Svet
17895 ogledov

Odziv Zelenskega na Putinov pritisk: "Vsi smo tukaj!"

Volodomir Zelenski twitter Volodomir Zelenski
Zelenski je za tem sporočil, da sta z ameriškim predsednikom "ravnokar govorila o zaostritvi sankcij, konkretni vojaški pomoči ter protivojni koaliciji".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zvečer objavil video posnetek, v katerem je skupaj s svojimi glavnimi sodelavci pred poslopjem predsedstva v središču Kijeva sporočil, da bodo kljub napredovanju ruskih sil ostali v ukrajinski prestolnici in branili Ukrajino. Z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom pa je govoril o vojaški pomoči.

Kot je tvitnil, sta z Bidnom "ravnokar govorila o zaostritvi sankcij, konkretni vojaški pomoči ter protivojni koaliciji". Dodal je, da je Ukrajina hvaležna za močno ameriško podporo.

Pred tem je objavil video posnetek, v katerem je, obkrožen s sodelavci, dejal: "Vsi smo tukaj. Naša vojska je tukaj. Državljani in družba so tu. Vsi smo tukaj, da branimo našo neodvisnost, našo državo, in tako bo tudi ostalo".

Oblečen je bil v olivno zelena vojaška oblačila, ob njem pa so stali premier Denis Šmigal, vodja njegovega kabineta in drugi tesni svetovalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija navaja, da se zdi, da se je s tem odzval na pritisk ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Putin je medtem v televizijskem nagovoru v Moskvi vlado Zelenskega označil za "teroristično" in "skupino odvisnikov od mamil in neonacistov" ter pozval ukrajinsko vojsko k uporu.

Nato: To je treba vzeti resno

Zveza Nato bo po ruskem napadu Ukrajine na vzhodnem krilu namestila svoje odzivne sile, tudi bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje. Gre za sploh prvo namestitev teh sil z namenom skupne obrambe, je povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg po virtualnem vrhu zavezništva.

To je po Stoltenbergovih besedah najresnejša varnostna kriza v Evropi v minulih desetletjih, saj ne gre le za vojno v Ukrajini, temveč Rusija zahteva, da Nato umakne vse sile in infrastrukturo iz skoraj polovice svojih članic, sicer grozi s posledicami.

"To je treba vzeti resno, zato zdaj nameščamo Natove odzivne sile, prvič v kontekstu skupne obrambe," je poudaril generalni sekretar. Gre za več tisoč sil, pomorske in zračne zmogljivosti, tudi za bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje.

Za vzpostavitev bojne konice oziroma sil za zelo hitro odzivanje so se zaveznice dogovorile leta 2014 na vrhu v Walesu, v odziv na rusko priključitev Krima in nato stopnjevanje rusko-ukrajinske krize s spopadi v Donbasu.

Namestitev odzivnih sil omogoča četrtkova sprožitev postopkov, ki dajejo vojaškim poveljnikom več pooblastil. Namen je preprečiti širjenje konflikta v zaveznice, je pojasnil generalni sekretar v četrtek, ko je tudi napovedal, da bo na vzhodu zavezništva v prihodnjih dneh in tednih še več Natovih sil.

Voditelji članic Nata so sicer danes sprejeli skupno izjavo, v kateri so zapisali, da pomenijo ruska dejanja grobo kršenje načel iz ustanovne listine Nata in Rusije ter da je Rusija odstopila od zavez v skladu s to listino.

Rusija bo plačevala še dolga leta

vojna, Ukrajina, ruska vojska, Rusija | Avtor: Profimedia vojna, Ukrajina, ruska vojska, Rusija Profimedia

Odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da napade Ukrajino, je "strašna strateška napaka, za katero bo Rusija še leta plačevala visoko ceno, gospodarsko in politično", še piše v izjavi voditeljev zaveznic.

Stoltenberg je ob tem na novinarski konferenci izpostavil, da je treba storiti še več, tudi če to pomeni, da bodo tudi zaveznice plačale ceno. Določenih sankcij proti Rusiji namreč doslej ni bilo mogoče sprejeti zaradi njihovega učinka na gospodarstva posameznih držav.

Stoltenberg je ob tem Rusijo tudi znova pozval, naj ustavi nesmiselno vojno, umakne vse sile iz Ukrajine ter se vrne na pot dialoga. Svet bo terjal odgovornost Rusije in Belorusije, Rusije kot agresorja in Belorusije kot države, ki je agresijo omogočila, je še izpostavil.

Tudi Janša predstavil načrt

Vrha se je udeležil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je danes na Facebooku zapisal, da bo naslednjih nekaj dni odločilo, kaj bo Evropa v prihodnosti. "Samo zmaga Ukrajine in Putinov poraz lahko preprečita dolgo obdobje nove hladne vojne," je poudaril.

Za resnično pomoč Ukrajini in zmago v vojni za Evropo bi bilo po Janševih besedah treba storiti tri stvari: Nato bi moral zapreti zračni prostor nad Ukrajino in odvzeti agresorski ruski vojski strateško prednost, EU bi morala Ukrajini zagotoviti perspektivo članstva, demokratični svet pa bi moral s sankcijami osamiti Putinov režim.

Vlada sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru

Vlada je danes na izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru. Z njimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, so sporočili po seji vlade.

Sankcije proti Putinu in Lavrovu

Zunanji ministri EU so danes na zasedanju v Bruslju na seznam sankcij, ki jih EU zaradi invazije na Ukrajino uvaja proti Rusiji, dodali ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova, je po zasedanju potrdil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Komentarjev 12
  • Avatar Syn
    Syn 08:10 26.februar 2022.

    Temu revežu kaj drugega ko delit emocionalne posnetke kaj drugega res ne preostane. :)

  • jakec1575 06:56 26.februar 2022.

    Putin si je kljub verjetno zmagi ze polomil in vojaske in moralne zobe. Ucinek je trajen

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 02:24 26.februar 2022.

    Deliti orožje civilistom, ko je zadeva po tvoji krivdi že zdavnaj izgubljena in to zaradi lastnega političnega in ekonomskega egoizma, je zločin proti človeštvu. To je počel Hitler z oboroževanjem civilistov, celo otrok, v zadnjih dneh Berlina, ko so ga ...prikaži veča osvobajali Rusi..Zelenski bo kriv za nepotrebne smrti stotine civilistov...In podpirati takšno svinjarijo je primitivno ter kaže na pomanjkanje inteligence, tako razumske kot čustvene...