Svet
18299 ogledov

Prve posledice vojne v Ukrajini: Po osmih letih smo spet tam ...

Ukrajina Rusija vojna spopad napad
1/2
Epa
Po ruskem napadu na Ukrajino so cene nafte poskočile, za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je treba prvič po letu 2014 odšteti več kot 100 dolarjev. Cena sorte brent se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa samo letos zvišala za 30 odstotkov, potem ko se je že lani podvojila.

Aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so poskočile za 4,50 dolarja na 101,34 dolarja. Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, pa se je do poldneva po singapurskem času podražila za 4,13 dolarja na 96,23 dolarja za 159-litrski sod.

V četrtek zjutraj je predsednik ene največjih svetovnih proizvajalk nafte Vladimir Putin uradno ukazal napad na vzhodno Ukrajino, na kar se je naftni trg odzval z visokim skokom cen. Povpraševanje po črnem zlatu je v luči okrevanja gospodarstva po pandemiji veliko, Evropejci pa ob zaostrovanju sankcij proti Rusiji vse bolj pogledujejo proti drugim večjim proizvajalcem, kot je Savdska Arabija.

Strmoglavile so tudi vrednosti delnic na večini svetovnih borz. Nemški borzni indeks Dax je ob odprtju trgovanja padel za 4,4 odstotka, vrednost francoskih delnic se je znižala za nekaj manj kot štiri odstotke, borzni indeks FTSE je nižji za 2,6 odstotka. 

Podobno so se na vojno v Ukrajini odzvali ruski delniški trgi, kjer je skoraj sedem odstotkov vrednosti izgubil tudi rubelj. 

Je pa za dva odstotka narasla vrednost zlata, ki je v kriznih časih običajno pred inflacijo varna naložba. Cena za unčo se je ustavila tik pod dva tisoč dolarji. Za dobra dva odstotka je višja tudi cena srebra. 

 

Komentarjev 18
  • Catherine_Hartnett 12:03 24.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:25 24.februar 2022.

    Imajo Arabci dovolj zemeljskih virov še za EU?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:55 24.februar 2022.

    Ja, v EU smo si kar sami krivi...No, ne mi prebivalci, pač pa tisti, ki z nami razpolagajo..Če bi Nato upošteval obljubo, da se ne bo več širil proti ruskim mejam in če bi EU ter Ukrajina upoštevala obveze pogodbe ...prikaži več iz Minska leta 2015, glede neodvisnosti dotičnih pokrajin, itd., bi ne bilo problema ne z begunci, ne z energenti, ne z draginjo...Ampak ne ...EU 8 let buzerira Putina skupaj z ZDA in sedaj je jok in stok, ter obsojanje...Žal je EU postala žrtev ameriških interesov..