Šport
33863 ogledov

To bo ruski ponos še bolelo, Putin prejel hud udarec za svoj ego

Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, TV nagovor Profimedia
Zgodilo se je nepredstavljivo, Rusom in Belorusom je zaprla vrata tudi hokejska zveza IIHF, medtem ko je Putin osebno prejel udarec iz Fine.

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je zaradi vojne v Ukrajini do nadaljnjega Rusijo in Belorusijo izključila z vseh mednarodnih tekmovanj pod svojim okriljem. Pri tem so pri IIHF sledili drugim mednarodnim zvezam, kot sta nogometni Fifa in Uefa.

Kot je zveza zapisala v današnjem sporočilu za javnost, je Rusiji na ponedeljkovem večernem izrednem zasedanju odvzela tudi organizacijo mladinskega svetovnega prvenstva 2023.

Mednarodna zveza je tako Rusijo in Belorusijo ter vse ruske in beloruske klube vseh starostnih kategorij do nadaljnjega izključila s tekmovanj pod okriljem svetovne zveze.

Brez omenjenih reprezentanc bo tako potekalo tudi majsko svetovno prvenstvo na Finskem. Na pravkar končanih olimpijskih igrah v Pekingu je Rusija v finalu za las izgubila naslov proti Finski.

Svetovno prvenstvo brez zbornaje, ki ima 27 naslovov prvaka, je bilo doslej nepredstavljivo. Rusija in Kanada sta s po 27 svetovnimi naslovi rekorderki.

 

Mednarodna drsalna zveza sledila zgledu drugih

Tudi Mednarodna drsalna zveza Isu je sporočila, da ruski in beloruski športniki zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino do nadaljnjega ne bodo smeli sodelovati na njenih tekmovanjih. Kot so še dodali pri Isuju, ob umetnostnih in hitrostnih drsalcih ter drsalcih na kratke proge to velja tudi za uradne osebe.

Umetnostne drsalce svetovno prvenstvo čaka med 21. in 27. marcem v Montpellierju, hitrostne konec tega tedna v Hamarju na Norveškem, hitrostne drsalce na kratkih progah pa med 18. in 20. marcem v Montrealu.

Športniki obeh držav ne bodo mogli nastopiti niti na finalu svetovnega pokala v hitrostnem drsanju 12. in 13. marca v nizozemskem Heerenveenu.

Rusija je sicer osvojila zlato v umetnostnem drsanju na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu v ženski in ekipni konkurenci ter pobrala šest od 14 možnih odličij, nekaj pa jih je pobrala tudi v drugih drsalnih športih.

"Isu bo še naprej pozorno spremljal razmere v Ukrajini in njihov vpliv na dejavnosti zveze ter bo po potrebi sprejel dodatne ukrepe," so še zapisali pri krovni drsalni zvezi.

 

Tudi za odbojkarsko SP bodo iskali nadomestnega prireditelja

Potem ko je Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) v nedeljo sporočila, da glede na trenutne razmere moške reprezentance ne bo poslala na svetovno prvenstvo v Rusiji, so se danes odzvali tudi pri Mednarodni odbojkarski zvezi (FIVB). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo Rusiji odvzeli organizacijo SP. Nadomestni prireditelj bo znan pozneje.

Rusija bi sicer morala najboljše odbojkarje sveta gostiti med 26. avgustom in 11. septembrom, pri slovenski zvezi pa so se v luči ruske invazije na Ukrajino odločili, da reprezentance ne bodo poslali v Rusijo.

Vodstvo Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) je sicer še v petek potrdilo, da Rusija ostaja gostiteljica letošnjega svetovnega prvenstva za moške, danes pa so s sedeža FIVB v Lozani le sporočili, da bodo Rusiji odvzeli organizacijo.

Že prej so pri FIVB rusko zvezo obvestili, da bo za turnirja elitne lige narodov za odbojkarje in odbojkarice, ki bi ju morala junija oziroma julija gostiti Ufa in Kemerovo, poiskala druga organizatorja. V Ufi bi sprva morali na svojem tretjem turnirju v letošnji ligi narodov med 5. in 10. julijem igrati tudi Slovenci.

 

Fina milostna do ruskih športnikov, a naravnost nad Putina

Mednarodna plavalna zveza Fina pa je ob ruski vojaški invaziji na Ukrajino v sporočilu za javnost zapisala, da bodo ruski in beloruski športniki na tekmovanjih pod njenim okriljem lahko nastopali, a le pod nevtralnimi simboli.

"Do nadaljnjega se noben športnik ali uradna oseba iz ruske in beloruske plavalne zveze ne bo smel tekmovanj udeleževati pod imenom Rusija ali Belorusija, dovoljeni bodo nastopi le kot nevtralnih športnikov ali ekip. Viden ne sme biti noben državni simbol teh dveh držav, naj gre za nacionalne barve ali zastave, prav tako ne bo niti državnih himen teh dveh držav," so med drugim zapisali pri Fini, ki je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi vpliva vojne na plavalno skupnost in širše prebivalstvo v Ukrajini.

"Fina bo še naprej pozorno spremljala položaj in sprejela dodatne ukrepe, če bo to potrebno," so še zapisali pri Fini, pri kateri so ob tem ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu odvzeli red Fine, ki so mu ga podelili leta 2014. V širšem smislu se morda zdi nepomembno, a glede na to, koliko egocentričnemu voditelju Rusije pomenijo osebna priznanja in časti, je to zgolj nov udarec za njegov ego, potem ko so enako pred tem storili že pri Mednarodni judo zvezi.

Komentarjev 2
  • Avatar F16
    F16 22:42 01.marec 2022.

    OMG! Ja, lih ga bo bolelo. Kako lahko mediji sploh pišete naslove na ravni 12 -letne najstnice. Res je čas za reset. In Putin ga očitno pripravlja.

  • rd2dmk2 15:09 01.marec 2022.

    bolelo bo nas, putina prav nič.

Sorodne novice