Svet
2195 ogledov

Žalostna statistika civilnih žrtev vojne v Ukrajini doslej

Ukrajina, ljudje v zakloniščih Epa
Na tisoče civilistov iz Ukrajine na begu, večina je žensk in otrok. Medtem preštevajo tudi smrtne žrtve med civilisti.

Ruske sile, ki napadajo Ukrajino, so do zdaj ubile 198 civilistov, med njimi tri otroke, 1115 oseb pa je ranjenih, je danes sporočil ukrajinski minister za zdravje Viktor Ljaško, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Žal imamo po operativnih podatkih po napadih 198 mrtvih, od tega 3 otroke, in 1115 ranjenih, med njimi 33 otrok," je na Facebooku zapisal Ljaško.

Spopadi v prestolnici pa se medtem nadaljujejo. Po noči eksplozij in streljanja je raketa zadela večnadstropno stanovanjsko zgradbo. Župan Kijeva Vitalij Kličko je zatrdil, da Kijevu ni redne ruske vojske, vendar je dejal, da poskuša v mesto vstopiti iz več smeri. Prebivalce je pozval, naj se umaknejo v protibombna zaklonišča.

Tisoči na begu

V zadnjih 24 urah je na Poljsko prispelo 35.000 beguncev iz Ukrajine, je v petek sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Po njegovih besedah je večina beguncev žensk in otrok, vendar so med njimi tudi moški, ki niso stari od 18 do 60 let in tako v Ukrajini niso bili vpoklicani v vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obravnava beguncev na ukrajinski strani meje se upočasnjuje, ker vojna povzroča okvare v operacijskem sistemu, ki ga uporabljajo ukrajinski mejni policisti, je za poljsko javno televizijo TVP povedal Szefernaker. Zagotovil je, da lahko Poljska na meji vsak dan sprejme do 50.000 beguncev iz Ukrajine.

Novinar agencije dpa je na mejnem prehodu Medyka-Shegyni poročal, da so begunci, med katerimi so številni potovali peš, več ur čakali na obravnavo.

Večje število ukrajinskih beguncev pa so medtem beležile tudi druge države. Po podatkih slovaškega notranjega ministrstva je od srede do petka mejo prečkalo 7490 ukrajinskih državljanov, kar je petkrat več od običajnega števila mejnih prehodov.

Po navedbah ministrstva je za azil uradno zaprosilo le 14 ljudi, ki so jih pristojne službe nastanile v begunskem taborišču Humenne blizu meje. Slovaški konservativni premier Eduard Heger je skupaj z notranjim ministrom Romanom Mikulecem obiskal mejni prehod Vysne Nemecke in poudaril, da je njegova država pripravljena pomagati beguncem.

Vladimir Putin Ukrajina Svet Klofuta Putinu, ki je ni pričakoval Ukrajina, vojna, Kijev Vojna Svet Šokantni posnetek boja v Kijevu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:41 26.februar 2022.

    "Žalostna statistika civilnih žrtev vojne v Ukrajini doslej".......Ja, res je žalostna, še posebej, če prištejete 13 000 rusko govorečih ukrajincev, ki so jih v "odcepljenih pokrajinah" v zadnjih osmih letih pobili naci "Azov" bataljoni....

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:18 26.februar 2022.

    Tudi ob naši osamosvojitvi in posledičnih spopadih, so mnogi tisti, ki so danes najbolj gobčni, bili ob prvih rafalih hitro na poti proti Švici ali Avstriji....Najglasnejši pa v kleti CD...