Svet
30753 ogledov

To nam je povedal Slovenec na begu iz Ukrajine

kolone ukrajinsko-poljska meja Profimedia Kolona na ukrajinsko-poljski meji.
Ruska invazija na ukrajinsko ozemlje je sprožila pravi eksodus.

Svet z zaskrbljenostjo zre v Ukrajino. Dolgoletna kriza je z uradnim vojaškim posegom Rusije na ozemlje samooklicanih republik Doneck in Lugansk, in tudi drugih področij države, dosegla novo raven.

Z Ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da je bilo ob začetku invazije po njihovih ocenah v Ukrajini med 60 in 70 slovenskih državljanov. Ti so bili razpršeni po vsej državi. Eden od njih je tudi višji uslužbenec tamkajšnjega predstavništva znanega slovenskega podjetja. Z njim smo stopili v stik.

Vladimir Putin Mnenje poznavalca Svet "Putin vojne ne more dobiti, zanj bo usodna"

"Mi trije (z ženo in otrokom, op. a.) smo odšli. Na takšne dogodke smo bili pripravljeni. Že v soboto smo iz Kijeva odšli v Lvov, da smo bili bližje meje," je povedal Slovenec, ki je že vrsto let na delu v Ukrajini. Želel je ostati neimenovan, da bi se izognil kakršnimkoli težavam.

"Niso mislili, da bo Putin napadel celotno Ukrajino. Moja žena, ki je Ukrajinka, je vseskozi govorila, da bodo napadli celotno državo. Tega sam nisem verjel," je dejal in dodal, da so v svoje matične države odšli tudi njegovi sodelavci.

"Trenutno smo tri kilometre od ukrajinsko-poljske meje. Strnjena kolona se vleče vse do mejnega prehoda. Premikamo se zelo počasi," je okrog 14. ure po sredjeevropskem času dejal naš sogovornik.

kolone ukrajinsko-poljska meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinski vojak preverja razmere na položaju blizu vasi Zaytseve, nedaleč od mesta Gorlivka, ki ga nadzorujejo proruski separatisti, območje Donecka, Ukrajina Analitik Svet "Tega si ne bo dovolil niti neracionalni predsednik Rusije"

V Kijevu se je v četrtek ob sedmih zjutraj oglasil alarm, ruska letala so namreč napadla letališče v bližini glavnega mesta. Rusi so v le nekaj urah prodrli do Harkova in Černisova, ob tem Ukrajinci poročajo o stalnih kibernetskih napadih na njihove komunikacije.

Iz Kijeva poročajo o kaosu na ulicah. Mnogi že od zgodnjega jutra bežijo, tudi proti meji s Slovaško. Na Poljsko so medtem že prispeli prvi begunci. 

Slovenski premier Janez Janša se je podal na pot v Ukrajino. V okviru delovnega obiska se bo srečal s premierjem Denisom Šmigalom in predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ruski poseg je označil kot grobo kršitev mednarodnega prava. Namen obiska je izkazati podporo Slovenije evropski in evroatlantski perspektivi Ukrajine ter potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Ukrajina eksplozija | Avtor: Epa Epa

 
Komentarjev 21
 • Avatar Limsmiolla
  Limsmiolla 20:00 24.februar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • jakec1575 15:49 24.februar 2022.

  Putkota danesboli glava. Izgubil je 80% premozenja. Sberbank, rosfnet, lukoil, gazprom, magnit so 50 do 80% padle vrednosti delnic. :)

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 14:52 24.februar 2022.

  To, da je Putin napadel celotno Ukrajino je v bistvu zelo logično...Hoče na hitro zaključiti celotno zgodbo. Če bi zasedel le odcepljeni pokrajini, bi bil obsojen na neuspeh, saj bi ga v nedogled obstreljevali in bi to terjalo ogromno civilnih ...prikaži več žrtev. Nastalo bi "žarišče" kar je pisano na kožo ZDA, ki bi tja pošiljale vse od opreme do raznih enot "zmernih rezalcev glav" kot v Siriji.. Tako pa bo upajmo, kmalu vsega konec s čim manj žrtvami..