Svet
3928 ogledov

V Rusiji izbruhnili protesti, nočejo nove vojne

Protesti v Rusiji Profimedia
Protestnikom so zagrozili s sankcijami.

Ruske oblasti so danes po napadu na Ukrajino nasprotnike vojne v Rusiji opozorile, naj se ne zbirajo na protivojnih protestih. Preiskovalni odbor, vladni organ, ki preiskuje večja kazniva dejanja, je Ruse posvaril pred pravnimi posledicami ob udeležbi na nedovoljenih protestih, ki so povezani z "napetimi zunanjepolitičnimi razmerami".

Preiskovalni odbor se je po lastnih navedbah odzval na pozive na družbenih omrežjih k protestom proti odločitvi ruskega predsednika Vladimirja Putina za napad na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Zavedati se je treba negativnih pravnih posledic teh dejanj v obliki kazenskega pregona in kazenske odgovornosti," so zapisali v sporočilu.

Rusko notranje ministrstvo je sporočilo, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotovitev javnega reda. V Rusiji veljajo strogi zakoni o protestih, tako da se demonstracije pogosto končajo z množičnimi aretacijami.

Zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes v govoru na sojenju, ki se ga udeležuje za rešetkami, izrazil nasprotovanje napadu. "Sem proti tej vojni," je dejal v videoposnetku, ki ga je objavila neodvisna ruska tiskovna agencija Dožd. Dodal je, da je bila vojna sprožena, da bi Rusija svojim državljanom prikrila krajo in preusmerila njihovo pozornost od težav v državi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar F16
    F16 08:10 25.februar 2022.

    Ha ha. Približno 300 ljudi je protestiralo. To je tako, kot bi v LJ protestirali trije posebneži. Mediji pišete o protestu, ha ha ha