Svet
25349 ogledov

Tako bo Zahod kaznoval Putina

Vladimir Putin prenos govor Ukrajina Epa
Rusi bodo sprejeli povračilne ukrepe.

Spopadi v Ukrajini ob ruski invaziji se še naprej stopnjujejo in zaostrujejo tako v okolici ukrajinske prestolnice Kijev kot drugje po državi. ZDA in Velika Britanija sta proti Rusiji že uvedli nove sankcije, v Bruslju o novem svežnju sankcij nocoj razpravljajo voditelji EU, Moskva pa je medtem že napovedala "oster" odgovor nanje.

Američani bodo prepovedali izvoz visoke tehnologije

Ameriški predsednik Joe Biden je nocoj sporočil, da ZDA uvajajo nove sankcije proti ruskim bankam in pripadnikom ruske elite ter prepoved izvoza visoke tehnologije v Rusijo. Neposrednih sankcij na premoženje ruskega predsednika Vladimirja Putina Biden še ni uvedel.

Velika Britanija, ki je prvi sveženj sankcij sprejela že pred dnevi, bo zamrznila premoženje ruskih bančnih in orožarskih velikanov, sankcionirala pet oligarhov in prepovedala letenje v svojem zračnem prostoru letalski družbi Aeroflot, je povedal britanski premier Boris Johnson.

Bruselj bo kaznoval tudi Belorusijo

Voditelji članic EU so se danes v Bruslju dogovorili o uvedbi drugega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije proti Ukrajini, ki so usmerjene proti ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. Sankcije obsegajo finančni sektor, energetiko in promet, so zapisali v sprejetih sklepih. Države članice naj bi jih sprejele "brez odlašanja".

Rusi bodo sprejeli povračilne ukrepe

Rusija je ob napovedih novih sankcij EU že vnaprej obljubila "oster" odgovor in zatrdila, da te "ne bodo preprečile" pomoči Moskve proruskim separatistom v vojni proti Ukrajini. "V skladu z načelom vzajemnosti, ki je temelj mednarodnega prava, bomo v primeru uvedbe sankcij proti Rusiji s strani EU sprejeli stroge povračilne ukrepe," je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

V Ukrajini se medtem spopadi še naprej stopnjujejo tako v okolici ukrajinske prestolnice Kijev kot tudi drugod po državi. Ruske sile so med drugim zavzele letališče Hostomel, ki se nahaja približno 40 kilometrov od središča Kijeva, prevzele so tudi nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil. Število žrtev ruskih napadov na Ukrajino narašča, po prvih podatkih naj bi umrlo več deset ljudi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska je popoldne sporočila, da je bilo med današnjo obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruske sile so prvi dan obsežne vojaške operacije napad izvedle tudi iz okupiranega polotoka Krim, od koder so ruske oklepne enote hitro prodrle proti mestu Herson na jugu Ukrajine. Tamkajšnje lokalne oblasti so sporočile, da je bilo doslej v spopadih ubitih 13 civilistov, med njimi dva otroka, umrlo pa je tudi devet ukrajinskih vojakov.

Podpora Ukrajini

Iz sveta se še naprej vrstijo ostre obsodbe ruske invazije ter izrazi podpore Ukrajini, njeni suverenosti, ozemeljski celovitosti in pravici do samoobrambe.

Vodilni predstavniki zveze Nato in institucij EU so danes skupaj obsodili "barbarska dejanja" Rusije. Nato in EU sta enotna v obsodbi Rusije in obrambi skupnih vrednot, je po srečanju s predsednikoma Evropske komisije in Evropskega sveta, Ursulo von der Leyen in Charlesom Michelom, poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg na skupni novinarski konferenci, ki je sicer redkost.

Ostro so danes rusko invazijo obsodili tudi voditelji držav skupine G7 v skupni izjavi po virtualnem srečanju ter poljski zunanji minister in trenutno predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Zbigniew Rau.

Vse močnejši so tudi glasovi nasprotnikov vojne v Rusiji, ki jo jih oblasti v Moskvi danes opozorile, naj se ne zbirajo in jih posvarile pred pravnimi posledicami ob udeležbi na nedovoljenih protestih, ki so povezani z "napetimi zunanjepolitičnimi razmerami".

Protestirali tudi Rusi

Aktivisti za državljanske pravice že poročajo, da je bilo v Rusiji danes med protesti proti invaziji na sosednjo Ukrajino pridržanih več kot 700 ljudi, poroča AFP.

Portal za državljanske pravice Owd-Info je do zdaj naštel več kot 735 aretacij v več kot 40 ruskih mestih. V Moskvi je bilo pridržanih več kot 330 ljudi, so še navedli.

V Evropi se je zaradi ruske invazije povečala zaskrbljenost pred potencialno novo begunsko krizo. Poljska in Madžarska sta že napovedali, da bodo ukrajinskim beguncem ponudili vso potrebno humanitarno pomoč. Tudi EU ima z državami članicami v bližini Ukrajine že pripravljene načrte za ravnanje v nepredvidljivih razmerah, ki vključujejo tudi sprejem beguncev, je dejala von der Leyen.

Združeni narodi so opozorili, da bo imela ruska invazija na Ukrajino uničujoče humanitarne posledice, in pozvali sosednje države, naj ohranijo odprte meje za tiste, ki bežijo pred nasiljem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar F16
    F16 08:25 25.februar 2022.

    Rusija je že pred leti preizkusila svoj lasten splet ... So pripravljeni na marsikaj. Tudi se odpovedati kakšnemu "bonbončku". Kar mi na žalost ne zmoremo. Zato pa živimo kot živimo. V mali Švici. Bombonček, kateremu še danes naseda večina. Je ...prikaži veče res, da v Rusiji ni vse idealno, penzija 100 eur... Ampak vseeno si tam za ta denar penzionist več privošči kot pri nas za 300.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 04:35 25.februar 2022.

    Tole o kaznovanju je bolj za lase privlečeno..Takšne in še hujše ukrepe je Rusija pričakovala in je nanje seveda pripravljena..V bistvu se je EU s temi ukrepi ustrelila v koleno, saj zaradi teh ukrepov ne bo nobenega drugačnega vojaškega poteka, ...prikaži več bo pa EU trpela draginjo in pomanjkanje določenih dobrin...Ne moreš nekoga kaznovati tako da se z glavo zaletiš v zid..Butalci..

  • Slavko Krizman 22:54 24.februar 2022.

    zahod bo kaznoval putina....smeh...