Svet
55302 ogledov

Dodatni strah. Se Putin pripravlja na uporabo tega orožja?

Ukrajina, Kijev, vojna Profimedia
Opazovalci opozarjajo na možnost uporabe zastrašujočega novega orožja.

Zahodni opazovalci vojne v Ukrajini so zaskrbljeni, da bi ruski predsednik Vladimir Putin utegnil izkorisiti uničujoče termobarične rakete v napadu na Ukrajino, piše The Telegraph. 

Kot je znano, Ukrajinci so v Kijevu močno odgovorili na invazijo ruske vojske. V glavnem mestu napadene države so bili oboroženi s tisočemi strojnic in bomb, s katerimi so se borili zoper rusko vojsko. Sinoči je glavno mesto utrpelo silovito bombandiranje, potem ko ruski vojaki tekom dneva niso uspeli dovolj napredovati v smeri rušenja ukrajinske vlade. 

Kijev še vedno nudi močan odpor, zahodni opazovalci so zato izrazili resno zaskrbljenost, da bo Putin odredil uporabo termobaričnih raket, ki lahko mesta spremeni v ruševine in zahteva številne smrtne žrtve. 

Ukrajina, Kijev | Avtor: Profimedia Profimedia

V radiju nekaj kilometerov ne ostane nič 

Tako imenovane aerosolne akete vsebujejo termobarično polnilo, ki ga vsebuje vsak izstrelek. Ustvari oblak plinske mešanice, ki eksplodira in ustvari dodatni pritisk in temperaturo 3000 stopinj, pri čemer zgori ves kisik naokoli, pritisk pa se zato naglo zniža. 

Kot opozarjajo strokovnjaki, v primeru uporabe takšne rakete v radiju nekaj kilometrov ne obstane nič, kar je živega, pa tudi tehnika in zgradbe ne. Uporaba takšnih raket bi povzročila "neselektivno nasilje". 

Gre za raketni sestav TOA-1A z raketami z aerosolnim polnilom, ki so postavljene na podvozje tanka T-72. Razvoj tega orožja je dolgo hranjen kot vojaška skrivnost. Prvi test v vojni je prestal v Afganistanu leta 1988, javnost je zanj slišala šele deset let kasneje v čečenski vojni leta 1999. 

Sestav lahko izstreli 30 raket hkrati, maksimalni domet je šest kilometrov, rakete pa padajo na območje, veličine 200x400 metrov. V le enem napadu so sposobne uničiti osem nebotičnikov. 

Vladimir Putin Ukrajina Svet Klofuta Putinu, ki je ni pričakoval

Pomoč Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem že podpisal odlok, v skladu s katerim bodo ZDA Ukrajini namenile do 600 milijonov ameriških dolarjev "takojšnje vojaške pomoči".

Biden je zunanjemu ministru Antonyju Blinknu naročil, da zagotovi Ukrajini do 350 milijonov dolarjev vojaške pomoči v obliki storitev ministrstva za obrambo in urjenja. Poleg tega pa še do 250 milijonov dolarjev "splošne pomoči", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češka bo Ukrajini poslala strojnice, avtomatske in ostrostrelske puške, pištole in strelivo v vrednosti 7,6 milijona evrov, je danes sporočila češka obrambna ministrica Jana Černochova. Nizozemska pa bo Ukrajini medtem na pomoč priskočila z dobavo 200 protiletalskih raket stinger, je sporočila vlada.

Ukrajina, Kijev Ukrajina Svet Posnetek, ki rusko vojsko postavlja na laž Ukrajina, ljudje v zakloniščih Vojna Svet Žalostna statistika civilnih žrtev vojne v Ukrajini doslej

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 58
  • Judith_Carter 10:39 27.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • ico8 19:16 26.februar 2022.

    Ne komplicirajte, ker je se vedno nevtronska zadeva "duso dala". Vse zivo pocrka, materialne skode pa nulkomanuljezus! Rusofilcki, pocakajte na vasega novega Dolfeka, da preide rdeco linijo, potem boste pa videli, ce ste jamarice dovolj globoko kopali!!!

  • Hari 18:29 26.februar 2022.

    Kar nekaj časa sem bil blokiran na žurnalu. V tem času sem bral kar nekaj komentarov in lahko vam povem da ima najbol logične komentarje "lluckyss".Če pogledamo da je Putin zadnje dve leti zahod opozarjal na neširjenje NATA na vzhod ...prikaži več ga ni nobeden jemal resno.In se čudim da te agresije ni že izvedel prej.