Šport
1097 ogledov

Rusi in Belorusi izločeni iz športne družine

zastava olimpijska ruska rusija EPA
Vse več svetovnih panožnih zvez sprejema sankcije proti športnikom iz držav, ki ju vodita Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, do tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino do konca sezone 2021/22 ne bodo smeli sodelovati na nobenem tekmovanju pod njenim okriljem.

Fis je v sporočilu za javnost zapisal, da je izvršni odbor upošteval mnenje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je vsem športnim zvezam v ponedeljek priporočil, naj prepovejo nastope ruskih in beloruskih športnikov in športnic na mednarodnih športnih prireditvah in tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino in podpore Belorusije pri tem.

To pomeni, da tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije do konca sezone ne bodo smeli nastopiti na nobeni tekmi v alpskem smučanju, smučarskih skokih in tekih, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu, smučanju prostega sloga in telemarku.

Alex Ovechkin Ovečkin Vladimir Putin Zvezdnik Šport Človek, ki lahko Putinu zada največji udarec

Svetovna atletika je tekmovalcem in tekmovalkam iz Rusije in Belorusije prepovedala nastope na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem, vključno z dvoranskim svetovnim prvenstvom med 18. in 20. marcem v Beogradu in svetovnim prvenstvom na prostem med 15. in 24. julijem v Eugenu.

Potem ko je Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) dopoldan sporočila, da je Rusiji odvzela organizacijo svetovnega prvenstva za moške, sta se tako FIVB kot tudi Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) zdaj odločili še za izključitev vseh ruskih in beloruskih reprezentanc in klubov z vseh tekmovanj pod njunim okriljem. CEV se je odločila tudi za izključitev vseh ruskih in beloruskih športnikov, sodnikov, tehničnega osebja in funkcionarjev, ki nastopajo ali delujejo pod njenim okriljem z vseh tekmovanj in aktivnosti.

Mednarodna drsalna zveza Isu je sporočila, da ruski in beloruski športniki do nadaljnjega ne bodo smeli sodelovati na njenih tekmovanjih. Kot so še dodali pri Isuju, ob umetnostnih in hitrostnih drsalcih ter drsalcih na kratke proge to velja tudi za uradne osebe.

Mednarodna plavalna zveza Fina je ob ruski vojaški invaziji na Ukrajino v sporočilu za javnost zapisala, da bodo ruski in beloruski športniki na tekmovanjih pod njenim okriljem lahko nastopali, a le pod nevtralnimi simboli.

Mednarodna teniška zveza (ITF) je teniškim igralkam in igralcem iz Rusije ter Belorusije do nadaljnjega prepovedala nastope v ženskem reprezentančnem pokalu Billie Jean King in moškem Davisovem pokalu. Ruski in beloruski teniški igralci in igralke bodo lahko še naprej nastopali na turnirjih ATP oziroma WTA ter na grand slamih.

Mednarodna kolesarske zveza (Uci) je po vzgledu številnih drugih organizacij prepovedala nastope ruskih in beloruskih moštev ter reprezentanc na mednarodnih tekmovanjih. Na dirkah pa bodo lahko nastopali posamezniki iz teh dveh držav, ki si kruh služijo v tujini, je poročilo Ucija povzela AFP. UCI je ekipam ukazal, da umaknejo vse logotipe ruskih sponzorjev, ukrajinske kolesarje pa povabil, da uporabljajo svojo vadbeno bazo svetovnega kolesarskega centra v Aigleu v Švici.

Komentarjev 2
  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 19:46 01.marec 2022.

    Torej se ve kdo je na strani ljudi. Ne bi verjel da taka gonija nam v dobro.

  • PasjaProcesija 17:37 01.marec 2022.

    Jim bo Vučić pripravil vzporedna tekmovanja na Kopaoniku.

Sorodne novice