabetičarka, pa zdravnik tega 'ni prepoznal' kot urgentno stanje? Je šlo za neznanje, ignoranco ali zgolj za denar? Za denar, ker je bila gospa v zasebni bolnišnici, kjer se plačuje drugače? Slaba reklama za Zaječarsko bolnišnico, res slaba!

 • Avatar Ressiolla
  Ressiolla 01:22 28.junij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

 • Tatjana Ha 22:29 27.junij 2020.

  R.I.P. Iskreno sožalje!