Šport
309 ogledov

Zadnji dan prvenstva doseženi kar trije svetovni rekordi

Armand Duplantis Profimedia
Zadnji dan SP v atletiki v Beogradu v znamenju svetovnih rekordov.

Venezuelka Yulimar Rojas in Šved Armand Duplantis sta zadnji dan dvoranskega svetovnega prvenstva v atletiki v Beogradu postavila svetovna rekorda, Američan Grant Holloway pa ga je izenačil.

Rojasova je tretji zaporedni naslov v troskoku osvojila z izjemnim svetovnim rekordom 15,74 m. Olimpijska zmagovalka iz Tokia in tudi aktualna svetovna prvakinja, je v zadnjem poskusu krepko popravila prejšnji rekord (15,43 m), ki ga je dosegla v Madridu 21. februarja 2020.

"Rojena sem bila za to, da skočim 16 m. Tisto, kar me navdihuje, pa je spodbujanje drugih, da izpolnijo svoje sanje. Obenem si želim, da bi tudi drugi videli, da je atletika najlepši šport na svetu," je po izjemnem nastopu povedala 26-letna Rojasova. Za kar 31 cm je izboljšala svoj prejšnji najboljši dosežek. V lasti ima tudi najboljšo znamko vseh časov na prostem, 15,67 m je skočila za olimpijsko zlato v japonski prestolnici prejšnje poletje.

Duplantis pa je za centimeter izboljšal svoj svetovni rekord v skoku s palico na 6,20 m, prejšnjega je zmogel 7. marca na generalki za SP v Beogradu.

Duplantis, olimpijski zmagovalec in lanski dvoranski evropski prvak, je imel v boju za odličja na prvenstvu tri uspešne skoke do vključno 5,95 m. Na tej višini sta skakala le še Christopher Nilsen iz ZDA in Brazilec Thiago Braz. Slednji je bil v tretjem poskusu uspešen, Američan pa ne in je končal z bronom.

Nato so premaknili letvico na 6,05 m. Duplantis je nadaljeval tekmo brez poprav, Braz pa je tu končal tekmovanje. Duplantis nato letvice na 6,20 m v prvih dveh poskusih sploh ni uspel preskočiti, šel je pod njo, v tretjem skoku pa se je veselil uspešnega skoka, tako kot tudi celotna dvorana.

Grant Holloway je že v polfinalu izenačil svoj svetovni rekord na 60 m ovire. Štiriindvajsetletni svetovni prvak na 110 m ovire in srebrn na olimpijskih igrah lani v Tokiu je v drugi skupini tekel 7,29 sekunde. V finalu je bil za desetinko počasnejši, a obenem tudi več kot desetinko pred ostalimi.

Na tridnevnem prvenstvu je tekmovalo 680 atletinj in atletov iz 137 držav, Slovenija je z bronom Tine Šutej delila 29. mesto, na prvih treh mestih pa so bile Etiopija (4 zlate, 3 srebrne in 2 bronasti medalji), ZDA (3, 7, 8) in Belgija.

Naslednje prvenstvo bo že prihodnje leto v nekdanji kitajski prestolnici Nanjing, kjer so ga pred dvema letoma zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali in prestavili.

Tina Šutej Kolajna Šport SP po 14 letih ne bo minilo brez slovenskih stopničk
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.