Šport
2335 ogledov

SP po 14 letih ne bo minilo brez slovenskih stopničk

Tina Šutej Profimedia
Tina Šutej je prišla do šeste slovenske medalje na dvoranskih svetovnih prvenstvih.

Tina Šutej je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Beogradu v skoku s palico osvojila bronasto medaljo s 4,75 metra. Naslov je s 4,80 m ubranila Američanka Sandi Morris, srebro je osvojila njena rojakinja Katie Nageotte. Olimpijska zmagovalka iz Tokia 2020 je tako kot Šutejeva preskočila 4,75 m.

Triintridesetletna Šutejeva, srebrna z lanskega dvoranskega evropskega prvenstva v poljskem Torunu, je za Slovenijo na dvoranskih SP osvojila šesto medaljo, zlate v tej zbirki še ni.

Srebrne so bile Britta Bilač v skoku v višino leta 1995 v Barceloni, Jolanda Čeplak na 800 m 2004 v Budimpešti, Marija Šestak, vodja slovenske ekipe tokrat v Beogradu, pa v troskoku leta 2008 v Valencii. Tretji sta bili Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1995 v Barceloni in Merlene Ottey na 60 m leta 2003 v Birminghamu.

Šutejeva je 5. marca v Rouenu v Franciji izboljšala svoj slovenski rekord. Preskočila je 4,80 metra in za pet centimetrov izboljšala prejšnji najboljši dosežek, s katerim je bila tokrat tretja.

Začetno višino tega SP, 4,40 m, je izpustila, tako kot tudi preostale favoritinje. Nato so atletinje skakale na 4,45 m, kjer je bila Slovenka visoko nad letvico, a se je je dotaknila s palico, kljub temu pa je uspešno opravila prvi tekmovalni poskus na SP.

Na 4,60 m je Šutejeva zaradi polfinalnega teka na 60 m dolgo čakala na svoj nastop, potem pa letvico podrla. V drugo je bila nato uspešna, prišla je visoko prek lestvice za gladko napredovanje na naslednjo višino.

Letvico na 4,70 m je prva zmogla Morrisova, Šutejeva jo je podrla, sledil je uspešen prvi skok Nageottove. Šutejeva je v drugem poskusu letvico podrla z nogo. Tedaj je bila na petem mestu, na tretje pa je prešla po tretjem poskusu, ko je bila uspešna in doživela navdušenje v dvorani, kjer je imela zelo veliko podporo.

Ko so bile za njo v tretjih skokih neuspešne Švicarka Angelica Moser in Ukrajinka Jana Hladničuk, ki sta si delili četrto mesto, ter Olivia McTaggart iz Nove Zelandije, ta je bila na šestem mestu, je bilo jasno, da je Šutejeva osvojila najmanj bron.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Za žlahtnejše odličje se je Slovenka tako pomerila z Američankama, kar je bilo po izidih sezone pričakovati že pred SP. Izjemni tekmovalki iz ZDA sta v tej sezoni pred SP tako kot Šutejeva že preskočili 4,80 m in ta trojica je bila najboljša med vsemi udeleženkami prvenstva.

Šutejeva je v prvem poskusu preskočila 4,75 m, kot tudi obe Američanki. Članica celjskega Kladivarja je nato skakala na višini svojega slovenskega rekorda. Na 4,80 m Morrisova v prvem poskusu ni bila uspešna, kot tudi Šutejeva, ki je letvico drugič zrušila z nogo. Nageottova je imela na tej višini prvi neuspešen skok na tekmi, s telesom je šla v celoti pod letvico.

Morrisova je drugič letvico gladko podrla, Šutejeva pa je bila že prek nje, ko se jo je dotaknila in je padla s stojala. V drugem poskusu ni bila uspešna tudi Katie Nageotte, Morrisova pa je v tretjem prevzela vodstvo in na prvem mestu tudi ostala.

Šutejeva in Nageottova v tretjih skokih nista šli prek 4,80 m in Morrisova je sama ostala na 4,90 m, kjer je bila trikrat neuspešna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice